Anak Najib silap berqiyas!

Kongsikan Artikel ini


Anak lelaki YB Pekan telah dilaporkan mendakwa bahawa ayahnya telah menjadi mangsa sehingga terpaksa meringkuk di dalam penjara.

Tidak pasti adakah putera Najib itu ingin menyatakan bahawa ayahanda dia telah dianiayai atau disabitkan bersalah secara SILAP oleh sembilan orang hakim ?

Tidak cukup dengan itu, dia (anak Najib) kini cuba pula menyamakan nasib ayah dia seperti nasib Nelson Mandela dan nasib Nabi Yusuf a.s pula?

Jika hanya nak samakan dengan mendiang Nelson Mandela pun telah dilihat sebagai keterlaluan, apa lagi jika dia nak samakan nasib ayah dia seperti nasib Nabi Yusuf a.s.!

Maaf, nak tanya sikit, adakah ada lagi analogi merapu selain analogi dia tersebut ?

Bagi saya, analogi atau qiyas yang dia bawa itu teramat jelas silap dan tersasar jauh!

Jika dalam terminologi agama, mereka katakan ianya adalah “qiyas maal fariq”- قياس مع الفارق atau analogi yang silap atau tersasar!

Mereka yang belajar fiqh akan kata dalam qiyas yang dia guna itu, “al-‘ilah”- العلة- (mudahnya alasanlah) tidak sama.

Jika qiyas antara haramnya hukum dadah dengan haramnya arak adalah juga logiknya tapi apabila dia nak kata dadah itu haram lepas tu dia guna qiyas dengan makan panadol…tak berapa nak kena lah!

Hakikatnya, dari awal dah tak betul untuk samakan bapa dia dengan Nabi Yusuf a.s sebab bukan sahaja kerana baginda a.s itu Nabi dan Rasul tapi sebab atau alasan masuk penjara pun tak sama!

Nabi Yusuf a.s. yang maksum itu masuk penjara secara sukarela demi nak mengelakkan fitnah yang lebih besar.

Ayah dia pula masuk penjara sebab terlibat dengan skandal kewangan yang amat BESAR!

Nabi Yusuf a.s tidak pernah terlibat dengan jenayah, jauh sekali disabitkan bersalah oleh sembilan hakim yang kata Baginda a.s. bersalah atas jenayah rasuah atau jenayah pecah amanah atau jenayah penggunbahan wang haram!

Ayah dia?

Kerana kekacakan dan ketampanan Nabi Yusuf a.s yang luar biasa, baginda a.s menjadi mangsa fitnah, cemburu yang luar biasa dan “crime of passion” hingga akhirnya baginda a.s. sendiri merelakan dirinya dipenjara.

Mungkin kerana “ketampanannya yang luar biasa” itu adalah “satu-satunya jenayah” Nabi Yusuf a.s.

Nabi Yusuf a.s. dilantik sebagai Menteri Kewangan Mesir pada masa itu -selepas keluar dari penjara- bagi menyelamatkan ekonomi negara!

Ayah anda – wahai anak Najib- masuk penjara setelah masa jadi Perdana Menteri dan Menteri Kewangan dulu dulu tu habis dia bagi punah ekonomi negara!

Mengenai Nelson Mendela, ya beliau adalah pejuang bangsa dan tanah air yang berani dan berjasa lawan rejim Apartheid yang zalim dan menindas rakyat Afrika Selatan!

Nelson Mandela pejuang bangsa dan negara. Dia tidak rompak wang negara!

Ayah dia?

Jika nak kata sangat ada persamaaan, mungkin ada satu sahaja persamaan antara ayah dia dan Nabi Yusuf serta Nelson Mandela iaitu bab masuk penjara!

Tetapi, persamaannya berhenti setakat itu sahaja.

Adapun, alasan mengapa masuk penjara, ianya terlalu berbeza!

Baca juga Tindakan kerajaan Harapan mulakan dakwaan ke atas Najib, Rosmah berikan hasil hari ini

Baca juga Pemanasan global makin serius, Ikon Ais Kutub Utara lihat sendiri banyak bongkah ais pecah dan hancur

[DTV] FIRST LADY DARI NERAKASource link

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *