Anwar menggesa S’pore meneliti kesan penambakan Batu Puteh

Kongsikan Artikel ini


SINGAPURA – Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim menggesa Singapura meneliti penambakan yang dijalankan di kawasan Batu Puteh bagi memastikan ia tidak menjejaskan alam sekitar dan sempadan negara dengan Malaysia.

“Itu mesti dimuktamadkan. Saya mempunyai persetujuan Perdana Menteri Lee Hsien Loong untuk mendengar hujah kami dalam masa terdekat,” katanya kepada media Malaysia pada akhir lawatan rasminya ke republik itu hari ini.

Menurut Anwar, keputusan Mahkamah Keadilan Antarabangsa (ICJ) telah meletakkan kawasan Batu Puteh di bawah bidang kuasa Singapura, jadi bagi Singapura, penambakan adalah mengikut keputusan yang sah.

Perdana menteri ditanya sama ada terdapat sebarang penambakan dijalankan oleh republik itu sepanjang 10 tahun perkara itu di bawah semakan kehakiman.

Ketika diminta mengesahkan sama ada Malaysia tidak lagi merancang untuk merayu keputusan ICJ, Anwar berkata: “Kami telah pun terlepas peluang itu.”

“Kami perlu menerima keputusan ICJ tetapi dari segi tafsiran dan takrifan perjanjian itu, kami sedang berbincang, sejauh mana penambakan (oleh Singapura) boleh dilakukan,” katanya.

Bagaimanapun, perdana menteri berkata beliau mahu rundingan antara kedua-dua negara diadakan secara aman.

Merumuskan lawatan seharinya hari ini, Anwar berkata beliau berjaya mencapai beberapa perkara termasuk isu yang melibatkan rundingan terus serta sensitif.

“Tetapi ia boleh dibincangkan (isu sensitif) dengan lebih teliti termasuk isu air,” katanya.

Anwar berkata Singapura bersedia memulakan perbincangan mengenai isu air dengan pengaturan baharu bagi memastikan bekalan air mencukupi untuk negeri Johor dan republik itu.

Perdana menteri berkata, rundingan bekalan air boleh merangkumi negeri Pahang.

Pertemuan empat mata antara pemimpin kedua-dua negara itu turut menyentuh tentang kesesakan di Tambak Johor, yang menurut Anwar menyukarkan ratusan ribu rakyat Malaysia, serta warga Singapura yang berkunjung ke Malaysia.

“Kami bersetuju dengan pembaikan sementara. Kami akan memperkenalkan sistem digital yang lebih canggih tetapi turut menyediakan kemudahan tambahan terutama pada hujung minggu dan pagi untuk pekerja Malaysia yang terpaksa bangun pada pukul 4 pagi untuk mencari rezeki dan pulang ke rumah dalam kesukaran. .”

Mengenai kawalan ruang udara, Anwar berkata kedua-dua negara telah bersetuju untuk menentukan kawasan yang sepatutnya berada di bawah hak mutlak Malaysia.

“Selain itu, Singapura sedia berbincang supaya laluan ke Lapangan Terbang Antarabangsa Changi tidak diganggu sesiapa, supaya ia boleh digunakan untuk laluan penerbangan republik itu.- BERNAMA


Sumber dipetik:
sinardaily[dot]my

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *