Amerika Syarikat benar lelaki gay, biseksual derma darah

Kongsikan Artikel ini


WASHINGTON – Pentadbiran Makanan dan Ubat (FDA) akan menarik balik larangan sejak beberapa dekad lalu ke atas lelaki gay dan biseksual yang aktif secara seksual daripada menderma darah.

Menurut akhbar New York Post, keputusan dibuat dengan mengetepikan sekatan yang dilaksanakan sejak krisis AIDS pada tahun 1980-an

Garis panduan persekutuan baharu yang dikemas kini itu diumumkan kelmarin. Ia menandakan kemenangan untuk golongan lesbian, gay, biseksual dan transgender (LGBT) dan pakar-pakar kesihatan yang sekian lama menganggap larangan itu sebagai diskriminasi.

Garis panduan terkini FDA memberi tumpuan kepada aspek tingkah laku seksual individu tanpa mengira jantina dan identiti seksual mereka. Ia sebaliknya mengukur risiko penularan virus imun (HIV) berdasarkan amalan seksual semata-mata.

“FDA mengumumkan perubahan larangan derma darah dengan menggunakan soalan berasaskan risiko individu bagi mengurangkan penularan HIV,” kata FDA.

Orang ramai yang menjalin hubungan monogami tanpa mengira orientasi seksual sama ada lelaki dan wanita, akan layak untuk menderma darah.

Garis panduan itu juga merangkumi golongan wanita yang melakukan hubungan seks melalui dubur. Kelulusan diberikan jika mereka tidak melakukan hubungan seksual dalam tempoh tiga bulan sebelumnya.

Penderma yang melakukan hubungan seks melalui dubur atau mempunyai pasangan seksual baharu akan diarahkan untuk menunggu sehingga tiga bulan, kata FDA.
Sebelum ini, peraturan FDA hanya melarang lelaki yang melakukan hubungan sejenis daripada menderma darah. – Agensi

!function(f,b,e,v,n,t,s){if(f.fbq)return;n=f.fbq=function(){n.callMethod?
n.callMethod.apply(n,arguments):n.queue.push(arguments)};if(!f._fbq)f._fbq=n;
n.push=n;n.loaded=!0;n.version=’2.0′;n.queue=[];t=b.createElement(e);t.async=!0;
t.src=v;s=b.getElementsByTagName(e)[0];s.parentNode.insertBefore(t,s)}(window,
document,’script’,’https://connect.facebook.net/en_US/fbevents.js’);


Sumber dipetik: kosmo online
Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *