Arab Saudi menang bidaan untuk menjadi tuan rumah Piala Asia 2027

Kongsikan Artikel ini


Penyokong Al Nassr melambaikan suar menjelang perlawanan bola sepak separuh akhir Piala Super Saudi antara Al-Ittihad dan Al-Nassr di Stadium King Fahd di Riyadh pada 26 Jan. Konfederasi Bola Sepak Asia (AFC) hari ini mengumumkan bahawa Arab Saudi telah memenangi bidaan itu. menjadi tuan rumah Piala Asia AFC 2027.  - AFP

Penyokong Al Nassr melambaikan suar menjelang perlawanan bola sepak separuh akhir Piala Super Saudi antara Al-Ittihad dan Al-Nassr di Stadium King Fahd di Riyadh pada 26 Jan. Konfederasi Bola Sepak Asia (AFC) hari ini mengumumkan bahawa Arab Saudi telah memenangi bidaan itu. menjadi tuan rumah Piala Asia AFC 2027. – AFP

MANAMA – Arab Saudi telah memenangi bidaan untuk menjadi tuan rumah Piala Asia 2027, kata Konfederasi Bola Sepak Asia (AFC) pada Rabu.

Pengumuman itu dibuat pada Kongres AFC di ibu kota Bahrain, Manama.

Arab Saudi adalah pembida tunggal selepas India menarik diri pada Disember.

“Kami teruja untuk menyampaikan kejohanan terhebat dalam sejarah pertandingan itu,” kata menteri sukan kerajaan Putera Abdulaziz bin Turki Al-Faisal selepas pengumuman itu.

“Kerajaan itu berubah di hadapan mata kita dan kami dipenuhi dengan keterujaan untuk rupanya pada 2027.”

Pengeksport minyak terbesar dunia, Arab Saudi telah membelanjakan ratusan juta untuk tawaran sukan termasuk pemerolehan Cristiano Ronaldo, Formula Satu di Jeddah dan jelajah LIV Golf yang menguntungkan.

Pada tahun-tahun akan datang, Arab Saudi, yang menyaksikan negara jiran Qatar menjadi tuan rumah Piala Dunia pada November dan Disember, akan mengadakan Piala Asia wanita, Sukan Asia bersaiz Olimpik dan juga Sukan Musim Sejuk Asia di atas salji buatan.

Kerajaan padang pasir itu juga sedang mengintai Piala Dunia dan Olimpik Musim Panas, mungkin juga Sukan Olimpik Musim Sejuk, bersama-sama dengan beberapa acara utama yang lain.

Ini semua adalah sebahagian daripada rancangan besar oleh pemerintah de facto, Putera Mahkota Mohammed bin Salman, untuk memodenkan ekonomi Saudi dan menamatkan pergantungan kepada minyak sebelum dunia beralih kepada bahan api lain.

“Saya pasti Arab Saudi akan menganjurkan Piala Asia yang hebat,” kata Presiden FIFA Gianni Infantino di kongres Manama.

Piala Asia 2023 akan dihoskan oleh Qatar. Ia sebelum ini ditetapkan untuk diadakan di China tetapi negara itu menarik diri kerana Covid.

Piala Asia diadakan setiap empat tahun. Qatar memenangi edisi terakhir kejohanan itu, pada 2019, yang dihoskan oleh Emiriah Arab Bersatu.

Arab Saudi telah memenangi tiga kejuaraan Piala Asia AFC. – AFP

Ezoiklaporkan iklan ini


Sumber dipetik:
sinardaily[dot]my

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *