Bekalan air ke tujuh kawasan 75 peratus pulih – Air Selangor

Kongsikan Artikel ini


gambar untuk tujuan ilustrasi - FILE PIC

gambar untuk tujuan ilustrasi – FILE PIC

KUALA LUMPUR – Bekalan air ke tujuh kawasan yang terjejas akibat penutupan sementara akibat kejadian pencemaran bau di loji rawatan air (LRA) Rantau Panjang pulih 75 peratus setakat 6 petang ini.

Ketua Komunikasi Korporat Pengurusan Air Selangor Sdn Bhd (Air Selangor) Elina Baseri berkata pemulihan bekalan air di Petaling ialah 62 peratus, Gombak (99 peratus), Hulu Selangor (100 peratus), Klang (42 peratus), Shah Alam (30 peratus), Kuala Langat (sifar peratus) dan Kuala Selangor (99 peratus).

Beliau berkata, tempoh pemulihan bekalan air di kawasan terjejas berbeza-beza, bergantung kepada lokasi dan jarak premis pengguna.

“Bekalan air di kawasan terjejas dijangka pulih sepenuhnya pada jam 6 pagi Selasa (14 Feb). Pengguna boleh mendapatkan senarai kawasan terjejas dengan melayari laman web https://hentitugas.airselangor.com/ serta melalui Permohonan Air Selangor,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Pengguna dinasihatkan supaya membiarkan paip mereka mengalir seketika untuk air menjadi jernih sebelum digunakan setiap hari, katanya.

Beliau berkata pengguna juga boleh merujuk kepada semua saluran rasmi di platform media sosialnya seperti Facebook, Instagram dan Twitter, atau menghubungi Pusat Panggilan Air Selangor di 15300.

“Pertanyaan dan aduan juga boleh disalurkan ke Pusat Bantuan melalui www.airselangor.com dan aplikasi Air Selangor,” katanya.

Pencemaran bau tersebut menyebabkan Loji Rawatan Air Rantau Panjang (LRA Rantau Panjang), Loji Rawatan Air Fasa 1 Sungai Selangor (LRA SSP1), Loji Rawatan Air Fasa 2 Sungai Selangor (LRA SSP2) dan Loji Rawatan Air Fasa 3 Sungai Selangor (LRA SSP3. ) akan ditutup sejak malam tadi.

Bagaimanapun, keempat-empat loji rawatan telah beroperasi sepenuhnya pada pagi ini – BERNAMA


Ezoiklaporkan iklan ini


Sumber dipetik:
sinardaily[dot]my

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *