Bantuan KWSP 2023 | Info Bantuan

Kongsikan Artikel ini


Bantuan KWSP 2023 sebanyak RM 500, ini yang anda perlu tahu. Ramai antara kita silap faham tentang info ini.

Kerajaan Madani

Kerajaan Madani telah melaksanakan pelbagai program bantuan kewangan di peringkat Persekutuan dan Negeri bagi membantu pemegang akaun KWSP.

Bantuan KWSP 2023

Bantuan KWSP RM500

Kerajaan Madani telah menetapkan Bantuan RM500 untuk para pencarum KWSP yang berkelayakkan. Dianggarkan seramai 2 juta orang layak untuk menerimanya termasuk anda.

Pencarum KWSP yang layak mendapat bantuan kewangan ini ialah mereka yang berumur dalam lingkungan 40 hingga 54 tahun dan mempunyai jumlah simpanan tidak melebihi RM10,000.

RM 1 Billion Di Peruntukkan

Bantuan KWSP 2023 ini melibatkan peruntukan hampir RM1 billion, diharap dapat memberi faedah kepada hampir 2 juta pencarum KWSP.

“Kerajaan Madani dibawah pimpinan DS Anwar Ibrahim telah meluluskan bantuan khas berupa tambahan RM500 ke dalam Akaun 1 KWSP bagi ahli yang berusia 40 hingga 54 tahun dan mempunyai simpanan kurang daripada RM 10,000,” – menurut sumber Portal Kerajaan.

Cara Mohon Bantuan KWSP 2023 (Klik DiBawah)

Untuk pengetahuan anda, ahli yang layak akan menerima bantuan ini tanpa perlu memohon. Dan jumlahnya akan dimasukkan ke Akaun 1 KWSP mereka secara automatik.

Kerajaan Madani akan mengumumkan tarikh pelaksanaan perkara ini apabila sudah bersedia dan akan memberi kemas kini secara berkala.

Portal Rasmi Malaysia menyediakan maklumat terperinci mengenai Belanjawan 2023 untuk rujukan orang ramai. Anda boleh mengakses portal tersebut untuk mengetahui lebih lanjut tentang inisiatif dan peruntukan yang diperkenalkan. Rujuk Sini -> Klik Sini

Maklumat Lain

Untuk sebarang pertanyaan lain mengenai pengeluaran sebahagian KWSP, anda boleh menghubungi kami dengan cara berikut:

Masa Operasi KWSP : Isnin – Jumaat (8:00 Pagi – 5:00 Petang) kecuali pada Sabtu, Ahad, Hari Kelepasan Am Persekutuan dan Hari Kelepasan Selangor


Sumber dipetik:
PortalMalaysia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *