Anwar mendapat 68 peratus penilaian kelulusan daripada rakyat

Kongsikan Artikel ini


SHAH ALAM – Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim memperoleh markah 68 peratus penarafan kelulusan berdasarkan laporan yang dikeluarkan oleh Merdeka Centre baru-baru ini.

Dalam tinjauan bertajuk ‘Persepsi Terhadap Ekonomi, Kepimpinan dan Isu Semasa Pasca Tinjauan PRU15’, seramai 54 peratus pengundi turut berpuas hati dengan kerajaan perpaduan baharu.

“Dalam laporan itu juga, hanya 25 peratus orang menyatakan rasa tidak puas hati terhadap kerajaan Perpaduan yang baru ditubuhkan,” kata pusat itu dalam satu kenyataan akhbar hari ini.

Tinjauan itu melibatkan kira-kira 1,209 pengundi daripada pelbagai latar belakang kaum, dijalankan dari 26 Dis hingga 15 Jan.

Ia juga direkodkan dalam tinjauan itu bahawa hampir satu perempat daripada pengundi mengelak daripada memberikan pandangan mereka, yang menunjukkan sikap berhati-hati selepas empat tahun perkembangan politik yang bergelora yang mencengkam negara.

Sepanjang tempoh tinjauan dan pentadbiran kerajaan perpaduan, 48 peratus percaya Malaysia menuju ke arah yang betul, berbanding hanya 20 peratus tahun lalu menurut kenyataan itu.

“Manakala 43 peratus pengundi menyatakan keyakinan terhadap ekonomi negara pada tahun akan datang, yang meningkat daripada 23 peratus pada Okt.

“Sebanyak 38 peratus lagi pengundi optimis mengenai prospek kewangan peribadi mereka, berbanding 26 peratus tahun lalu,” tambahnya.

Sementara itu, sesetengah responden mengamalkan sikap “tunggu dan lihat” yang kuat, yang mungkin disokong oleh kebimbangan pengundi yang kuat tentang pertumbuhan ekonomi dan kos sara hidup.

Ini dibangkitkan oleh hampir 20 peratus dan 19 peratus responden, masing-masing dalam tinjauan itu. Bidang kebimbangan ini mesti dilihat oleh kerajaan baharu.

“Ini diikuti dengan peningkatan pelaburan dalam ekonomi (12 peratus), memerangi rasuah (10 peratus), dan meningkatkan kualiti pendidikan (9 peratus),” tambahnya.

Sebaliknya, tinjauan itu juga mendapati majoriti besar iaitu 79 peratus pengundi menyambut baik keputusan pilihan raya itu.

Merdeka Center menyatakan bahawa hasil tinjauan menunjukkan pengundi Malaysia yang berminat untuk meletakkan di sebalik ketidakstabilan yang telah menyelubungi politik negara pada masa lalu dan beralih kepada keupayaan kepimpinan baharu untuk membuktikan diri mereka.

“Walaupun ramai menerima kerajaan perpaduan, orang ramai juga menyimpan penilaian mereka terhadap kerajaan baharu.

“Faktor utama dalam menentukan kepuasan orang ramai ialah sejauh mana ia dapat menangani masalah pertumbuhan ekonomi yang berpanjangan dan peningkatan kos sara hidup. “Penerimaan terhadap bajet negara 2023 yang dirombak, yang akan dibentangkan dalam minggu-minggu akan datang, akan menjadi peristiwa penting itu akan mendorong sambutan orang ramai terhadap pentadbiran baharu,” katanya.


Sumber dipetik:
sinardaily[dot]my

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *