AMK Pulau Pinang mendesak Ramasamy berundur

Kongsikan Artikel ini


Ramasamy.  - Foto Bernama

Ramasamy. – Foto Bernama

GEORGETOWN – Angkatan Muda Keadilan (AMK) Pulau Pinang menggesa Timbalan Ketua Menteri II P Ramasamy berundur berikutan kenyataan kontroversi dan aksi publisiti murahan beliau.

Ketua Penerangannya Abshar Nurasyraf berkata kenyataan Ramasamy tidak akan menguntungkan kerajaan mahupun rakyat; bagaimanapun, ia boleh menjadi liabiliti untuk semua pihak.

Beliau berkata memandangkan negara sedang menuju ke arah negara Madani dan sebagai pemimpin kedua tertinggi di Pulau Pinang, beliau pastinya lebih berhati-hati apabila membuat komen yang tidak wajar.

“Dia adalah pesalah berulang apabila mengeluarkan kenyataan sedemikian.

“Isu rakyat Malaysia sebagai majoriti pekerja bukanlah isu utama, tetapi beliau telah memilih untuk menambah bahan api api dengan harapan mendapat perhatian dan sokongan daripada pihak tertentu,” katanya menerusi satu kenyataan pada Sabtu.

Sebelum ini, Ramasamy, Adun Perai, menggesa Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim mereformasi perkhidmatan awam dengan berkata sektor itu kini dikuasai orang Melayu kerana apa yang dikatakannya sebagai dasar yang dilaksanakan oleh bekas pemimpin Tun Dr Mahathir Mohamad.

Beliau berkata hujah lama yang memihak kepada orang Melayu untuk mengimbangi penguasaan ekonomi orang Cina tidak lagi terpakai.

Mahathir menggunakan ini untuk menginstitusikan hegemoni Melayu dalam sektor awam terutamanya perkhidmatan awam, tambah Ramasamy.

Beliau mendakwa terdapat diskriminasi secara rahsia berkaitan prospek kenaikan pangkat bukan Melayu dalam sektor perkhidmatan awam.

Abshar.

Abshar.

Abshar berkata beliau yakin di bawah kepimpinan Anwar, tidak akan wujud sebarang diskriminasi terhadap mana-mana kaum untuk mendapat jawatan dalam sektor perkhidmatan awam selaras dengan konsep Malaysia Madani.

Beliau menggesa semua orang bertenang dan tidak terpengaruh dengan aksi publisiti murahan daripada individu sepertinya.

Beliau berkata, Ramasamy perlu berundur atau dipecat bagi mewujudkan peluang kepada pemimpin yang lebih berkebolehan dan berkelayakan untuk menggantikannya.

“Tunjang kekuatan dan perpaduan yang dizahirkan oleh rakyat Malaysia hari ini adalah hasil penyatuan; ia harus dilontarkan ke hadapan dan bukannya dipecahkan,” katanya.

Ezoiklaporkan iklan ini


Sumber dipetik:
sinardaily[dot]my

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *