Banjir di Meru | Rakyat harus menjadi pilihan pertama, bukan pilihan raya

Kongsikan Artikel ini

KLANG – Saliran dan infrastruktur yang lemah antara punca banjir di Meru, di sini, kata penduduk.

Suhaimi Shamsuddin dari Taman Meru Jaya berkata, perparitan yang teruk adalah antara punca utama banjir sepanjang tahun.

“Mereka sedang membangunkan kawasan perumahan dan kilang tetapi sistem perparitan tetap sama,” katanya kepada Sinar Daily.

Sehubungan itu, beliau berkata agenda utama bakal ahli Parlimen itu sepatutnya menyelesaikan isu banjir di Meru.

Muhammad Amiruddin berkata pilihan raya sepatutnya ditangguhkan ke tahun depan, bukannya diadakan pada musim tengkujuh.

“Mereka (kerajaan) sepatutnya menangguhkan pilihan raya memandangkan rakyat menderita pada musim banjir ini.

“Rakyat harus diberi pilihan pertama, bukan pilihan raya,” katanya.

Walaupun mendapat bantuan daripada pihak bomba dan pihak berkaitan, penduduk Taman Meru Jaya berganding bahu membekalkan makanan kepada mangsa banjir.

SM Rosli Md Nor dan beberapa penduduk lain sedang menyediakan makan malam untuk lebih 100 mangsa banjir, menyatakan bahawa wang untuk menyediakan makan malam telah dikumpulkan oleh penduduk.

“Ini adalah cara kami untuk membantu antara satu sama lain. Setakat ini, kami sedang memasak kumpulan ketiga, kami menyediakan sarapan, makan tengah hari dan makan malam.

“Namun, ini tidak mencukupi memandangkan Meru sebagai ratusan keluarga. Saya berharap bakal ahli parlimen dapat memberi lebih perhatian kepada isu banjir di sini,” tambahnya.

Jumlah mangsa banjir di negara ini kini meningkat kepada hampir 1,000 orang di Selangor, Johor dan Kelantan.

Agensi Pengurusan Bencana Negara (Nadma) dalam kenyataan berkata, Selangor mencatatkan jumlah mangsa paling ramai, dengan 695 setakat ini perlu dipindahkan.

Sehingga kini, sebanyak 163 keluarga di Klang ditempatkan di tiga pusat pemindahan sementara iaitu masjid Al-Falah Kampung Budiman, SK Johan Setia dan SK Sungai Binjai.

Di Kelantan, 44 mangsa daripada 10 keluarga kini ditempatkan di dua pusat pemindahan iaitu SK Tok Deh, Pasir Mas dan SK Kelewek, Tanah Merah.

Sementara itu di Segamat, Johor mangsa kini seramai 57 orang daripada 18 keluarga dan kini ditempatkan di tiga pusat iaitu Balai Raya Kampung Batu Badak, Balai Raya Kampung Kuala Paya dan Balai Raya Tasek.

sinardaily[dot]my

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *