Anwar menggesa Asean mengambil usaha bersepadu untuk menyelesaikan krisis Rohingya

Kongsikan Artikel ini


Datuk Seri Anwar Ibrahim.  - Foto Bernama.

Datuk Seri Anwar Ibrahim. – Foto Bernama.

BANGKOK – ASEAN harus mengambil usaha yang koheren dan bersepadu sebagai badan serantau dalam menyelesaikan krisis Rohingya di Myanmar, kata Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Anwar berkata beliau membincangkan isu mengenai Myanmar dengan rakan sejawatannya dari Thailand, Prayuth Chan o-cha, semasa pertemuan mereka di sini hari ini.

“Saya merayu kepada perdana menteri (Prayuth) walaupun Thailand mempunyai isu sendiri dengan sempadan. Kami menghadapi masalah yang sama.

“Terdapat 200,000 pelarian (di Malaysia) dan hanya sedikit yang boleh kami lakukan kecuali meneruskan apa yang dipanggil penglibatan membina dengan junta Myanmar.

“Malaysia mempunyai bilangan pelarian Burma yang tertinggi. Bagaimanapun, ada had untuk apa yang boleh kita lakukan memandangkan kita adalah sebuah negara kecil. Terdapat kebimbangan kemanusiaan tetapi (kita) mencadangkan agar ASEAN mengambil usaha yang koheren, bersepadu bersama-sama sebagai sebuah badan serantau, ” katanya pada sidang media bersama hari ini.

Anwar berkata Prayuth berada dalam kedudukan yang lebih baik untuk menyatakan kebimbangan wilayah itu terhadap Myanmar.

Anwar berkata beliau telah membincangkan isu berkaitan Myanmar dengan rakan sejawatannya di Indonesia, Brunei dan Singapura semasa lawatan rasminya.

“Tetapi saya junior dalam permainan ini dan senior (pemimpin) perlu menyelesaikan (isu) dengan berkesan, sekurang-kurangnya mengurangkan jumlah pelarian.

“Jika kita tidak menyelesaikan (isu itu), maka kita terpaksa memikul beban itu,” katanya.

Sementara itu, Anwar berkata Malaysia dan Thailand akan meningkatkan kerjasama dalam keselamatan makanan dan pendigitalan.

“Malaysia mungkin cemerlang dalam getah dan minyak sawit pada masa lalu tetapi dari segi keselamatan makanan (seperti) Makanan, Sedia untuk Dimakan (MRE) dan juga tenaga, Thailand berada di hadapan. Kita boleh berkongsi pengalaman kita,” katanya. – BERNAMA

Ezoiklaporkan iklan ini


Sumber dipetik:
sinardaily[dot]my

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *