5 Tip Terbaik Perjalanan Selamat Semasa Covid

Tip Terbaik Pakar Untuk Perjalanan Selamat Semasa Covid-19
Kongsikan Artikel ini
Tip  Terbaik Pakar Untuk Perjalanan Selamat Semasa Covid-19

Anda pastinya bosan kerana dah lama tidak melancong ke mana-mana kan..namun pelancongan atau perjalanan semasa pandemik ini agak berbeza.  Terdapat langkah-langkah tambahan yang perlu kita lalui seperti ujian dan kuarantin mandatori sebagai sebahagian daripada langkah berjaga-jaga untuk virus.

Adalah penting bagi pelancong untuk sentiasa mengemas kini maklumat diri dan SOP COVID-19 terkini untuk memastikan perjalanan yang selamat. Berikut adalah beberapa tip bagaimana anda boleh melancong dengan selamat dalam masa yang sukar ini.

  • Ketahui kadar Covid-19 di destinasi anda

Walaupun anda sudah divaksin, ia masih penting untuk menilai tahap COVID-19 di kawasan dan negara yang anda melancong. Jika ini tinggi, ini meletakkan anda pada risiko yang lebih besar untuk dijangkiti COVID-19, dan sementara anda mungkin mempunyai perlindungan daripada virus, rakan-rakan dan keluarga anda mungkin tidak.

  • Ketahui sekatan

Semasa anda berada di destinasi anda, akan ada sekatan tempatan terhadap aktiviti yang mungkin berbeza dari mana anda telah melancong. Ini merangkumi sama ada anda perlu memakai topeng sama ada bar dan restoran tempatan dibuka.

  • Rancang lebih awal apabila menguji

Masih terdapat banyak kekeliruan tentang ujian apa yang diperlukan untuk perjalanan, bergantung kepada destinasi. Ini boleh terdiri daripada sama ada mereka menerima penumpang yang telah divaksin, atau memerlukan PCR atau Antigen sesuai untuk terbang ujian.

Untuk mencari kadar positivity ujian Covid-19 kawasan, lawati laman web jabatan kesihatan awam tempatan. Ini membolehkan anda merancang ujian Covid anda lebih awal, mengurangkan kebimbangan dan menjimatkan yuran dari ujian saat akhir.

  • Kekal selamat ketika terbang

Kerana bagaimana udara ditapis dan beredar pada pesawat, virus Covid-19 tidak merebak dengan mudah pada penerbangan. Walau bagaimanapun, penerbangan yang sesak boleh membuat penjarakan sosial sukar jadi penting untuk mengehadkan hubungan dan memakai penutup muka semasa penerbangan dan semasa menaiki pesawat dan meninggalkan pesawat.

Daripada menggunakan pas masuk tradisional atau menyerahkannya kepada kakitangan untuk pemeriksaan, pilih pas elektronik atau mudah alih yang boleh anda letakkan pada pengimbas dan paparkan sendiri.

  • Pilih aktiviti yang selamat

Walaupun anda berada di tempat-tempat yang tertutup seperti bar atau restoran yang patuhi SOPnya, namun ia juga membawa risiko yang tinggi untuk dijangkiti. Apabila memasuki dan meninggalkan mana-mana kemudahan atau mana-mana tempat untuk perkara itu, anda harus sentiasa mencuci tangan anda dengan teliti selama sekurang-kurangnya 20 saat menggunakan sabun dan air. Sumber: Traveldailymedia