Anwar, Prayuth dijangka terlibat dalam rundingan untuk keamanan di Selatan Thailand, kata Zambry

Kongsikan Artikel ini


BANGKOK – Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim dijangka menghidupkan semula rundingan damai selama sedekad di Selatan Thailand semasa pertemuan empat mata dengan Perdana Menteri Thailand Prayuth Chan o-cha esok.

Anwar yang dalam lawatan rasmi dua hari sulungnya ke Thailand mulai esok, dijangka mencari jalan untuk mempercepatkan proses damai bagi memastikan keamanan di Selatan Thailand melalui dialog.

“Kami akan membiarkan perkara itu dibincangkan oleh kedua-dua pemimpin semasa pertemuan mereka. Semasa membincangkan perkara dua hala, kedua-dua pemimpin pastinya akan membincangkan isu-isu yang akan menguntungkan kedua-dua pihak,” kata Menteri Luar Datuk Seri Dr Zambry Abd Kadir semasa sidang media yang diadakan. sempena lawatan rasmi Perdana Menteri ke Thailand.

Zambry berkata demikian ketika ditanya sama ada Anwar akan memberi harapan untuk menyelesaikan konflik yang berlarutan di Selatan Thailand.

Malaysia telah menjadi fasilitator untuk proses damai yang bertujuan untuk menyelesaikan konflik selama sedekad yang memuncak pada Januari 2004 di Narathiwat Selatan, Yala, Pattani dan sebahagian Songkhla.

Bekas Jeneral Angkatan Tentera Tan Sri Zulkifli Zainal Abidin dilantik sebagai ketua fasilitator kerajaan Malaysia dalam dialog gencatan senjata di Selatan Thailand berkuat kuasa 1 Januari 2023.

Perbincangan telah diadakan antara kerajaan dan pemberontak sejak 2013 tetapi rundingan itu terhenti apabila tentera menguasai Thailand setahun kemudian. Perbincangan diteruskan tanpa penglibatan parti utama termasuk Barisan Revolusi Nasional (BRN).

Jeneral Wanlop Rugsanoah mengetuai panel untuk dialog damai di wilayah paling Selatan di Thailand (PEDP).

Statistik berdasarkan kumpulan bebas, Deep South Watch, mendedahkan bahawa konflik dan keganasan di Selatan Thailand yang bermula di Pattani, Yala, Narathiwat dan Songkhla, telah menyebabkan lebih 7,000 orang terbunuh. – BernamaSumber dipetik:
sinardaily[dot]my

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *