40 Tempat Menarik di Kuala Lumpur Untuk Dilawati

Kongsikan Artikel ini


55 Tempat Menarik di Kuala Lumpur Untuk Dilawati – Jom layan tempattempat menarik di Kuala Lumpur terkini utk 2022. Lihat tarikan paling best, waktu siang atau malam, yg berbayar dan yg percuma.

1 – Petronas Twin Towers Kuala Lumpur

Tempat Menarik di Kuala Lumpur Untuk Dilawati

Tempat Menarik di Kuala Lumpur Untuk Dilawati

Menara Berkembar Petronas adalah salah satu tarikan pelancong Kuala Lumpur yang paling popular di Malaysia. Menara Berkembar ialah struktur berkembar tertinggi di dunia, berdiri 88 tingkat dan menampilkan Skybridge yang menghubungkan menara dan ibu pejabat Syarikat Petronas dan tempat kerja lain.

Bangunan ini mempunyai galeri seni, pejabat, pusat membeli-belah, akuarium bawah air dan pusat sains. Menara ini dibina dalam gaya Islam, dan kawasan sekitarnya termasuk Taman KLCC yang dijaga rapi. Pemandangan menara pada waktu malam adalah menakjubkan, kerana ia melengkapkan latar langit.

Tempat Menarik di Kuala Lumpur Untuk Dilawati:

Lokasi: Concourse Level, Menara Berkembar Petronas, Lower Ground, Kuala Lumpur, Malaysia
Masa: 9:00 AM hingga 09:00 PM, Selasa hingga Ahad, Ditutup antara 01:00 AM hingga 02:30 PM pada hari Jumaat setiap minggu.

Baca Tempat Menarik di Malaysia: Tempat menarik di Kota Bharu

2 – Menara KL Tower

Tempat Menarik di Kuala Lumpur Untuk Dilawati

Tempat Menarik di Kuala Lumpur Untuk Dilawati

Memberi saingan sengit kepada Petronas ialah Menara KL Tower, yang mempunyai ketinggian 421 meter dan menawarkan pemandangan bandar yang menakjubkan dari ketinggian 276 meter, yang jauh lebih tinggi daripada SkyBridge Viewpoint Petronas dan ia adalah salah satu tempat terbaik. untuk melawat di Kuala Lumpur.

Puncak menara yang berkilauan seperti gelendong boleh dilihat dari mana-mana sahaja di KL dan seni bina gaya Islam dan Parsi pasti membuatkan anda kagum!

Menara ini mempunyai restoran pusingan berdiri bebas tertinggi, amfiteater, kolam berlatarkan, tempat makanan segera dan kedai cenderamata yang pastinya menjadikannya tarikan utama di antara tempat untuk dikunjungi di KL

Lokasi: Jalan Puncak, Off Jalan P. Ramlee, Pusat Bandar Kuala Lumpur

Masa: 09:00 – 22:00

Baca lagi tempat menarik: Tempat menarik terbaik di Kuala Lumpur

3 – Chinatown

Tempat Menarik di Kuala Lumpur Untuk Dilawati:

Tempat Menarik di Kuala Lumpur Untuk Dilawati

Chinatown Kuala Lumpur akan segera menjadi tempat kegemaran anda di Malaysia. Rumah kedai Cina yang ranap itu bagaikan lorong dan jalan yang sempit, gegelung kemenyan yang membara mengeluarkan asap dari setiap pintu.

Ia adalah tempat mencairkan budaya tempatan, di mana patung dewa Hindu, kuil Tao dan masjid Islam, berdiri bahu-membahu di daerah Kuala Lumpur yang sibuk.

Di Chinatown, anda boleh menikmati makanan jalanan, membeli-belah dan hiburan malam yang terbaik. Anda juga boleh menemui pelbagai bar koktel yang terletak jauh dari penjaja atmosfera dan jalan-jalan sampingan seperti Petaling Jaya dan pasar malam Madras Lane.

Tempat Menarik di Kuala Lumpur Untuk Dilawati:

Makanan jalanan adalah sebahagian penting budaya makanan di Kuala Lumpur, dan pemandangan di Chinatown adalah buktinya. Kawasan utama tempat ini dipenuhi dengan gerai penjaja, tetapi pada waktu malam, tapak ini menjadi lebih mengagumkan dan tidak boleh dilepaskan. Satey ayam, karipap, buah durian, dan ladu Cina adalah antara juadah tempatan yang terkenal yang tidak boleh dilepaskan. Seiring dengan ini, Curry Laksa pasar Madras Lane adalah yang terbaik di pasaran, dan anda pastinya harus mencubanya sekali.

Chinatown diberkati dengan aktiviti keagamaan, di mana pelbagai tempat ibadat boleh didapati dengan mudah. Kuil Hindu yang indah berdiri di sebelah kuil Tao Cina dan menara masjid. Semua tapak keagamaan dibuka untuk pelancong; bagaimanapun, adalah penting untuk berpakaian dengan kemas untuk menghormati setiap budaya.

4 – Bangunan Sultan Abdul Samad

Bangunan Sultan Abdul Samad

Tempat Menarik di Kuala Lumpur Untuk Dilawati

Bangunan Sultan Abdul Samad ialah sebuah bangunan bergaya Moor yang terletak di tengah-tengah Dataran Merdeka dan Kelab Diraja Selangor di Kuala Lumpur, Malaysia. Syurga bagi pencinta sejarah dan seni bina, karya seni yang penting ini ialah gabungan bata merah, anjung yang meriah, gerbang yang memukau, kubah tembaga dan menara jam setinggi langit.

Pada asalnya direka oleh dua otak seni bina terbaik sepanjang zaman, En. A.C Norman dan A.B Hubbock, Bangunan Sultan Abdul Samad bercakap tentang kemegahan dalam setiap erti kata. Tujuan utama pembinaan bangunan ini adalah untuk mendedikasikannya kepada Sultan Selangor.

Walau bagaimanapun, beberapa tahun selepas pembinaannya, monumen ini menjadi mercu tanda yang terkenal bagi banyak tokoh undang-undang. Ia berfungsi sebagai tempat yang popular untuk mahkamah tinggi, Mahkamah Persekutuan, Mahkamah Rayuan dan Mahkamah Tinggi Malaysia. Mahkamah ini kemudiannya dipindahkan ke Putrajaya. Hari ini, ia adalah rumah kepada Kementerian Penerangan, Komunikasi dan Kebudayaan Malaysia.

Kepentingan Bangunan Sultan Abdul Samad bukan sahaja terhad kepada seni bina dan arena politik yang kaya dengan sejarah. Keindahan estetiknya berpadu cukup unik dengan auranya, yang menjadikan bangunan ini tempat tarikan pelancong. Malah, terdapat kemasukan pelancong yang sentiasa keluar masuk dari bangunan ini.

Dengan lebih satu abad sejarah yang kaya, Bangunan Sultan Abdul Samad telah menjadi bahagian yang tidak dapat dipisahkan dari Kuala Lumpur dan ia akan terus kekal untuk tahun-tahun akan datang.

Baca tempat menarik: Tempat menarik di Kuala Lumpur

5 – SuperPark Malaysia

Tempat Menarik di Kuala Lumpur Untuk Dilawati ini

Tempat Menarik di Kuala Lumpur Untuk Dilawati

Tempat Menarik di Kuala Lumpur Untuk Dilawati ini adalah salah satu tarikan pelancong Kuala Lumpur yang terbaik, dan orang ramai tidak kira umur boleh menikmatinya. SuperPark Malaysia ialah taman tema tertutup dengan hampir lapan kawasan pengembaraan untuk kanak-kanak dan dewasa, termasuk flying fox, gim kanak-kanak, kawasan gaya bebas dan bandar pengembaraan kanak-kanak.

Bahagian dalamannya semuanya bertemakan pelbagai aktiviti menarik yang menawarkan latihan kekuatan untuk aktiviti sukan yang kompetitif. Tambahan pula, taman yang luas itu membolehkan anda berlumba dengan rakan anda menaiki kereta pedal dan gelongsor tiub untuk memacu adrenalin.

Lokasi: Level 4 Avenue K Shopping Mall, Jln Ampang, Kuala Lumpur, Malaysia
Masa: 10:00 AM hingga 07:30 PM, Selasa-Ahad dan ditutup pada hari Isnin

Baca tempat menarik di Selangor: Tempat menarik di Selangor

6 – Sunway Lagoon Theme Park

Sunway Lagoon Theme Park

Tempat Menarik di Kuala Lumpur Untuk Dilawati

Dengan taman hiburan dan taman air, Taman Tema Sunway Lagoon di Petaling Jaya menawarkan pelbagai aktiviti. Ia mempunyai terutamanya 5 zon iaitu Taman Hiburan, Taman Air, Taman Hidupan Liar, Taman Extreme dan Taman Scream.

Ini terdiri daripada gelongsor air, pantai luncur air, perjalanan sungai buatan manusia, kapal lanun dan senarai banyak tunggangan lain yang akan membuatkan anda semua bersedia untuk berseronok! Terdapat juga pertunjukan langsung, pameran haiwan, pilihan tempat makan yang hebat dan kedai cenderamata untuk disinggah. Tidak hairanlah bahawa ini adalah kegemaran di kalangan pelancong, baik muda mahupun tua.

Lokasi: 3, Jalan PJS 11/11, Bandar Sunway, Petaling Jaya

Masa: 10:00 – 18:00

7 – Tempat Menarik Jalan Alor Kuala Lumpur

Tempat Menarik Jalan Alor Kuala Lumpur

Tempat Menarik di Kuala Lumpur Untuk Dilawati

Jalan Alor adalah kiblat makanan Kuala Lumpur yang dipenuhi dengan restoran makanan laut dan gerai penjaja. Ia adalah tempat kegemaran pencinta makanan, peminat budaya dan shutterbugs. Ini juga disebut-sebut sebagai salah satu jalan makanan paling sibuk di seluruh dunia di mana anda boleh mencuba pelbagai jenis makanan istimewa pada harga terbaik.

Sejarah jalan itu menarik dengan cara tersendiri. Kawasan yang pernah diisytiharkan sebagai kawasan merah kini bertukar menjadi destinasi kulinari yang paling dicari bagi mereka yang ingin merasai makanan asli dengan kos yang murah. Kegemaran tradisional yang ditawarkan oleh tempat ini berbeza secara langsung dengan tempat pelancongan yang diselenggara dengan baik dan moden di Kuala Lumpur.

Penjaja jalanan tersebar di kedua-dua belah jalan sepanjang 500 meter jalan ini, membawa pesona unik pada waktu malam.

Semua mereka yang melawat tempat ini menikmati pengalaman euforia yang nyata, dengan penjual yang riuh rendah dan orang ramai yang cerewet dan ceria. Jeritan penjual jalanan, rasa yang meriah dari setiap sudut dan aksi pemanggang menawarkan tempat ini suasana unik yang anda tidak akan dapati di mana-mana bahagian lain di Malaysia.

Baca tempat menarik: Tempat menarik di negeri Kelantan

8 – Tempat Menarik Aquaria KLCC Kuala Lumpur

Tempat Menarik Aquaria KLCC Kuala Lumpur

Tempat Menarik di Kuala Lumpur Untuk Dilawati

Salah satu tempat tumpuan pelancong Kuala Lumpur ialah Aquaria yang dikatakan antara akuarium terbesar di Asia Tenggara. Ia adalah rumah kepada lebih 150 spesies dan 5000 pelbagai jenis hidupan marin. Antara tarikan yang paling digemari di sini ialah jerung harimau, kuda laut, ular laut, ikan karang terang, Lembangan Amazon dan terumbu karang.

Anda juga boleh memerhatikan aktiviti memberi makan ikan di sini. Tarikan ini sesuai untuk semua peringkat umur, jadi mari, Menyelam!

Lokasi: Kompleks Pusat Konvensyen Kuala Lumpur, Pusat Bandaraya Kuala Lumpur

Masa: Setiap hari 10:00 – 20:00

Baca Tempat Menarik: Resort dengan kolam renang

9 – KL Tower Mini Zoo

KL Tower Mini Zoo

Tempat Menarik di Kuala Lumpur Untuk Dilawati

Zoo ini, terletak di tengah-tengah Menara KL, merupakan destinasi persiaran Kuala Lumpur yang ideal untuk semua orang, termasuk kanak-kanak. Zoo mini adalah rumah kepada haiwan peliharaan seperti meerkat, musang bertelinga kelawar, rakun, Falabellas (spesies kuda terkecil di dunia), dan banyak lagi!

Terokai lapan zon berbeza di zoo mini, setiap satu direka untuk meniru ekosistem semula jadi haiwan itu. Semua haiwan disimpan di kawasan yang ditetapkan, dengan imej dan penerangan. Selamat belajar sambil membelai dan memberi makan kepada haiwan. Anda juga boleh mengklik beberapa gambar dengan haiwan dengan memegangnya di tangan anda.

Lokasi: Tingkat Bawah, Menara Kuala Lumpur, WP, Jalan Puncak, Kuala Lumpur, Malaysia
Masa: 10:00 AM hingga 07:00 PM, Isnin hingga Jumaat
10:00 AM hingga 09:00 PM, Sabtu dan Ahad

10 – Central Market Kuala Lumpur

centra market kuala lumpur

Tempat Menarik di Kuala Lumpur Untuk Dilawati

Destinasi pelancongan yang sangat terkenal, Pasar Sentral Kuala Lumpur adalah mercu tanda ikonik bandar ini. Terletak di tengah-tengah pusat bandar, pasar itu telah wujud sejak tahun 1888. Dahulunya hanya sebuah pasar basah, tempat itu telah ditubuhkan semula pada tahun 1980-an sebagai Pasar Sentral masa kini.

Juga dikenali sebagai Pasar Seni, pasar itu adalah syurga bagi pencinta seni dan gemar membeli-belah. Beratus-ratus gerai memenuhi jalan dengan kraftangan asli, butik hebat, barangan batik tradisional Malaysia dan pelbagai cenderamata. Penanda budaya penting untuk bandar serta negara, Pasar Sentral ialah Tapak Warisan rasmi yang sering dibandingkan dengan seperti Fisherman’s Wharf (San Francisco) dan Covent Garden (London).

Selain daripada kedai dan gerai makanan yang tidak berkesudahan, Central Market juga merupakan tapak penting untuk beberapa perayaan kebudayaan seperti Tahun Baru Cina, Hari Raya, dan perayaan Deepavali India. Datang semasa salah satu acara ini dan anda akan menyaksikan beberapa pameran dan acara kebudayaan yang berlangsung di sini. Pasar ini mudah diakses melalui bas, kereta api dan teksi dari semua bahagian bandar.

Baca tempat menarik: Tempat menarik di Kuala Selangor

 

11 – Muzium Seni 3D Ilusi

tempat menarik di kuala lumpur

Tempat Menarik di Kuala Lumpur Untuk Dilawati

Terokai dunia realiti maya di Muzium Seni Ilusi 3D, tarikan pelancong Kuala Lumpur yang popular. Temui 38 karya induk lukisan tangan mengenai pelbagai subjek seperti zombi, selebriti, escapade, kemalangan dan banyak lagi.

Muzium Seni 3D Ilusi juga membawa anda ke realiti maya melalui studio video AR, di mana anda boleh berinteraksi dan berseronok dengan pelbagai haiwan seperti dinosaur pupus, gajah dan beruang kutub. Bergambar untuk lukisan fotorealistik ini menggunakan kebolehan kreatif anda.

Lokasi: Lot 4.01 – 4.03, 2nd Floor, Central Market Annex, Jalan Hang Kasturi, Malaysia
Masa: 10:00 AM hingga 8:00 PM, Isnin hingga Ahad

12 – Taman Botani Perdana

Tempat Menarik di Kuala Lumpur Untuk Dilawati

Tempat Menarik di Kuala Lumpur Untuk Dilawati

Perjalanan anda ke Kuala Lumpur tidak lengkap tanpa melawat destinasi cantik ini. Taman Botani Perdana amat terkenal dengan Taman Orkid yang berkeluasan 10,000 meter persegi dan menempatkan 800 jenis orkid, air pancut buatan manusia, taman batu dan laluan pejalan kaki desa.

Tempat Menarik di Kuala Lumpur Untuk Dilawati

Taman Bunga Raya juga sering dikunjungi, kerana bunga kebangsaan Malaysia yang tumbuh dengan banyak di sini. Masa terbaik untuk melawat tarikan ini adalah pada hujung minggu apabila kawasan itu sibuk dengan pelancong, melibatkan diri dalam pelbagai aktiviti, yang menetapkan mood untuk hari yang menyeronokkan. Anda juga boleh menikmati makanan ringan di kafe di sini.

Lokasi: Jalan Kebun Bunga, Tasik Perdana, Kuala Lumpur

Masa: 07:00 – 20:00

13 – Jalan Tuanku Abdul Rahman

Tempat Menarik di Kuala Lumpur Untuk Dilawati

Tempat Menarik di Kuala Lumpur Untuk Dilawati

Tepat di tengah-tengah Kuala Lumpur adalah KLCC yang merupakan tempat yang sesuai untuk hiburan, tempat menarik, makan dan menyerap budaya Melayu yang kaya. Kawasan ini adalah rumah kepada beberapa tempat pelancongan paling popular di bandar dan sering dirujuk sebagai ‘bandar dalam bandar’, untuk semua yang ditawarkannya.

Terdapat banyak yang boleh dinanti-nantikan di sini; membeli-belah, kehidupan malam, struktur komersial moden untuk dikagumi, seni dan budaya, dan pelbagai pilihan yang menjadikannya salah satu tempat terbaik untuk dikunjungi di Kuala Lumpur.

Lokasi: Kuala lumpur, Malaysia

Masa: 24 jam

Baca juga Pulau menarik di Sabah: Pulau Menarik di Sabah

14 – KLCC Park

Tempat Menarik di Kuala Lumpur Untuk Dilawati

Tempat Menarik di Kuala Lumpur Untuk Dilawati

Tepat di tengah-tengah Kuala Lumpur adalah KLCC yang merupakan tempat yang sesuai untuk hiburan, tarikan, makan dan menyerap budaya Melayu yang kaya. Kawasan ini adalah rumah kepada beberapa tempat pelancongan paling popular di bandar dan sering dirujuk sebagai ‘bandar dalam bandar’, untuk semua yang ditawarkannya.

Terdapat banyak yang boleh dinanti-nantikan di sini; membeli-belah, kehidupan malam, struktur komersial moden untuk dikagumi, seni dan budaya, dan pelbagai pilihan yang menjadikannya salah satu tempat terbaik untuk dikunjungi di Kuala Lumpur.

Lokasi: Kuala lumpur, Malaysia

Masa: 24 jam

15 – Dataran Merdeka Kuala Lumpur

Tempat Menarik di Kuala Lumpur Untuk Dilawati

Dataran Merdeka, yang dikenali secara meluas sebagai Dataran Merdeka, adalah monumen Kuala Lumpur yang paling terkenal dan mempunyai banyak kepentingan sejarah yang melekat pada nama tempat itu. Ia merupakan tarikan pelancong yang terkenal, dan terletak di hadapan Bangunan Sultan Abdul Samad, sambil dikelilingi oleh institusi popular seperti Muzium Tekstil Negara dan Galeri Bandaraya.

Di sinilah Persekutuan Tanah Melayu secara rasminya diisytiharkan merdeka daripada pemerintahan British pada malam malang 31 Ogos 1957. Ia merupakan detik yang membanggakan bagi seluruh rakyat Tanah Melayu apabila bendera dinaikkan di atas tiang bendera 95 meter di tengah-tengah Dataran Merdeka. Setiap tahun, perarakan hari kemerdekaan, sambutan besar-besaran menandakan kemerdekaan Malaysia daripada pemerintahan British, berlangsung di Dataran Merdeka setiap tahun pada 31 Ogos.

Beberapa lagi tarikan turut terdapat di kawasan berdekatan, iaitu Cop’s Fountain, Queen Victoria Fountain dan lain-lain. Skrin besar telah dipasang di sebelah tiang bendera yang digunakan untuk memaparkan beberapa iklan berserta mesej keagamaan.

16 – Pusat Penemuan Petrosains

Pusat Penemuan Petrosains

Tempat Menarik di Kuala Lumpur Untuk Dilawati

Pusat penemuan sains interaktif sepanjang 7000m di Menara Petronas ini sangat menggembirakan semua orang, kanak-kanak dan orang dewasa. Didedikasikan untuk bidang sains petroleum, pusat ini mempunyai 11 pameran interaktif, setiap satu lebih menyeronokkan daripada yang lain.

Terdapat tunggangan yang menarik, teater mini yang mempamerkan filem 3D, bahagian pencipta, kampung mini dengan pameran tentang petrokimia, permainan bayangan, dinosaur nyanyian dan zon muzik dan seni. Bunyinya menyeronokkan, bukan?!

Lokasi: Aras 4, Suria KLCC, Menara Berkembar PETRONAS, Pusat Bandar Kuala Lumpur

Masa: Selasa – Jumaat 09:30 – 17:30, Sabtu & Ahad 09:30 – 18:30

17 – Taman Burung Kuala Lumpur

Taman Burung Kuala Lumpur

Tempat Menarik di Kuala Lumpur Untuk Dilawati

Terletak di Taman Tasik yang tenang, Taman Burung adalah rumah kepada 3000 burung tempatan dan asing, tersebar di kawasan seluas 21 ekar muka bumi yang subur. Apa yang istimewa tentang taman ini ialah bagaimana kebanyakan burung dibenarkan bergerak bebas di habitat semula jadi mereka dan tidak dikurung, jadi pelancong juga merasai suasana hutan semula jadi ketika mereka berjalan di laluan sempit dengan burung berkibar di tengah-tengah mereka dan ia adalah salah satu daripada tempat popular untuk dilawati di Kuala Lumpur.

Tamang Burung dikreditkan sebagai kandang burung terbang percuma yang terbesar di dunia, yang menjadikannya tarikan utama di antara tempat untuk dikunjungi di KL.

Location: KL Bird Park, 920, Jalan Cenderawasih, Perdana Botanical Gardens, 50480 Kuala Lumpur, Federal Territory of Kuala Lumpur, Malaysia

Masa: Setiap hari 9:00 hingga 18:00

18 – Masjid Negara Malaysia

masjid negara

Tempat Menarik di Kuala Lumpur Untuk Dilawati

Kuala Lumpur, ibu negara Malaysia telah menjadi destinasi pelancongan sejak sekian lama. Dengan bangunan pencakar langit yang menggembirakan, suasana yang menenangkan dan gaya hidup yang indah, anda pasti mempunyai masa yang indah. Selain daripada hiburan malam yang sibuk dan berpesta, Kuala Lumpur tidak ketinggalan mengenai tarikan keagamaan ikonik yang akan memulihkan kepercayaan anda kepada yang maha kuasa.

Salah satu struktur ikonik yang begitu indah ialah Masjid Negara Malaysia. Dikenali sebagai salah satu menara pencakar langit tertinggi (ketika pembinaannya) dan paling ketara berdiri tegak di langit malam Kuala Lumpur, mercu tanda ikonik dengan sejarahnya yang mengejutkan dan pembinaan yang sangat mengagumkan ini telah berada dalam senarai lokasi yang mesti dikunjungi di Kuala Lumpur.

Terokai menara sepanjang 73 meter, dengan bumbung utama runcing 16 bintang yang mewakili semua negeri di Malaysia dan kagum dengan pembinaan yang unik. Bermula pada tahun 1950-an, masjid ini menutupi Kemerdekaan Malaysia dan dengan itu menjadi struktur pra-pemprosesan yang paling banyak dikunjungi. Jika anda melawat Kuala Lumpur, maka pastikan anda meneroka kompleks yang indah ini dan menyelami lebih mendalam sejarah Kuala Lumpur yang mengagumkan dan kemerdekaan ikonik mereka daripada Singapura dan pemerintahan British.

19 – Pavilion Kuala Lumpur

Pavilion Kuala Lumpur

Tempat Menarik di Kuala Lumpur Untuk Dilawati

Mencari syurga membeli-belah? Kami telah menemuinya di sini! Pavilion KL dibahagikan kepada pusat beli-belah runcit, kompleks pejabat dan dua kawasan kediaman, semuanya terbentang luas di atas 1.37 juta kaki persegi direka dalam marmar putih susu. Ia menawarkan pelbagai pilihan membeli-belah dalaman dan luaran, daripada harga yang murah kepada yang berpatutan, kepada jenama mewah.

Selain daripada 450 kedai yang anda pasti akan jatuh cinta, terdapat pilihan tempat makan yang menarik, Crystal Fountain yang berfungsi sebagai perigi, bar karaoke dan Golden Screen Cinemas 13 skrin di mana anda boleh menonton filem yang menyeronokkan dengan rakan dan keluarga anda.

Lokasi: 168 Jalan Bukit Bintang, 55100

Masa: 10:00 – 22:00

20 – Suria KLCC

Suria KLCC

Tempat Menarik di Kuala Lumpur Untuk Dilawati

Bangunan 6 tingkat yang mengagumkan yang terletak di kaki Menara Petronas, pusat beli-belah ini terkenal dengan kedai-kedai haute couture seperti Chanel, Emporio Armani, Fendi, Coach, Fred Perry dan banyak lagi. Ia juga mempunyai beberapa tarikan yang mesti dikunjungi seperti Petrosains Aquaria KLCC, pusat penemuan sains untuk kanak-kanak dan oceanarium.

Pusat beli-belah ini juga menempatkan Orkestra Filharmonik Dewan, dewan konsert pertama Malaysia dan Galeri Seni Petronas. Ia juga menempatkan Pasar Penyimpanan Sejuk dan teater filem 12 skrin juga. Medan selera Signatures di sini mempunyai banyak kepelbagaian kedai yang akan membuatkan anda mengelilingi dalam bulatan untuk pelbagai pilihan yang ditawarkan. Anda boleh merayau-rayau di pusat membeli-belah dari jam 10 pagi hingga 10 malam.

Lokasi: Jalan Ampang, Segitiga Emas, pusat bandar Kuala Lumpur, 50088

Masa: 10:00 – 22:00

21 – Muzium Kesenian Islam Malaysia

Muzium Kesenian Islam Malaysia

Tempat Menarik di Kuala Lumpur Untuk Dilawati

Seni adalah cara terbaik untuk menyatakan pemikiran, idea atau penyelesaian. Muzium Kesenian Islam telah dibuka kepada orang ramai pada 12 Disember 1998. Muzium seni ini terletak di Taman Botani Perdana yang terletak di tengah-tengah bandar. Anda pasti terkejut apabila mengetahui bahawa ia adalah Muzium Kesenian Islam terbesar di Asia Tenggara.

Terdapat sekitar tujuh ribu artifak yang menyoroti dunia Islam. Keseluruhannya terdapat 12 galeri di muzium ini dan ia dibahagikan kepada kumpulan berdasarkan tahap mereka. Galeri Al-Quran dan Manuskrip berada di Tahap 3 bersama-sama dengan galeri Cina, galeri India dan seni bina Islam. Terdapat barang kemas, tekstil, kerja seramik dan perisai di Aras 4. Barangan kaca Islamik juga dipamerkan di Aras 4. Muzium ini dibuka dari pagi hingga petang dan menjadi tempat pelancongan yang wajib dikunjungi.

22 – Masjid Jamek Kuala Lumpur

BOSAN DGN BILIK HOTEL YANG BIASE-BIASE JE?

Isi borang di bawah, Pilih Harga Terendah!!

Tempat Menarik di Kuala Lumpur Untuk Dilawati

Antara tempat menarik untuk dilawati di KL bersama keluarga ialah Masjid Jamek yang merupakan tempat ibadat tertua di Kuala Lumpur. Ia menawarkan pemandangan indah Sungai Klang yang terletak di seberangnya dan gaya seni bina Mughal dan Moor juga patut anda perhatikan. Di sekeliling dewan solat utama terdapat tiga kubah dan dua menara bata dan ia merupakan salah satu tempat yang terkenal untuk dilihat di Kuala Lumpur.

Terdapat juga Pusat Pengalaman Islam di luar masjid yang patut dikunjungi jika anda berminat untuk mempelajari satu atau dua perkara tentang budaya Islam.

Lokasi: Off Jalan Tun Perak, Pusat Bandaraya Kuala Lumpur

23 – Galeri Bandaraya Kuala Lumpur

galari bandaraya kuala lumpur

Tempat Menarik di Kuala Lumpur Untuk Dilawati

Menyediakan maklumat pelancongan adalah yang menyenaraikan KLCG antara tempat penting untuk dikunjungi di Kuala Lumpur. Di sini anda akan temui miniatur mercu tanda terkenal di bandar dan lukisan serta gambar yang penuh dengan sejarah KL. Dinding yang dihiasi dengan kisah-kisah abadi yang menyuarakan sejarah KL adalah apa yang menarik perhatian apabila anda masuk.

Pastikan anda menyemak kedai hadiah sebelum keluar dari pusat itu. Beberapa produk batik dan tenunan tangan terbaik boleh didapati di sini dengan harga yang murah.

Lokasi: 27, Jalan Raja, Dataran Merdeka, Kuala Lumpur

Masa: 08:00 – 18:00

24 – Rumah Terbalik Kuala Lumpur

Rumah Terbalik Kuala Lumpur

Tempat Menarik di Kuala Lumpur Untuk Dilawati

Lampiran pelancongan baharu di Menara KL, KL Upside Down House, direka bentuk dalam gaya rumah sebenar, bukannya lot kedai kecil. Ia juga merupakan rumah Upside Down tertinggi di Kuala Lumpur pengalaman bersiar-siar.

Bahagian dalam dan perabot rumah itu disusun di atas siling rumah dua tingkat yang aneh ini dibina terbalik. Pastikan anda mengambil seberapa banyak gambar dan video yang anda mahu dan kongsikannya dengan rakan anda. Di lokasi oddball ini, anda akan mengalami sesuatu yang sama sekali berbeza daripada yang lain.

Lokasi: Jalan P Ramlee, &, Jalan Puncak, Kuala Lumpur, Malaysia
Masa: 09:00 AM hingga 10:00 PM, Isnin hingga Ahad

25 – Farm In The City

Farm In The City

Tempat Menarik di Kuala Lumpur Untuk Dilawati

Satu lagi tempat menarik popular di Kuala Lumpur yang menawarkan konsep baru yang menggabungkan unsur hidupan liar dan alam semula jadi dalam persekitaran yang direka khas. Taman Farm In The City menggabungkan tema keseronokan hidupan liar dengan keindahan semula jadi. Poni, Pelican, Lemur, Otter, Parrots, Porcupine dan haiwan lain boleh dilihat dengan mudah di sini.

Pengunjung boleh membelai, menunggang dan memberi makan kepada banyak haiwan di zoo popular ini dengan habitat yang pelbagai, serta membeli-belah di kedai cenderahati pelancong ladang.

Lokasi: Jalan Prima Tropika Barat 1, Pusat Bandar Putra Permai, Seri Kembangan, Selangor, Malaysia
Masa: 10:00 AM hingga 06:00 PM, Rabu hingga Isnin dan ditutup pada hari Selasa

26 – 99 Wonderland Park

99 Wonderland Park

Tempat Menarik di Kuala Lumpur Untuk Dilawati

Taman 99 Wonderland adalah tarikan persiaran Kuala Lumpur yang unik. Ia adalah taman hiburan dan hiburan pertama yang telah diubah menjadi taman hidupan liar bertema bandar dengan konsep terbuka, membolehkan pengunjung memberi makan dan berinteraksi dengan haiwan hidupan liar.

Taman tema berubah menjadi taman yang bercahaya pada waktu malam, dengan pemandangan yang indah dan suasana yang selesa sepanjang perjalanan anda. Anda boleh menghabiskan hari yang indah meneroka semua tarikan yang sangat menyeronokkan di Wonderland bersama orang tersayang dan anak-anak anda.

Location: Jalan, Pusat Bandar Utara, Kuala Lumpur, Wilayah Persekutuan, Malaysia
Masa: 05:00 PM hingga 11:00 PM, Isnin hingga Khamis dan Ahad

27 – Taman Burung Kuala Lumpur

Taman Burung Kuala Lumpur

Tempat Menarik di Kuala Lumpur Untuk Dilawati

Dinobatkan sebagai taman burung berbumbung terbesar di dunia dengan keluasan kira-kira 20.9 ekar, KL Bird Park adalah rumah kepada lebih daripada 200 spesies burung asing dan tempatan. Sebahagian daripadanya termasuk flamingo, burung enggang, burung helang, 20 spesies burung kakak tua yang berbeza dan banyak burung lain. Taman Burung KL terletak di Taman Botani Perdana yang damai, yang berjarak 10 minit berjalan kaki dari pusat bandar dan ia merupakan salah satu tempat terbaik untuk dilihat di Kuala Lumpur.

Taman ini dibahagikan kepada 4 zon, di mana Zon 1 dan 2 adalah untuk burung terbang bebas, zon 3 ialah zon Hornbill dan zon 4 terdiri daripada burung dalam sangkar burung yang berbeza. Terdapat juga pertunjukan burung dan sesi memberi makan dalam jangka masa 9 pagi hingga 6 petang.

Lokasi: 920, Jalan Cenderawasih, Taman Tasik Perdana, Kuala Lumpur

Masa: 09:00 – 18:00

28 – Taman Rama-rama

Tempat Menarik di Kuala Lumpur Untuk Dilawati

Tempat Menarik di Kuala Lumpur Untuk Dilawati

Taman Rama-rama Kuala Lumpur ialah taman tropika yang berkembang pesat dengan lebih daripada 120 spesies rama-rama yang memikat yang berbeza. Anda boleh berkeliaran di taman dengan lebih 5,000 rama-rama yang cantik berwarna hijau, oren, kuning, merah dan onyx, menari di antara bunga atau memakan buah-buahan di seluruh kandang berjaring.

Kebanyakan spesies ini adalah spesies terancam atau jarang diangkut dari hutan Malaysia untuk pemeliharaan dan perlindungan mereka. Di luar kandang rama-rama, anda boleh melihat sebuah muzium kecil yang menyediakan maklumat tentang spesies rama-rama yang berbeza dan sejumlah besar serangga yang diawet, termasuk belalang sembah, dan kumbang badak dari seluruh dunia.

Jika anda seorang pencinta alam semula jadi, ahli fotografi atau pakar yang menyeronokkan, taman yang indah ini adalah untuk anda. Anda boleh mengakses beberapa restoran dalam jarak berjalan kaki selama 5 minit dan menikmati makanan yang lazat. Selama bertahun-tahun, kawasan taman ini telah direka bentuk semula untuk memasukkan ruang untuk planetarium, tugu peringatan, tempat perlindungan haiwan dan pameran orkid.

Secara amnya, tiada panduan tersedia, tetapi anda boleh menemui lapisan batu kapur di atas tanah untuk membimbing laluan anda merentasi taman. Jaring yang luas dibentangkan di seluruh taman rama-rama untuk menyelamatkan makhluk kecil ini daripada melarikan diri.

Terletak di: Taman Botani Perdana
Alamat: Jalan Cenderawasih, Tasik Perdana, 50480 Kuala Lumpur, Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur

29 – Kidzania Kuala Lumpur

 Kidzania Kuala Lumpur

Tempat Menarik di Kuala Lumpur Untuk Dilawati

Hadiahkan anak-anak anda dengan pengalaman seumur hidup dengan melawat Kidzania yang merupakan sebuah bandar kecil dengan lebih daripada enam puluh pertubuhan, dan sekitar seratus aktiviti main peranan untuk kanak-kanak berumur antara empat hingga enam tahun.

Ini adalah salah satu tempat terbaik untuk dikunjungi di Kuala Lumpur yang membantu kanak-kanak terlibat dalam aktiviti pendidikan yang menyeronokkan di bawah pengawasan orang dewasa. Ia juga menawarkan ruang istirahat ibu bapa kepada orang dewasa di mana mereka boleh berehat, berehat dan menikmati kopi.

Lokasi: 18 Jalan PJU 7/5, Mutiara Damansara, 47810 Petaling Jaya, Selangor Darul Ehsan, Malaysia.

Masa: 10:00 pagi – 05:00 petang.

Caj Kemasukan:
– 1-1 Percuma
– 2-3 tahun- RM 46
– 4-17 tahun- RM 95
– 18-59 tahun-RM 50
– 60 tahun ke atas- RM 38.

30 – I-City Theme Park Shah Alam

I-City Theme Park Shah Alam

Tempat Menarik di Kuala Lumpur Untuk Dilawati

Taman tema yang menakjubkan ini terkenal dengan tunggangan yang menarik dan muzium yang unik, bersama-sama dengan tarikan LED yang pasti membuatkan anda gembira! Sejam dari KL, taman tema ini mempunyai muzium 3D dan lilin, taman air, aktiviti yang menyeronokkan, dan yang paling penting, taman salji terbesar di Malaysia.

Anda boleh memenangi mainan lembut di arked permainan dan menikmati masakan tempatan dan antarabangsa di gerai makanan. Ketika matahari terbenam, flora dan fauna tiruan di sini disinari dengan ratusan lampu LED yang pastinya berbaloi untuk ditonton.

Lokasi: D-9-1, Jalan Multimedia, 7/AJ City Park, i-City, Shah Alam

Masa: Isnin – Khamis 11:00 – 00:00, Jumaat – Ahad 11:00 – 01:00

31 – Zoo Negara

Zoo Negara

Tempat Menarik di Kuala Lumpur Untuk Dilawati

Zoo Negara Malaysia diuruskan oleh Persatuan Zoologi Malaysia, sebuah pertubuhan bukan kerajaan yang ditubuhkan untuk mewujudkan zoo tempatan pertama untuk rakyat Malaysia. Zoo Negara dibuka secara rasmi pada 14 November 1963 dan telah berkembang menjadi zoo yang terkenal di seluruh dunia. Kami mempunyai sejumlah lebih 5137 spesimen daripada 476 spesies mamalia, burung, reptilia, amfibia dan ikan.

Zoo Negara meliputi 110 ekar tanah yang terletak hanya 5km dari bandaraya Kuala Lumpur. Selama bertahun-tahun, zoo telah mengubah dirinya menjadi zoo konsep terbuka dengan lebih 90% haiwannya disimpan dalam pameran yang luas dengan landskap yang sesuai dengan alam semula jadinya. Kami sedang berusaha untuk memastikan konsep zoo lama ditukar sepenuhnya.

32 – KL Forest Eco Park

KL Forest Eco Park

Tempat Menarik di Kuala Lumpur Untuk Dilawati

Taman Eko Hutan KL adalah satu-satunya hutan hujan semulajadi di bandar raya Kuala Lumpur. Sejak tahun 1906 apabila hutan itu mula-mula diwartakan, kerajaan berturut-turut telah melaksanakan beberapa projek pembangunan di dalam hutan. Hutan ini pada masa ini meliputi kawasan seluas 9 hektar, dan ia mempunyai beberapa trek terjalin untuk berjoging.

Hutan itu terletak betul-betul di tengah-tengah bandar. Di samping menambahkan banyak udara segar ke pusat bandar, ia juga telah menjadi tempat perlindungan semula jadi untuk beberapa burung dan mamalia kecil. Pelancong sering berkunjung untuk bersiar-siar atau mendaki, atau berkelah panas di sini. Dengan mudah, hutan ini sangat dekat dengan beberapa tempat pelancongan popular yang penting, termasuk Menara Kuala Lumpur yang terkenal yang sebenarnya boleh dilihat dari hutan.

Canopy walk yang paling baru dibuka memberikan satu lagi sentuhan hebat kepada tempat ini. Ia adalah tempat yang sangat bagus untuk datang pada waktu pagi untuk menikmati hutan dalam semua keluasan dan ketenangannya. Ia mesti dikunjungi oleh sesiapa sahaja yang ingin merasai kehijauan dan keindahan alam semula jadi yang sempurna.

33 – District 21 Kuala Lumpur

District 21 Kuala Lumpur

Tempat Menarik di Kuala Lumpur Untuk Dilawati

Tempat yang sesuai untuk keseronokan, untuk semua peringkat umur, District 21 adalah taman tema lari berhalangan yang menjadi kemestian apabila berada di KL! Terletak dalam dunia pasca-apokaliptik, pelawat perlu melalui beberapa siri cabaran menggunakan tali, platform dan rantai.

Terdapat gelongsor dan trampolin berkelajuan tinggi, dan 11 halangan untuk dilalui dengan pelbagai tahap kesukaran. Pasti menjadi satu keseronokan yang hebat untuk seisi keluarga!.

Lokasi: IOI City Mall, Putrajaya, Selangor

Masa: Isnin – Jumaat 12:00 – 20:00, Sabtu & Ahad 10:00 – 20:00

34 – Pusat Sains Negara

Pusat Sains Negara

Antara tempat pendidikan untuk dilawati di Kuala Lumpur ialah Pusat Sains Negara yang sememangnya menyeronokkan untuk kanak-kanak yang meminati sains. Pameran merangkumi pelbagai teori saintifik dan ia adalah salah satu tempat terbaik untuk dilihat di Kuala Lumpur.

Anda mula-mula disambut oleh akuarium air tawar di atas dan anda kemudian pergi ke pameran. Pastikan anda menunggu semula untuk pertunjukan sains, dipancarkan terus ke kubah utama.

Lokasi: Pesiaran Bukit Kiara, Bukit Kiara, Kuala Lumpur

Masa: 09:00 – 17:00 (ditutup pada hari Jumaat)

35 – Berjaya Times Squares Theme Park

Berjaya Times Squares Theme Park

Taman Tema Berjaya Times Square ialah taman tema tertutup terbesar di Malaysia dan kedua terbesar di Asia yang terletak di tingkat lima hingga lapan Berjaya Times Square. Dianggap sebagai ‘semua cuaca, semua peringkat umur, destinasi hiburan di kawasan itu”, taman hiburan ini menampilkan pelbagai tunggangan dan tarikan untuk semua orang dalam keluarga.

Taman ini terletak di kawasan seluas 133,000 kaki persegi dan terbahagi kepada dua zon berbeza iaitu Stesen Galaxy dan Taman Fantasi. Stesen Galaxy menempatkan lapan tunggangan yang mendebarkan dan mengujakan seperti Supersonic Odyssey, Spinning Orbit dan Dizzy Izzy. Fantasy Garden mempunyai beberapa aktiviti dan permainan seperti Honey Bump, Crazy Bus dan Botanic Drive yang dinikmati oleh kanak-kanak dan orang dewasa.

Taman tema ini juga menampilkan Zon Realiti Maya khas di mana anda boleh bermain pelbagai permainan menggunakan teknologi realiti tambahan. Nikmati pengalaman unik bermain permainan dalam persekitaran simulasi yang kelihatan seperti nyata.

Anda perlu memakai Kotak Realiti Maya dan bermain permainan interaktif seperti Liga Komando, Rumah Berhantu dan Beat Saber dalam dunia khayalan. Terdapat juga tiga tempat acara berbeza di sini iaitu Galaxy Stage, Teater Cosmo dan Professor Cosmo’s Party World di mana anda boleh menganjurkan dan menganjurkan acara, pesta dan perayaan. Tempatnya cukup besar untuk memuatkan lebih daripada 100 orang pada satu masa.

36 – Atmosphere 360

Atmosphere 360

Atmosphere 360 adalah tarikan pelancong yang popular di Kuala Lumpur kerana restoran pusingannya yang canggih dan elegan terletak 282 meter di atas paras tanah. Restoran ini terletak di Menara Kuala Lumpur, bangunan tertinggi di Asia Tenggara. Ia direka dalam gaya kapal angkasa dan menawarkan pemandangan bandar yang menakjubkan serta pengalaman masakan yang tidak dapat dilupakan dan mewah.

Restoran ini dibuka setiap hari untuk makan tengah hari dan makan malam serta menawarkan pelbagai jenis hidangan bufet dan koktel. Setiap hidangan direka dengan teliti dan dipersembahkan dengan indah untuk menggembirakan selera anda. Anda juga dinasihatkan untuk membuat tempahan secara online sebelum pergi ke lokasi ini.

Lokasi: Menara Kuala Lumpur, 2, Jalan Puncak, Kuala Lumpur, Malaysia
Masa: 12:00 PM hingga 10:00 PM

37 – Istana Budaya

Dipanggil Istana Budaya, Istana Budaya ialah Teater Kebangsaan Kuala Lumpur. Ia adalah tempat utama negara untuk drama dan persembahan tempatan dan antarabangsa dan dinilai sebagai 10 teater paling canggih di dunia. Menjadi teater pertama di Asia dengan peralatan terkini, ciri menarik Istana Budaya ialah bumbung berjubin biru pirus.

Pusat ini juga menganjurkan muzik secara langsung dan tarian percuma di luar pintu masuk pada hari Sabtu, manakala gerai makanan murah disediakan berdekatan.

Lokasi: 58 Jalan Kuantan Titiwangsa, 53200 Kuala Lumpur

Masa: 09:00AM – 09:00PM

38 – Putrajaya

Putrajaya adalah Wilayah Persekutuan ketiga dan terbesar di Malaysia, tersebar di hampir 5000 hektar tanah. Jalan-jalan mengalirkan suasana Eropah yang elegan, manakala bandar ini tersusun dengan baik dengan kawasan komersial dan kediaman bercantum dengan baik.

Bandar ini mempunyai laluan airnya sendiri dan seni bina moden menjadikan hidangan visual yang menyenangkan. Perjalanan sehari atau semalaman, untuk menikmati aktiviti yang ditawarkan Putrajaya, semestinya menjadi sebahagian daripada jadual perjalanan anda.

39 – Taman Tasik Titiwangsa

Taman Tasik Titiwangsa

Taman Tasik Titiwangsa adalah tempat yang bagus untuk berehat dan menikmati beberapa aktiviti rekreasi bersama rakan dan keluarga. Anda boleh berkanu, berbasikal akua, menikmati pecut di trek joging, menunggang kuda, dan kanak-kanak boleh bermain di trek lumba kereta kawalan radio yang sangat menyeronokkan!

Jika anda rasa tidak melakukan apa-apa, ambil makanan dan minuman yang dijual berhampiran tasik, dan duduk di tepi tasik menikmati perkelahan kecil anda sendiri. Taman ini terletak berdekatan dengan Teater Negara dan Galeri Seni, jadi jangan lupa untuk melawat mereka juga.

Lokasi: Tasik Titiwangsa,,53200 Kuala Lumpur, Malaysia

40 – Pasar Malam Connaught

Pasar Malam Connaught

Sesuatu yang ditunggu-tunggu setiap hari Rabu ialah Pasar Malam Connaught, yang merupakan antara tempat yang sangat popular untuk dikunjungi di Kuala Lumpur. Dengan lebih 700 gerai di sepanjang jalan sepanjang 2km, anda pasti akan temui apa sahaja di sini. Beli aksesori, beg, pakaian, buku, kraftangan, makanan dan barangan rumah, semuanya pada harga yang berpatutan.

Pastikan anda mencuba Laksa dan Sate di sini, serta pencuci mulut berkrim. Juga, berhati-hati dengan barang-barang peribadi anda, kerana kerana tempoh pasaran yang singkat, ia sangat sesak, terutamanya selepas jam 7:00 malam.

Lokasi: Jalan Cerdas, Taman Connaught, Cheras, Kuala Lumpur

Masa: Rabu 17:30 – 00:00

41 – Royal Selangor Visitor Centre

Royal Selangor Visitor Centre

Pusat Pelawat Diraja Selangor Kuala Lumpur, yang terletak di Setapak Jaya, menyediakan lawatan berpandu ke atas kraf piuter dan syarikat pembuatan terkemuka dunia – Royal Selangor. Pusat pelawat memperkenalkan seseorang kepada dunia piuter melalui penglihatan, sentuhan dan bunyi.

Sebuah ruang legar berpakaian kaca moden yang terletak di dalam landskap subur yang indah, Pusat Pelawat Diraja Selangor mempamerkan peralatan pewtermithing tradisional, piuter antik dan mata wang timah purba di Muzium Pewter. Loceng dan loceng besar boleh dibunyikan di Chamber of Chimes, manakala The Hall of Frames, dihiasi dengan koleksi bingkai foto piuter yang mengagumkan, adalah tempat seseorang boleh menyaksikan proses pembuatan.

Tankard Gergasi

Hanya beberapa langkah dari kaunter penerimaan tetamu, salah satu tarikan utama di Pusat Pelawat Diraja Selangor ialah Giant Tankard! Ia diperbuat sepenuhnya daripada piuter memberikan penampilan lebih berkilat.

42 – Institut Penyelidikan Perhutanan Malaysia (FRIM)

Institut Penyelidikan Perhutanan Malaysia

Terletak di Kepong Selangor, Institut Penyelidikan Perhutanan Malaysia merupakan salah satu institut utama dalam penyelidikan perhutanan tropika di dunia yang menempatkan kepelbagaian flora dan fauna. Institut ini memberi peluang untuk berkhemah di Tapak Perkhemahan Perah, trekking di denai semula jadi dan berkelah di Sg Kroh.

Taman Botani Kepong, Taman Etnobotani dan Warna FRIM hadir di institut itu untuk diterokai pengunjung. Perkara menarik lain yang boleh dilakukan di institut itu ialah melihat Galeri Penyelidikan, rumah tradisional Melayu, kawasan Werland, Arboretum dan Kayu Silika.

43 – Muzium Negara

Muzium Negara Malaysia, yang lebih dikenali sebagai Muzium Negara, terletak berhampiran hujung Selatan Taman Tasik, melepasi Balai Seni Lukis Negara di Kuala Lumpur. Ia mempersembahkan gabungan etnologi dan sejarah semula jadi, dan mendedahkan budaya dan sejarah Malaysia.

Pameran di Muzium Negara adalah gabungan kraf, senjata, mata wang, tradisi dan budaya. Muzium tiga tingkat ini terdiri daripada empat galeri pameran, yang setiap satunya mempunyai tema yang berbeza. Kedua-dua mural itu terkenal dengan daya tarikan estetiknya. Reka bentuk Muzium Negara Malaysia ditandai dengan ukiran dan estetika Istana Melayu tradisional.

How to Reach Muzium Negara
Bas: Naik bas Rapid KL No.115 di Central KL. Sebagai alternatif, gunakan perkhidmatan bas KL Hop-in Hop -Off.

Komuter KTM: Turun di Stesen KL Sentral dan berjalan kaki sejauh 0.5 KM untuk sampai.

MRT: Turun di Stesen Muzium Negara

Tempat Letak Kereta: Tempat letak kereta disediakan pada kadar parkir RM 3/jam untuk kereta dan RM 1/jam untuk dua roda.

44 – Masjid Wilayah Persekutuan

Masjid Wilayah Persekutuan

Masjid Wilayah Persekutuan, juga dikenali sebagai Masjid Wilayah merupakan salah satu masjid yang dibina secara artistik di Kuala Lumpur. Ditubuhkan pada tahun 2000, masjid sekular ini direka dalam gaya Uthmaniyyah-Melayu. Ia agak serupa dengan Masjid Biru Turki yang terkenal. Masjid Wilayah Persekutuan mampu menampung kira-kira 17,000 jemaah pada satu-satu masa.

45 – Masjid India Kuala Lumpur

Masjid India Kuala Lumpur

Masjid purba Kuala Lumpur, Jalan Masjid, juga dikenali sebagai Masjid India atau Masjid India, telah ditubuhkan pada tahun 1883 sebagai masjid kayu kecil. Ia kemudiannya diubah suai dengan bata merah pada tahun 1963. Terletak di jalan-jalan yang sibuk dan huru-hara di Pasar Jalan Masjid India, pelancong juga mengunjungi kedai runcit di sekitar masjid untuk pengalaman membeli-belah yang indah.

46 – Masjid Saidina Abu Bakar As Siddiq, Kuala Lumpur

Masjid Saidina Abu Bakar As Siddiq, Kuala Lumpur

Masjid Saidina Abu Bakar As-Siddiq adalah antara contoh klasik terawal masjid pascamoden di Malaysia. Terletak di pinggir bandar Bangsar di Kuala Lumpur, masjid ini mewakili gaya pan-Islam yang banyak dipengaruhi oleh tipologi seni bina Mughal dan Arab, direka untuk disesuaikan dengan bahasa vernakular tempatan secara moden. Pembinaan masjid ini dimulakan oleh penduduk Islam tempatan di Bangsar yang berjumlah kira-kira 3,500 orang yang tinggal dan bekerja di kawasan sekitar pada tahun 1976.

Idea ini telah dibawa ke perhatian Jabatan Hal Ehwal Islam Malaysia, yang telah mencadangkan untuk menyediakan dana untuk dipadankan. sumbangan yang diterima daripada orang ramai. Disebabkan sambutan menggalakkan yang diterima, jabatan itu menyumbang kira-kira 70 peratus daripada jumlah kos, bersama-sama dengan beberapa sumbangan dari luar negara. Pelanggan masjid itu direkodkan sebagai Kementerian Wilayah Persekutuan, dan dengan kerjasama rapat antara arkitek, penduduk dan pemaju, ia berjaya mendapatkan tapak strategik semasa.

Semasa fasa reka bentuk, arkitek, Dato’ Ar. Hj Hajeedar bin Hj Abdul Majid, bekerjasama rapat dengan bekas Mufti (ketua agama) pertama Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, Tan Sri Dato’ Sheikh Abdul Mohsein bin Hj Salleh. Dalam ringkasan reka bentuk, arkitek diminta untuk mereka bentuk ‘template’ modular dan standard untuk masjid moden yang akan dibina di bandar pada tahun-tahun akan datang. Reka bentuk Masjid Saidina Abu Bakar As-Siddiq telah diterima, dan pembinaannya bermula pada tahun 1978 dan siap pada tahun 1982.

It was officiated by the seventh Yang di-Pertuan Agong of Malaysia, Sultan Haji Ahmad Shah Al- Musta’in Billah. Masjid ini telah berjaya menggunakan mod atau templat untuk reka bentuk masjid moden pada tahun 1980-an.

Ia juga telah menarik perhatian antarabangsa apabila reka bentuk serupa telah direplikasi dalam pembinaan Masjid Al-Sultan Muhammad Thakurufaanu Al Auzam atau Pusat Islam di Male, Maldives. Kerajaan Maldives melihat bangunan masjid itu berfungsi dan sesuai dengan iklim dan keadaan sosio-budayanya.

Dipasang pada bahagian tapak segi tiga, bangunan masjid condong di sepanjang paksi kiblat, dengan ruang yang mencukupi untuk pengembangan masa depan. Kubah emas berbulu itu terletak dengan megah di tingkat atas struktur konkrit bertetulang yang disalut dengan basuhan kelabu, yang merentangi tiga tingkat.

Diilhamkan daripada motif Masjid Negara Kuala Lumpur, bumbung runcing seperti payung itu dinobatkan di atas menara berdiri bebas.

Pelan susun atur segi empat sama dewan solat adalah berdasarkan model tradisional Mughal; walaupun kekurangan halaman, ia mempunyai ruang sembahyang overspill yang luas dan akses tangga dari pelbagai sisi bangunan. Di tingkat satu ialah galeri solat wanita, manakala tingkat bawah menempatkan ruang masuk, kemudahan wuduk, bilik darjah, ruang pejabat dan perpustakaan.

Dewan solat utama diterangi secara semula jadi dan berventilasi melalui tingkap kaca berwarna dan pintu skrin gelangsar. Bentuk kiub diperkukuh dengan struktur sokongan kubah terdedah dan ceruk mihrab runcing, di mana bar mimbar juga diletakkan. Sepasang tablet al-Quran besar yang diperbuat daripada kayu dipasang secara simetri pada dinding kiblat hadapan (Aziz, A. A., 2016).

 

Related Post to 40 Tempat Menarik di Kuala Lumpur Untuk Dilawati


Tasik Tercantik di New Zealand

Posted at

Tasik Tercantik di New Zealand  terletak di tengah-tengah Lautan Pasifik tenggara Australia, New Zealand terdiri daripada dua pulau utama dan terkenal dengan pergunungan yang… Read More


Tempat Menarik Di Jakarta Untuk Dilawati

Posted at

Bila sebut Indonesia kebanyakan kita akan bercakap tentang Bali. Walau bagaimanapun, ibu kota Indonesia iaitu Jakarta mempunyai banyak tawaran tempat menarik dari segi kehidupan… Read More


Pantai Terbaik di Pulau Langkawi Yang Menarik

Posted at

Sebahagian daripada kumpulan pulau yang berjumlah hampir 100, Langkawi adalah pulau terbesar di Malaysia dan sering dirujuk sebagai Permata Kedah. Ia terletak di Laut… Read More


Tempat Menarik Terbaik Kalimantan untuk Dilawati (Indonesia)

Posted at

Tempat Menarik Terbaik Kalimantan – Kalimantan adalah sebahagian daripada Indonesia dan terletak di pulau Borneo (yang secara kebetulan adalah Kalimantan dalam bahasa Indonesia). 73%… Read More


16 Pantai Menarik di Bali Paling Menawan Dan Indah

Posted at

15 Pantai Menarik di Bali Paling Menawan Dan Indah – Perjalanan ke Bali telah mendahului banyak senarai. Sebagai salah satu pulau yang paling menawan… Read MoreSource link

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *