Bantuan Bencana: Sinar Karangkraf bekerjasama dengan Pharmaniaga membantu mangsa banjir

Kongsikan Artikel ini

SHAH ALAM – Sinar Karangkraf menambah kreativiti kepada Kit #BantuanBencana mereka dengan memasukkan ubat dan menghantarnya keluar awal tahun ini.

Ketua Pemasaran dan Penjenamaan Sinar Karangkraf, Nik Justin Nik Mohd Ariffin berkata, belajar daripada pengalaman lepas dalam bantuan banjir, syarikat memutuskan untuk berfikir di luar kotak tahun ini dengan mengedarkan kit bantuan bencana sebelum banjir berlaku.

“Ideanya adalah untuk membawa barang-barang itu kepada mereka terlebih dahulu sebelum banjir melanda mereka. Jadi, jika mereka terpaksa berpindah ke Pusat Pemindahan Banjir, mereka sudah mempunyai barangan yang diperlukan,” jelasnya.

Daripada sumbangan tetap seperti beras dan barangan makanan, Sinar Karangkraf telah memutuskan untuk memasukkan barangan yang mereka sedar mangsa banjir mungkin memerlukan lebih banyak seperti ubat, makanan tambahan, lampin dan makanan kering.

“Kami ingin memberikan perkara yang penting kepada mereka semasa mereka susah dan untuk ini, kami telah bekerjasama dengan Pharmaniaga di mana mereka menderma Vitamin C dan parasetamol untuk kami edarkan kepada mereka yang mungkin memerlukannya tidak lama lagi,” tambah Nik Justin.

Ketua Pegawai Komunikasi dan Pemasaran Pengguna Pharmaniaga, Datuk Najmuddin Abdullah berkata, kedua-dua barangan ini amat penting untuk mangsa banjir kekal sihat ketika melalui masa sukar.

Beliau berkata Vitamin C boleh membantu meningkatkan imuniti badan yang membantu mangsa banjir, memandangkan air tidak bersih dan persekitaran tidak kondusif yang perlu mereka hadapi. Ia juga boleh membantu mencegah penyakit, yang merupakan keutamaan lain.

“Actimol pula, kita kenali sebagai paracetamol. Jadi, untuk sakit kepala, demam atau sakit ringan, inilah ubat utama yang digunakan,” katanya.

Selain kerjasama dengan Sinar Karangkraf, Pharmaniaga juga sedia membantu di mana mungkin melalui inisiatif Tanggungjawab Sosial Korporatnya sendiri.

“Pekerja kami ditempatkan di seluruh Malaysia dan kami sudah mempunyai rancangan bagaimana untuk membantu mangsa banjir kerana kami tahu di mana lokasi panas,” kata Najmuddin.

Ini adalah kali pertama kedua-dua syarikat bekerjasama dalam usaha bantuan bencana.

Sinar Karangkraf menyasarkan untuk mengagihkan 100,000 Kit #BantuanBencana kepada mangsa banjir. Usaha bantuan bencana dijangka bermula minggu depan selepas pilihan raya umum.

Badan-badan korporat dialu-alukan untuk menyumbang kepada Sinar Karangkraf #BantuanBencana dengan menghubungi Hotline Sinar Harian di talian 019-2133315.

sinardaily[dot]my

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *