5 Sebab Mengapa Penggunaan Ketuhar Gelombang Mikro Lebih Memudaratkan

MIcrowave
Kongsikan Artikel ini

Penggunaan Ketuhar Gelombang Mikro Lebih Memudaratkan

Bagi wanita, surirumah atau ibu-ibu di rumah mempunyai seunit micro wave atau ketuhar gelombang miro merupakan suatu kemestian masa kini. Bukan sajaa cepat dan bersih malah memudahkan kerja apatah lagi apabila kita dalam buru-buru atau tergesa-gesa.

Gambar sebuah microwave. Kredit samsung.com

Walau bagaimanapun, terdapat beberapa sebab mengapa kita perlu membuang tabiat ini. Walaupun banyak membantu namun ia lebih memudaratkan kesihatan kita dariapada membantu.

Ketuhar gelombang mikro ini sangat popular disebabkan kecekapan tenaga dan hasil yang cepat, dan ia dianggap sebagai peranti dapur yang diperlukan.

Walau bagaimanapun, adakah anda tahu bahawa menggunakannya untuk memanaskan makanan secara tetap boleh membawa kesan kesihatan yang besar?

Berikut kami kongsikan 5 Sebab Bagaimana Ketuhar Gelombang Mikro Memudaratkan Kesihatan Anda dilaporkan oleh portal India.com:


1- Mengurangkan nutrien penting: Ketuhar gelombang mikro mengurangkan nutrien penting seperti vitamin dan mineral dalam makanan. Akibatnya, setiap kali anda makan sesuatu yang telah dipanaskan melalui ketuhar gelombang mikro, anda kehilangan manfaat pemakanan penting yang hadir sebelum makan itu dipanaskan melalui ketuhar gelombang mikro

2- Kesan serius terhadap sistem imun: Makan makanan dari ketuhar gelombang mikro boleh memberi kesan serius kepada tahap serum darah dan kelenjar limfa anda, yang mempengaruhi bagaimana sistem imun anda berfungsi. Makanan gelombang mikro mempunyai potensi untuk menyebabkan masalah sistem imun.

3. Meningkatkan risiko kanser: Apabila anda meletakkan sayur-sayuran dalam ketuhar gelombang mikro, maka mineral penting ditukar menjadi radikal bebas, yang boleh menyebabkan aktiviti kanser di dalam badan. Adalah dinasihatkan untuk tidak memanaskan sebarang sayur-sayuran dalam ketuhar gelombang mikro kerana ini boleh mempunyai kelemahan yang serius.

4. Makan makanan yang disediakan dalam ketuhar gelombang mikro secara tetap boleh menyebabkan kerosakan otak jangka panjang dan kekal. Dengan makan barangan mikrowavable secara tetap, perkembangan hormon lelaki dan wanita juga berkurangan dan terganggu.

5. Tidak akan memberi banyak manfaat: Walaupun anda makan makanan yang paling sihat dengan memanaskannya dalam ketuhar gelombang mikro, ia tidak akan memberi banyak manfaat kepada tubuh anda. Oleh kerana ini akan menyebabkan lebih banyak bahaya dan akan membawa anda kepada beberapa masalah kesihatan yang serius.

Oleh itu, walaupun anda perlu terkejar-kejar dengan masa, cubalah untuk memanaskan makanan menggunakan kaedah biasa dapur gas, kerana makanan tersebut tidak akan kehilangan nilai pemakanannya serta tidak akan menyebabkan banyak bahaya kepada tubuh anda. Risiko memanaskan makanan atau memasak dalam ketuhar gelombang mikro kelihatan normal, namun ia sebenarnya telah tercemar oleh radiasi dan berbahaya kepada kesihatan anda. Kredit India.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *