Antara karya dan nilai yang perlu dijunjung dalam filem tempatan – Afdlin Shauki

afdlin shauki
Kongsikan Artikel ini

SHAH ALAM – Pelakon, penerbit dan pengarah Malaysia Datuk Afdlin Shauki berkata terdapat peraturan yang perlu dipatuhi dan nilai-nilai tertentu perlu dipatuhi dalam menghasilkan sesebuah filem.

Dia mengakui hakikat bahawa pembikin filem menginginkan kebebasan dan kebebasan dalam menyatakan diri mereka dalam penceritaan, tetapi mereka juga mesti bertanggungjawab.

“Saya difahamkan pembikin filem seperti saya ingin menyampaikan cerita yang menarik, tetapi pada masa sama, kita juga ada beberapa peraturan.

“Kami mempunyai nilai kami sendiri, kami mempunyai ciri Timur kami sendiri dan kami mahu filem kami mempunyai identiti ketimuran kami.

“Mungkin, jika kita tidak boleh melakukan satu perkara, kita melakukan sesuatu yang lain. Begitulah saya melihat bagaimana filem kita harus berkembang,” sarannya.

Katanya, beliau berpandangan wujud dwistandard antara filem tempatan dan antarabangsa.

Bagaimanapun, katanya ia tidak dapat dielakkan.

“Sebagai contoh, adegan cium, mereka (filem antarabangsa) boleh memilikinya, tetapi kita (filem tempatan) tidak boleh, kerana kita tahu ia bukan budaya kita.

“Bagaimanapun, aplikasi itu lebih tegar pada filem tempatan dan pembikin filem juga faham untuk tidak melintasi batas mahupun tampil dengan adegan yang terlalu mengarut dalam filem kita.

“Cuma, jika anda mahu bermain di peringkat antarabangsa, anda perlu melakukan apa yang mereka mampu lakukan,” katanya kepada Sinar Daily.

Mengenai treler filem seram tempatan “Pulau” akan datang yang dikeluarkan dalam talian dan mencetuskan kemarahan orang ramai berikutan adegan kontroversinya, Afdlin berkata filem itu membawa visi untuk menembusi arena antarabangsa.

Justeru, beliau berkata mungkin terdapat beberapa adegan yang agak memprovokasi di kalangan pelakon bukan Melayu dan bukan Islam.

Bagaimanapun, katanya dia menggemari filem Malaysia yang mempunyai identiti berbilang kaum.

“Bagi penggunaan tempatan, kita mesti mengikut garis panduan yang diberikan.

“Untuk mengejar antarabangsa atau apa sahaja matlamat anda, jauhkan ia daripada Malaysia. Tangkapannya ialah pemasaran berlaku dalam talian, jadi rakyat Malaysia dan sesiapa sahaja boleh mengaksesnya, tiada had,” katanya.


Sumber dipetik:  sinardaily[dot]my

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *