Anwar memberi jaminan Nurul Izzah tidak akan menyalahgunakan jawatannya sebagai penasihat

Kongsikan Artikel ini


PETALING JAYA – Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim memberi jaminan bahawa anak perempuannya Nurul Izzah tidak akan menyalahgunakan kedudukannya sebagai penasihat kanannya dalam bidang ekonomi dan kewangan.

Dia seterusnya berkata dia tidak dibayar untuk kerjanya.

“Tidak ada peluang untuk dia menggunakan kedudukan itu untuk mengumpul kekayaan dan mempengaruhi keputusan mengenai tender, kontrak atau projek,” katanya kepada pemberita semasa sidang media di ibu pejabat PKR di sini, hari ini.

“Ya, saya memerlukan kepakaran beliau untuk membantu saya tetapi biar saya tekankan bahawa beliau berada di sana untuk melindungi dan meneruskan agenda tadbir urus (baik) dan tidak boleh rosak.”

Beliau seterusnya berkata, beliau mengambil pendirian yang kuat terhadap mereka yang mengkritik, khususnya mereka yang menganugerahkan kontrak jutaan ringgit kepada anak, menantu atau kroni semasa mereka berkuasa.

“Saya menghormati pandangan rakyat prihatin yang seolah-olah menyatakan kebimbangan mereka sekiranya jawatan itu digunakan atau disalahgunakan untuk memberi manfaat kepada ahli keluarga. Saya boleh memberi jaminan bahawa ia tidak akan berlaku di bawah pentadbiran saya,” kata presiden PKR itu lagi.

Nurul Izzah ialah anak kepada Anwar dan bekas ahli parlimen Permatang Pauh.

Baru-baru ini dilaporkan bahawa Nurul Izzah telah dilantik sebagai Penasihat Kanan Ekonomi dan Kewangan kepada Anwar.

Dalam temu bual dengan The Star, bekas Ahli Parlimen Permatang Pauh itu berkata pelantikannya bermula pada 3 Jan.

Ezoiklaporkan iklan ini


Sumber dipetik:
sinardaily[dot]my

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *