Bantuan persekolahan kerajaan sebanyak RM150 adalah untuk semua, kata Muda

Kongsikan Artikel ini


Sumber foto: Imej stok percuma

Sumber foto: Imej stok percuma

SHAH ALAM – Ahli jawatankuasa pusat Perikatan Demokratik Bersatu Malaysia (Muda) Ainie Haziqah Shafiee menggesa Kementerian Pendidikan memastikan setiap pelajar di Malaysia mendapat pendidikan yang sama rata.

Dalam catatan Instagram hari ini, Ainie berkata pelajar mesti diberi akses sama rata kepada pendidikan tanpa mengira status kewarganegaraan mereka.

Ini selepas seorang ibu warga Malaysia berkongsi anak lelakinya yang bukan warganegara itu tidak diberikan RM150 (bantuan kewangan yang diberikan kerajaan kepada semua murid sekolah tanpa mengira pendapatan keluarga mereka).

Ibu kanak-kanak itu, Bibie Hamid berkata, dia telah menerima surat daripada pihak sekolah mengatakan anaknya tidak layak menerima bantuan kerajaan sebanyak RM150.

“Tiada diskriminasi dalam pemberian bantuan kewangan kepada kanak-kanak, terutama untuk tujuan pendidikan.” “Ini penting untuk memastikan anak-anak kita mendapat kemudahan terbaik, justeru, tidak perlu ada ruang untuk isu sebegini.

“Kanak-kanak, tidak kira siapa mereka, mesti mempunyai akses yang sama kepada pendidikan,” kata Ainie dalam video berdurasi 1 minit 52 saat.

Mengulas lanjut, Ainie berkata kanak-kanak di Malaysia mesti diberi pendidikan sama rata dari segi infrastruktur, bantuan kewangan, atau apa-apa jenis bantuan.

“Kerajaan, sila ambil tindakan,” tegasnya.

Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim telah mengumumkan bantuan RM150 kepada semua murid sekolah kerana ia penting untuk menyediakan bantuan tunai untuk membeli peralatan sekolah.

Ezoiklaporkan iklan ini


Sumber dipetik:
sinardaily[dot]my

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *