20 Tempat Menarik Terbaik Malaysia

Kongsikan Artikel ini


Tempat Menarik Terbaik Di Malaysia – Malaysia menawarkan dua pengalaman yang sangat berbeza: Semenanjung dan Borneo (sebuah pulau yang dikongsi dengan Indonesia dan Brunei). Semenanjung atau Malaysia Barat adalah campuran Melayu, Cina dan India dengan ibu kota yang cekap dan moden, Kuala Lumpur.

Borneo Malaysia menampilkan beberapa tempat paling menarik di Malaysia dengan hutan liar, orang utan, puncak granit dan suku terpencil. Digabungkan dengan beberapa pulau yang indah, pusat peranginan mewah dan bandar kolonial, Malaysia, bagi kebanyakan pengunjung, menyajikan gabungan yang menggembirakan.

20 Tempat Menarik Terbaik Malaysia

Hampir 2 juta pelancong asing melancong ke Malaysia pada tahun 2010. Kebanyakan mereka adalah warganegara dari negara jiran seperti Singapura dan Indonesia tetapi semakin ramai pelancong asing yang lain mengunjungi negara ini juga. Berikut adalah 23 Tempat Menarik Terbaik Di Malaysia.

1 – Taman Negara Gunung Gading

Tempat Menarik Terbaik Malaysia

Ahli botani Wannabe mungkin akan menikmati lawatan ke Taman Negara Gunung Gading di mana bunga terbesar di dunia tumbuh. Bunga Rafflesia boleh membesar sehingga tiga kaki diameter, dan mempunyai bau yang busuk. Bunga mati selepas beberapa hari; berita baiknya ialah ia boleh mekar pada bila-bila masa sepanjang tahun, walaupun masa terbaik ialah November hingga Januari. Tetapi ada lebih banyak untuk dilihat daripada hanya sekuntum bunga. Taman Negara Gunung Gading Sarawak mempunyai pantai yang cantik, gunung berceranggah dan hutan yang hanya disimpan untuk didaki.  Tempat Menarik Terbaik Malaysia.

Baca juga: Tempat menarik di Kuala Lumpur

2 – Pulau Manukan

Tempat Menarik Terbaik Malaysia

Aktiviti air menyerlah di Pulau Manukan, pulau kedua terbesar di Taman Negara Tunku Abdul, taman negara marin pertama Malaysia. Terletak di timur negeri Sabah di Malaysia, taman ini terkenal dengan pantainya yang hebat – pantai terbaik adalah di hujung timur pulau itu. Pengembara juga akan menemui terumbu karang di luar pesisir yang menawarkan beberapa selam skuba dan snorkeling yang cukup menakjubkan. Pulau Manukan mempunyai kemudahan pelancongan yang paling maju dari lima pulau di taman itu, dan boleh diakses dengan feri dari Kota Kinabalu. Tempat Menarik Terbaik Malaysia

3 – Hutan Simpan Semenggoh

Tempat Menarik Terbaik Malaysia

Hutan Simpan Semenggoh terkenal dengan program orientasi orang utan di mana orang utan yatim piatu atau yang diselamatkan diajar hidup di alam liar. Disebabkan ini, hutan sekitar mempunyai populasi orang utan yang berkembang pesat yang membiak di alam liar. Masa terbaik untuk melihat orang utan adalah sesi memberi makan pagi dan petang. Rizab Semula Jadi Semenggoh juga mempunyai populasi burung yang berkembang pesat dengan burung eksotik Malaysia yang berwarna-warni, termasuk murai hitam Borneo, kuntum bunga kusut kuning, pandu madu Malaysia dan burung hantu elang coklat. Tempat Menarik Terbaik Malaysia

4 – Keretapi Borneo Utara

Tempat Menarik Terbaik Malaysia

Pengembara boleh melakukan perjalanan ke masa lalu dengan menaiki kereta api wap tahun 1900-an, Kereta Api Borneo Utara. Satu-satunya kereta api di Borneo, kereta api lama ini bersiar-siar kira-kira 83 batu dari Tanjung Aru ke Papar. Menaiki kereta api ini adalah cara yang baik untuk melihat kampung tempatan dengan rumah yang dibina di atas tiang dan sawah diusahakan dengan kerbau. Pengembara menikmati hidangan masakan Asia dan Kontinental semasa mereka melakukan perjalanan dengan salah satu daripada lima gerabak yang telah dipulihkan. Kereta api hanya beroperasi pada hari Rabu dan Sabtu. Tempat Menarik Terbaik Malaysia

5 –  Bukit Bintang (Kuala Lumpur)

Pengembara yang suka berhenti sehingga mereka turun akan mengadakan hari padang di Bukit Bintang, daerah beli-belah utama Kuala Lumpur. Bukit Bintang mempunyai beberapa pusat membeli-belah, termasuk Benaya Times Square, salah satu pusat membeli-belah terbesar di dunia. Pusat beli-belah ini menempatkan taman tema dalaman. Daerah ini dipenuhi dengan pusat membeli-belah dan pusat membeli-belah mewah yang pakar dalam bidang elektronik. Selepas seharian membeli-belah, pengunjung boleh berehat di kafe kaki lima atau kelab malam, memandangkan Bukit Bintang juga merupakan daerah hiburan paling trendi di Kuala Lumpur.

Baca juga: Tempat menarik di Kuala Lumpur

6 – Pulau Redang

Pulau Redang dicipta untuk pencinta pantai, dengan pantai pasir putih dan air laut yang jernih, menjadikannya popular dengan snorkeling – snorkeling yang hebat adalah tarikan utama pulau itu. Penyelam skuba juga menyukainya di sini. Walaupun ia adalah salah satu pulau terbesar di luar Semenanjung Tanah Melayu timur, ia cukup kecil sehingga pengunjung boleh berjalan kaki, sama ada di jalan raya atau meredah hutan. Pulau Redang adalah salah satu daripada sembilan pulau dalam rizab alam semula jadi marin. Penginapan kebanyakannya bergaya resort. Tempat Menarik Terbaik Malaysia

Baca juga: Tempat menarik di Terengganu

7 – Kampung Budaya Sarawak

Kampung Budaya Sarawak adalah tempat yang baik untuk mengalami kehidupan dalam budaya yang berbeza, walaupun hanya untuk beberapa jam. Kampung Budaya Sarawak ialah sebuah muzium hidup di mana pelawat boleh mengetahui lebih lanjut tentang orang Sarawak dan tradisi serta gaya hidup mereka. Bangunan, termasuk rumah panjang Iban, mewakili kumpulan etnik utama di Sarawak. Pengunjung juga boleh menikmati persembahan tarian pelbagai budaya mungkin dijemput untuk menghirup tuak, wain beras yang mujarab. Pengunjung juga boleh dinikahkan dalam upacara tradisional etnik. Tempat Menarik Terbaik Malaysia

8 – Taman Negara Bako Sarawak

Taman Negara Bako ialah tarikan pelancong yang popular di Malaysia untuk pelancong yang menikmati aktiviti luar yang hebat. Terletak di negeri Sarawak di Borneo, ia tidak begitu besar tetapi mempunyai saiz yang besar. Pengembara boleh melihat hidupan liar, hutan hujan, air terjun, pantai dan timbunan laut. Tarikan terbesar di taman ini ialah monyet proboscis yang aneh dan berhidung lucah, walaupun ia jarang ditemui dan sukar dikesan. Ia juga mempunyai denai alam semula jadi yang hebat, daripada berjalan-jalan mudah hingga mendaki sepanjang hari melalui hutan, jadi semua pelawat sepatutnya dapat mencari laluan yang sesuai dengan mereka.

BOSAN DGN BILIK HOTEL YANG BIASE-BIASE JE?

Isi borang di bawah, Pilih Harga Terendah!!

9 – Sungai Kinabatangan

Sungai Kinabatangan adalah sungai kedua terpanjang di Malaysia, membentang hampir 550 km (350 batu) dari pergunungan ke Laut Sulu. Terletak di negeri Sabah di Borneo, Sungai Kinabatangan terkenal dengan kepelbagaian hidupan liar dan tumbuh-tumbuhan. Ia adalah tempat yang baik untuk melihat gajah Asia, buaya, monyet proboscis dan orang utan Borneo – ia adalah salah satu daripada dua tempat di dunia untuk mencari 10 spesies primata, serta 200 spesies burung. Ia juga dikenali untuk hutan hujan dan batu kapur, serta garam dan paya air tawar.

Tempat menarik di Sabah

10 – Pulau Sipadan

Sipadan, di Laut Celebes, adalah syurga penyelam. Satu-satunya pulau lautan Malaysia, Sipadan dibentuk oleh karang hidup di atas kon gunung berapi yang telah pupus. Kerana hidupan marin yang kaya, ia adalah salah satu tempat menyelam terbaik di dunia. Sipadan mempunyai lebih daripada 3,000 spesies ikan dan ratusan karang yang berbeza, semuanya menunggu untuk diterokai. Penyelam mungkin terserempak dengan penyu sisik dan penyu hijau, pari manta, kumpulan barakuda dan jerung paus. Pulau ini juga mempunyai pantai berpasir yang bagus.

11 – Cameron Highlands

Cameron Highlands adalah salah satu stesen bukit yang paling luas di Malaysia, pertama kali dibangunkan oleh British pada tahun 1920-an. Ia mempunyai populasi lebih daripada 34,000 orang yang terdiri daripada Melayu, Cina, India dan kumpulan etnik lain. Tempat menarik Cameron Highlands terkenal dengan laluannya. Mereka membawa pengunjung melalui hutan ke air terjun dan tempat lain yang tenang. Selain daripada berjalan kaki di hutan, tempat perlindungan ini juga terkenal dengan ladang teh dan pengunjung boleh menempah beberapa lawatan “kilang teh”.

Tempat menarik di negeri Pahang

12 – Georgetown Pulau Pinang

Dinamakan sempena King George III Britain, Georgetown terletak di sudut timur laut Pulau Pinang. Kebanyakan penduduk George Town adalah berasal dari Cina. Disebabkan kawalan ketat, George Town mengekalkan banyak rumah kedai zaman kolonialnya sehingga hari ini. Ia secara rasmi diiktiraf sebagai mempunyai seni bina dan landskap budaya yang unik tanpa selari di mana-mana di Asia Tenggara. Pekan ini benar-benar meriah pada waktu malam, apabila kebanyakan penduduk tempatan menuju ke penjaja jalanan berdekatan untuk menjamu selera dan minuman mereka.

13 – Taman Negara

Taman Negara, adalah salah satu hutan hujan tropika tertua di dunia. Ia menampilkan pokok besar, air terjun, trek hutan dalam pelbagai tempoh dan laluan pejalan kaki kanopi terpanjang di dunia. Beberapa denai membolehkan pengunjung meneroka hutan tanpa pemandu. Taman Negara merupakan syurga bagi spesies terancam seperti gajah Asia, harimau, harimau bintang dan badak sumbu, tetapi bilangannya adalah rendah dan jarang ditemui. Tidak mungkin anda akan melihat sesuatu yang lebih daripada burung, rusa kecil, cicak, ular dan mungkin tapir.

14 – Pulau Tioman

Tioman adalah sebuah pulau kecil yang terletak di luar pantai timur semenanjung Malaysia. Pada tahun 1970-an, Majalah Time memilih Tioman sebagai salah satu pulau tercantik di dunia. Pelancong telah melonjak ke pulau itu sejak itu, mencari rasa syurga. Pulau ini dikelilingi oleh banyak terumbu karang putih, menjadikannya syurga untuk penyelam skuba manakala pedalamannya berhutan lebat. Pelawat melebihi jumlah penduduk kampung di luar musim tengkujuh (November hingga Februari), tetapi Tioman boleh menjadi hampir sepi pada masa lain.

15 – Gunung Kinabalu

Dengan ketinggian puncak pada 4,095 meter (13,435 kaki), Gunung Kinabalu adalah gunung tertinggi di Borneo. Gunung ini terkenal di seluruh dunia dengan biodiversiti spesies botani dan biologi yang luar biasa. Lebih 600 spesies paku pakis, 326 spesies burung, dan 100 spesies mamalia telah dikenal pasti di Gunung Kinabalu dan sekitarnya. Puncak utama gunung boleh didaki dengan mudah oleh seseorang yang mempunyai keadaan fizikal yang baik, dan tidak memerlukan peralatan mendaki gunung walaupun pendaki mesti ditemani oleh pemandu sepanjang masa.

16 – Petronas Twin Towers

Menara Berkembar Petronas di Kuala Lumpur adalah bangunan tertinggi di dunia sebelum diatasi pada 2004 oleh Taipei 101. Namun, menara tersebut masih merupakan bangunan berkembar tertinggi di dunia. Menara 88 tingkat itu kebanyakannya dibina daripada konkrit bertetulang, dengan fasad keluli dan kaca direka bentuk menyerupai motif yang terdapat dalam seni Islam, mencerminkan agama Islam Malaysia. Menara Berkembar Petronas mempunyai jambatan langit antara dua menara di tingkat 41 dan 42.

17 – Pulau Langkawi

Destinasi percutian yang paling terkenal di Malaysia, Langkawi ialah kepulauan 99 pulau di Laut Andaman. Pulau-pulau tersebut merupakan sebahagian daripada negeri Kedah, yang bersebelahan dengan sempadan Thailand. Setakat ini pulau terbesar ialah Pulau Langkawi dengan populasi kira-kira 65,000, satu-satunya pulau berpenghuni yang berdekatan dengan Pulau Tuba.

Dikelilingi dengan pantai-pantai yang panjang dan putih dan dengan kawasan dalam hutan yang dilitupi bukit-bukit dan puncak gunung yang berbatu-batu, mudah untuk mengetahui sebab ini adalah destinasi pelancongan yang paling dipromosikan di Malaysia. Pantai yang paling popular boleh ditemui di pantai barat dengan pelbagai pilihan restoran dan kedai makan serta beberapa pusat peranginan terbaik di Langkawi.

 18 – Pulau Perhentian

Terletak di luar pantai timur laut Malaysia tidak jauh dari sempadan Thailand. Kepulauan Perhentian adalah tempat yang mesti dikunjungi di Malaysia untuk pelancong bajet. Mereka mempunyai beberapa pantai yang paling indah di dunia dan menyelam yang hebat dengan banyak penginapan murah. Dua pulau utama ialah Perhentian Besar (“Perhentian Besar”) dan Perhentian Kecil (“Perhentian Kecil”). Kedua-dua pulau itu mempunyai pantai berpasir putih yang dikelilingi palma dan laut biru pirus.

19 – Pusat Pemulihan Sepilok

Pemulihan Orang Utan Sepilok dibuka pada 1964 untuk menyelamatkan anak orang utan yatim piatu dari tapak pembalakan, ladang dan pemburuan haram. Orang utan yatim piatu dilatih untuk hidup semula di alam liar dan dilepaskan sebaik sahaja mereka bersedia. Tempat perlindungan Orang Utan terletak di dalam Hutan Simpan Kabili-Sepilok, yang kebanyakannya adalah hutan hujan dara. Kira-kira 60 hingga 80 orang utan hidup bebas di rizab itu. Ia adalah salah satu tarikan pelancong utama Sabah dan tempat persinggahan yang hebat di mana-mana jadual perjalanan Malaysia.

20 – Gua Mulu

Gua Mulu terletak di Taman Negara Gunung Mulu di Borneo Malaysia. Taman ini merangkumi gua-gua yang luar biasa dan pembentukan karst dalam persekitaran hutan hujan khatulistiwa pergunungan. Bilik Sarawak yang terdapat di salah satu gua bawah tanah adalah ruang gua terbesar di dunia. Dikatakan bahawa ruang itu sangat besar sehingga boleh memuatkan kira-kira 40 Boeing 747, tanpa bertindih sayap mereka. Koloni besar kelawar berbibir Kedut di Gua Rusa berdekatan keluar hampir setiap petang untuk mencari makanan dalam perpindahan yang menakjubkan.

Resort dengan kolam renang di Melaka

Tempat menarik di negeri Perak

Tempat menarik di Cameron Highlands

 

Related Post to 20 Tempat Menarik Terbaik Malaysia


Lexis Hibiscus, Port Dickson

Posted at

14 Vila Terapung Terbaik Di Malaysia Yang Akan Menghilangkan Nafas Anda Pengertian vila terapung menimbulkan rasa percintaan dan kemewahan yang muktamad. Bagi mereka yang… Read More


Homestay Dengan Kolam Renang Kuala Lumpur

Posted at

Homestay Dengan Kolam Renang Kuala Lumpur Homestay Dengan Kolam Renang Kuala Lumpur 1. Dtown Bukit Setiawangsa Homestay (Tanpa Kolam Renang) Homestay Dengan Kolam Renang… Read More


Bukit Bintang Tempat Menarik Kuala Lumpur

Posted at

Bukit Bintang Tempat Menarik Kuala Lumpur – Bintang Walk ialah nama yang diberikan kepada bahagian Jalan Bukit Bintang dan beberapa jalan tepi di sekitarnya…. Read More


Hotel Terbaik Cameron Highlands

Posted at

Hotel Terbaik Cameron Highlands Tanah Rata. Nak bercuti di Cameron Highlands? Tahukah anda hotel dan homestay di Cameron Highlands sentiasa penuh! Jadi sebelum memulakan… Read More


Homestay Dengan Kolam Renang Di Kuala Lumpur

Posted at

Homestay Dengan Kolam Renang Di Kuala Lumpur – Kalau anda nak bercuti di Kuala Lumpur tak perlu menginap di hotel-hotel yang ada kolam renang,… Read MoreSource link

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *