Banjir di Baling, Kuala Muda mulai surut sepenuhnya

Kongsikan Artikel ini

BALING – Seramai 151 mangsa daripada 47 keluarga yang ditempatkan di pusat pemindahan sementara (PPS) Kompleks Rakan Muda di sini telah dibenarkan pulang ke rumah masing-masing kerana keadaan banjir mulai surut, seperti dipetik Kosmo.

Pegawai Pertahanan Awam Daerah Baling, Leftenan (PA) Mohd. Faizol Ab. Aziz berkata, PPS tersebut ditutup pada pukul 1 tengah hari tadi.

“Semua mangsa dipindahkan ke PPS setelah rumah mereka dilanda banjir kilat mulai pukul 6 pagi semalam.

“Mereka telah pulang ke rumah masing-masing selepas PPS ditutup pada pukul 1 tengah hari tadi,” katanya di sini hari ini.

Kata beliau, mangsa yang ditempatkan di PPS itu adalah dari Kampung Paya, Kampung Tanjung Merbau dan Kampung Charuk Sikin.

Sementara itu, Pegawai Pertahanan Awam Daerah Kuala Muda, Kapten (PA) Azhar Ahmad berkata, keadaan banjir di lima kampung di daerah Kuala Muda surut sejak petang semalam.

“Kejadian banjir pada awal pagi semalam melibatkan seramai 179 mangsa daripada 43 keluarga dan tiada PPS yang dibuka,” ujarnya.

Tambahnya, kampung yang terjejas adalah Kampung Air Mendidih, Kampung Haji Wahab, Kampung Bukit Belah dalam mukim Sungai Petani; Kampung Sungai Bongkok dalam mukim Gurun dan Kampung Jerung dalam mukim Sidam Kiri.

“Kejadian banjir yang berlaku pada semalam itu adalah susulan hujan melebihi sejam,” katanya. lapor Kosmo.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *