Anifah dilantik sebagai penasihat khas dalam hubungan luar negeri dan pelaburan kepada Hajiji

Kongsikan Artikel ini


Ketua Menteri Sabah, Datuk Seri Hajiji Noor (kanan) menyerahkan sijil pelantikan kepada Bekas Menteri Luar, Datuk Seri Anifah Aman di Pejabat Ketua Menteri di Menara Kinabalu - foto wartawan Sinar Harian

Ketua Menteri Sabah, Datuk Seri Hajiji Noor (kanan) menyerahkan sijil pelantikan kepada Bekas Menteri Luar, Datuk Seri Anifah Aman di Pejabat Ketua Menteri di Menara Kinabalu – foto wartawan Sinar Harian

KOTA KINABALU – Bekas Menteri Luar Datuk Seri Anifah Aman dilantik sebagai penasihat khas hubungan antarabangsa dan pelaburan asing kepada Ketua Menteri Sabah.

Surat pelantikan bekas ahli parlimen (PM) Kimanis itu disampaikan oleh Datuk Seri Hajiji Noor di pejabat Menteri Besar di Menara Kinabalu pada Isnin.

Dalam satu kenyataan yang dikeluarkan oleh pejabat Ketua Menteri, Hajiji berkata beliau yakin pengalaman luas Anifah dalam hubungan antarabangsa akan membantu kerajaan negeri menjalinkan hubungan baik dengan negara luar dan pelabur.

Anifah, 69, memegang jawatan sebagai Menteri Luar selama hampir 10 tahun di bawah kepimpinan bekas Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak.

Dalam perkembangan lain, Hajiji turut menerima kunjungan hormat Timbalan Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi (Mosti), Datuk Arthur Joseph Kurup.

Dalam lawatan itu, Arthur memberi taklimat mengenai projek kerjasama Mosti dengan jabatan dan agensi negeri serta program yang telah dan akan dilaksanakan di Sabah.

Hajiji dalam pada itu berkata beliau lebih suka Mosti membantu Sabah dalam merancakkan pembangunan sains, teknologi dan inovasi melalui agensinya.

Ezoiklaporkan iklan ini


Sumber dipetik:
sinardaily[dot]my

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *