Akaun Bersatu Pahang tidak dibekukan, kata timbalan ketua negeri

Kongsikan Artikel ini


KUANTAN – Akaun bank Parti Pribumi Bersatu (Bersatu) Pahang tidak dibekukan dan masih aktif, kata Timbalan Ketua Bersatu Pahang Mohd Yazid Mohd Yunus.

Jelasnya, semua aktiviti dan operasi parti di peringkat bahagian berjalan seperti biasa.

“Semuanya normal, dan akaun bank kami masih aktif. Saya tidak pasti dengan yang lain, tetapi akaun Bersatu Pahang tiada isu.

“Saya hanya boleh bercakap untuk Pahang, kerana saya tidak pasti keadaan di negeri lain,” katanya ketika dihubungi pada Rabu.

Sebelum ini, berita tempatan melaporkan Ketua Pesuruhjaya Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) Tan Sri Azam Baki mengesahkan akaun Bersatu dibekukan.

Beliau berkata akaun parti itu dibekukan sejak dua minggu lalu bagi membantu siasatan di bawah Akta Pencegahan Pengubahan Wang Haram dan Pencegahan Pembiayaan Keganasan.

Mohd Yazid yang juga ahli DUN Lepar tidak menafikan dakwaan pembekuan akaun parti itu mungkin ada kaitan dengan pilihan raya negeri akan datang.

Beliau berkata pelbagai andaian boleh dibuat, namun semangat ahli Bersatu sedikit terjejas selepas mengetahui perkara ini.

Sementara itu, Pengerusi Biro Pendidikan Bersatu Pahang Datuk Jasri Jamaludin memaklumkan Bersatu telah mengeluarkan Laporan Audit Parti Bersatu 2020 untuk dinilai orang ramai.

Adun Kuala Sentul itu berkata laporan itu tidak menunjukkan unsur rasuah seperti yang dilaporkan dan mendapat sambutan baik daripada Pendaftar Pertubuhan (RoS).


Sumber dipetik:
sinardaily[dot]my

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *