Bantahan Sepanjang Tahun Petani India Terhadap Undang-Undang Perladangan

Bantahan Sepanjang Tahun Petani India Langgar Undang-Undang Perladangan
Kongsikan Artikel ini

PM India mengumumkan beliau akan memansuhkan undang-undang kontroversi itu kerana konsesi tiba-tiba menjelang pilihan raya di negeri-negeri kritikal.

Bantahan Sepanjang Tahun Petani India Langgar Undang-Undang Perladangan
Narinder Nanu/AFP

Petani merayakan setelah Modi India mengumumkan pemansuhan tiga undang-undang ladang yang mencetuskan protes besar-besaran hampir setahun di seluruh negara, di Amritsar, negeri Punjab.

Petani di India telah memprotes selama lebih dari setahun terhadap undang-undang yang diluluskan oleh Perdana Menteri Narendra Modi untuk membenarkan petani menjual hasil secara langsung kepada pembeli pukal dan menjadikan pertanian kontrak lebih mudah.

Dalam satu pendakian yang ketara, Modi pada Jumaat mengumumkan beliau akan memansuhkan undang-undang kontroversi itu.

Berikut adalah garis masa peristiwa di sekitar lulusnya undang-undang dan protes yang semakin meningkat:

Jun 2020: Tiga perintah eksekutif kecemasan diperkenalkan, yang menurut kabinet Modi bertujuan memberi petani kebebasan untuk menjual terus kepada pembeli institusi seperti rumah perdagangan besar, peruncit besar dan pemproses makanan.

17 September: Dewan Parlimen India meluluskan perintah itu. Menteri Pemprosesan Makanan Harsimrat Kaur Badal meletak jawatan, menggelar undang-undang “anti-petani”.

September 18: Modi mempertahankan undang-undang baru itu, mengatakan ia akan “membongkar” berjuta-juta petani dan membantu mereka mendapatkan harga yang lebih baik.

20 September: Parlimen meluluskan rang undang-undang itu, walaupun terdapat bantahan daripada parti pembangkang, yang mengatakan kuasa tawar-menawar petani akan berkurangan.

September 24: Petani dari beberapa negeri tanah air besar di utara India – pengeluar utama gandum dan beras – menyekat landasan kereta api. Demonstrasi yang lebih besar diadakan di seluruh negara pada keesokan harinya, dengan penanam menyekat lebuh raya yang menuju ke ibu kota New Delhi dengan trak, traktor dan menggabungkan penuaian.

30 November: Modi menolak seruan untuk memansuhkan undang-undang, menolak kerana disalahgunakan kerana bimbang kerajaan akhirnya akan memansuhkan pasar borong.

1 Disember: Dalam perbincangan yang berlangsung selama beberapa jam, menteri dan wakil petani yang membantah gagal melanggar undang-undang ladang.

Perdana Menteri Kanada Justin Trudeau bercakap mengenai protes itu dalam mesej video, mengatakan kerajaannya telah menghubungi pihak berkuasa India. Sebagai tindak balas, kementerian luar India berkata pemimpin Kanada “tidak dimaklumkan”.

7 Disember: Ribuan penunjuk perasaan peringkat dan menyekat lalu lintas, berkumpul di kedutaan India dan berarak di sekitar kawasan Trafalgar Square di tengah London atas pembaharuan India. Polis tahan 13 kerana melanggar peraturan COVID-19

8 Disember: Protes tersebar di seluruh India, ketika organisasi ladang menggesa mogok di seluruh negara selepas perbincangan tidak konklusif dengan kerajaan.

16 Disember: Seorang paderi Sikh berusia 65 tahun membunuh diri di salah satu tapak protes.

17 Disember: Protes berkembang ke diaspora Sikh, dengan 250 hingga 300 orang Sikh dan India lain mengambil bahagian dalam perhimpunan di Melbourne. Protes berlaku selama beberapa hari dalam hampir 50 berbeza

Disember: Pemimpin peladang memulakan mogok lapar 24 jam. Lebih 30 penunjuk perasaan yang berkhemah di kawasan terbuka di lebuh raya utama negara telah meninggal dunia, terutamanya disebabkan oleh sejuk dengan suhu jatuh ke 4 darjah Celsius (39 darjah Fahrenheit), kata pemimpin petani.

Petani berdiri di sebelah api ketika mereka memanaskan diri mereka pada pagi musim sejuk sejuk di tapak protes terhadap undang-undang ladang baru, di sempadan Singhu berhampiran New Delhi [File: Danish Siddiqui/Reuters]

12 Januari 2021: Mahkamah Agung India memerintahkan penangguhan selama-lamanya terhadap pelaksanaan undang-undang pertanian baru, mengatakan ia mahu melindungi petani dan akan mendengar bantahan mereka.

26 Januari: Petani membanjiri polis dan menyerbu masuk ke kompleks Kota Merah yang bersejarah di New Delhi selepas merobohkan sekatan jalan raya dan memandu traktor melalui sekatan jalan raya. Polis melepaskan gas pemedih mata dalam usaha yang tidak berjaya untuk memaksa penunjuk perasaan kembali. Seorang penunjuk perasaan terbunuh, seorang saksi berkata, dan polis Delhi berkata 86 pegawai telah cedera di seluruh bandar.

2 Februari: Penyanyi Rihanna tweet menggunakan hashtag #FarmersProtest, dengan berkata: “Mengapa kita tidak bercakap tentang perkara ini?!” Yang lain mengikuti, termasuk Greta Thunberg dan Meena Harris, anak saudara Naib Presiden AS Kamala Harris. Kementerian luar India menyeksa komen itu, menggesa pemahaman yang betul mengenai isu-isu yang ada di tangan.

15 Februari: Ahli politik dan aktivis mengutuk penangkapan Disha Ravi, seorang kempen iklim berusia 22 tahun yang dituduh melakukan hasutan kerana membantu mengedit dokumen dalam talian Greta Thunberg yang dipromosikan untuk menyokong petani yang memprotes. Beliau kemudiannya diberikan ikat jamin, mahkamah berkata terdapat “bukti skandal dan sketsa” hasutan dalam usahanya.

22 Julai: Petani memulakan duduk di Jantar Mantar, pemerhati besar-besaran era Mughal berhampiran Parlimen di New Delhi, memperbaharui dorongan untuk pemansuhan itu.

September 5: Lebih daripada 500,000 petani berkumpul di negeri Uttar Pradesh, perhimpunan terbesar lagi dalam beberapa siri demonstrasi selama sebulan.

19 November: Modi berkata, beliau akan memansuhkan undang-undang kontroversi itu.

Sumber: Reuters