1.6 juta Pekerjaan Hilang di 5 Negara Asia| (ILO)

Lapangan Terbang Antarabangsa Hong Kong. Ivan Abreu/SOPA Images/LightRocket via Getty Images
Kongsikan Artikel ini

Keruntuhan sektor pelancongan akibat pandemik itu menyebabkan 1.6 juta hilang pekerjaan di lima negara Asia sahaja tahun lalu, menurut Pertubuhan Buruh Antarabangsa (ILO).

Lapangan Terbang Antarabangsa Hong Kong sepi akibat covid pandemik
Lapangan Terbang Antarabangsa Hong Kong. Ivan Abreu/SOPA Images/LightRocket via Getty Images

Filipina, Vietnam, Thailand, Brunei dan Mongolia menyaksikan hampir satu pertiga daripada semua kehilangan pekerjaan berlaku dalam sektor pelancongan, menurut laporan yang dikeluarkan oleh agensi Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu pada Khamis.

Chihoko Asada-Miyakawa, pengarah serantau ILO untuk Asia dan Pasifik, berkata kesan COVID-19 terhadap pelancongan di rantau ini adalah “tidak ada apa-apa yang tidak mungkin berlaku”.

“Walaupun dengan negara-negara di rantau ini yang banyak memberi tumpuan kepada vaksinasi dan merangka strategi untuk membuka semula sempadan, pekerjaan dan waktu bekerja dalam sektor berkaitan pelancongan mungkin akan kekal di bawah bilangan pra-krisis mereka di negara-negara Asia Pasifik ke tahun depan,” kata Asada-Miyakawa.

Ramai penganalisis menjangkakan pemulihan jangka terdekat yang perlahan bagi sektor pelancongan Asia (File – Soe Zeya Tun,Reuters)

Brunei menyaksikan penurunan mendadak dalam pekerjaan, menyusut 40 peratus, menurut laporan itu, manakala purata jam bekerja menguncup 21 peratus.

Di Filipina, pekerjaan berkaitan pelancongan merosot 28 peratus, manakala purata jam merosot 38 peratus. Di Vietnam, purata gaji dalam sektor ini jatuh 18 peratus secara keseluruhan — dan 28 peratus untuk wanita.

Thailand, yang menjana kira-kira 20 peratus daripada KDNK daripada pelancongan sebelum pandemik, menyaksikan purata gaji jatuh 9.5 peratus.

Di Mongolia, waktu pekerjaan dan purata masing-masing merosot 17 peratus dan 13 peratus.

Sehingga September, ketibaan pelancong ke kebanyakan asia menurun 99 peratus berbanding paras pra-pandemik, menurut data dari Ekonomi Modal, berbanding 20 peratus di Mexico dan kira-kira 65 peratus untuk Eropah Selatan.

Kira-kira 291 juta pelancong melawat Asia Pasifik pada 2019, menyumbang kira-kira $ 875bn kepada ekonomi, menurut data Forum Ekonomi Dunia.

Gareth Leather, ahli ekonomi kanan bagi Asia di Capital Economics, berkata keruntuhan pelancongan telah menyebabkan tol ekonomi yang tinggi di seluruh rantau ini.

“Sebelum krisis ini, pelancongan menyumbang kira-kira 10 peratus daripada KDNK di beberapa tempat, termasuk Thailand, Hong Kong, Malaysia dan Kemboja. Selama hampir dua tahun, negara-negara ini tidak mempunyai ketibaan sama sekali,” kata Leather.

“Kerajaan telah meningkatkan sokongan mereka, tetapi tahap perbelanjaan jauh lebih rendah daripada di pasaran maju. Kemiskinan dan kesukaran ekonomi akan meningkat dengan ketara.”

Sara Elder, seorang ahli ekonomi kanan ILO dan pengarang laporan terbarunya, berkata krisis dan kemungkinan pemulihan perlahan dalam jangka masa terdekat akan memaksa negara-negara yang bergantung kepada pelancongan untuk mempertimbangkan cara-cara untuk mempelbagaikan ekonomi mereka.

“Pemulihan akan mengambil masa dan pekerja serta perusahaan yang terjejas dalam sektor ini akan terus memerlukan bantuan untuk menggantikan pendapatan yang hilang dan mengekalkan aset,” kata Elder. “Kerajaan perlu terus melaksanakan langkah-langkah sokongan, di samping berusaha untuk memberi vaksin kepada semua penduduk dan pekerja asing.”

SUMBER: AL JAZEERA

A passenger wearing a surgical mask at the departure terminal hall at the Hong Kong International Airport. Ivan Abreu/SOPA Images/LightRocket via Getty Images