Abim Kelantan harapkan uniform patuh syariah untuk pramugari beragama Islam

Kongsikan Artikel ini


Abim Ketua Kelantan, Mohd Syahiran Muhammad

Abim Ketua Kelantan, Mohd Syahiran Muhammad

SHAH ALAM – Perjuangan untuk pakaian seragam pramugari patuh Syariah diteruskan.

Dalam satu kenyataan hari ini, Pergerakan Belia Islam Kelantan Malaysia (Abim) menggesa Menteri Pengangkutan Anthony Loke membenarkan pramugari beragama Islam memakai pakaian seragam atau patuh syariah.

“Para pramugari yang beragama Islam harus dibenarkan berpakaian sopan atau mengikut peraturan pakaian Islam jika mereka mahu kerana itu adalah hak mereka.

“Ini adalah selaras dengan kebebasan mengamalkan ajaran agama secara aman dan harmoni seperti yang termaktub dalam Perlembagaan Persekutuan,” kata ketuanya Mohd Syahiran Muhammad.

Tambah Syahiran, isu itu penting memandangkan wanita Islam yang bekerja sebagai pramugari seharusnya bebas mengamalkan ajaran agama mereka.

“Justeru, kami berharap Menteri Pengangkutan Anthony Loke, akan memperkenalkan dasar baharu bagi memastikan semua syarikat penerbangan di Malaysia memberi kelonggaran kepada pramugari Muslim untuk membuat perlindungan,” katanya.

Isu pakaian seragam pramugari di Malaysia telah dibincangkan selama bertahun-tahun terutamanya oleh ahli parlimen Pas yang terus mengulas pakaian seragam kru kabin wanita dan kesopanan mereka.

Baru-baru ini juga dilaporkan bahawa Malaysia Airlines sedang mempertimbangkan untuk meninggalkan seragam sarung kebaya ikoniknya yang dipakai oleh pramugari wanita sejak 1986.

Kebaya itu boleh digantikan dengan pakaian seragam yang lebih ‘sederhana’, termasuk tudung.

Syarikat penerbangan itu dilaporkan telah menghantar tinjauan awal bulan ini kepada syarikat penerbangan yang kerap bertanyakan pendapat mereka sama ada kebaya sarung yang sudah lama digunakan perlu dihentikan sebagai sebahagian daripada usaha menghormati ‘nilai’ Malaysia.

Tinjauan Malaysian Airlines bertanya sama ada pelanggan “memihak kepada kami untuk memberikan sentuhan yang lebih sederhana pada kebaya ikonik”. Tinjauan itu juga bertanya kepada pelanggan sama ada mereka akan menyokong kru kabin yang mempunyai hak untuk memakai tudung semasa melayani penumpang dalam penerbangan domestik dan antarabangsa.

Ezoiklaporkan iklan ini


Sumber dipetik:
sinardaily[dot]my

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *