Bekas pegawai bank mengejutkan Jho Low menafikan berbual dengannya berhubung akaun Najib

Kongsikan Artikel ini


Bekas pengurus perhubungan AmBank Joanna Yu Ging Ping (kiri) hadir di Mahkamah Kuala Lumpur untuk menjadi saksi dalam perbicaraan 1MDB membabitkan bekas Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak hari ini.  Najib, 69, menghadapi empat pertuduhan salah guna kuasa untuk mendapatkan RM2.3 bilion dana 1MDB dan 21 pertuduhan pengubahan wang haram membabitkan jumlah yang sama.  - BERNAMA

Bekas pengurus perhubungan AmBank Joanna Yu Ging Ping (kiri) hadir di Mahkamah Kuala Lumpur untuk menjadi saksi dalam perbicaraan 1MDB membabitkan bekas Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak hari ini. Najib, 69, menghadapi empat pertuduhan salah guna kuasa untuk mendapatkan RM2.3 bilion dana 1MDB dan 21 pertuduhan pengubahan wang haram membabitkan jumlah yang sama. – BERNAMA

KUALA LUMPUR – Seorang bekas pengurus perhubungan AmBank berkata dia terkejut apabila ahli perniagaan buruan Low Taek Jho (Jho Low) memberitahu Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) bahawa dia tidak pernah berkomunikasi dengannya berhubung pengurusan akaun bank Datuk Seri Najib Razak.

Joanna Yu Ging Ping, 52, yang mengendalikan akaun bekas perdana menteri berkata demikian ketika dimaklumkan mengenai perkara itu oleh peguam Najib Tan Sri Muhammad Shafee Abdullah pada perbicaraan Najib membabitkan penyelewengan RM2.3 bilion daripada dana 1Malaysia Development Berhad (1MDB). …

Muhammad Shafee: Jho Low telah ditunjukkan sembang BlackBerry Messenger (BBM) oleh SPRM, dan dia berkata dia tidak dapat mengecam (mesej itu) dan dia tidak pernah bercakap dengan anda. Anda akan terkejut?

Yu: Ya

Muhammad Shafee: Dalam kenyataan saksinya, Jho Low berkata beliau tidak ada kena mengena dengan membawa akaun Najib ke bank.

Yu: Saya akan terkejut.

Saksi pendakwaan ke-41 yang mengendalikan akaun bank milik Najib bersetuju dengan peguam bahawa Jho Low sebenarnya telah berkomunikasi dengannya dalam banyak kesempatan.

Jho Low membuat kenyataan itu kepada SPRM ketika disoal siasat di Abu Dhabi, Emiriah Arab Bersatu pada 27 Nov 2015. Semasa prosiding hari ini, mahkamah mendengar perbualan BBM antara Jho Low dan Yu mengenai status akaun Najib, di mana Jho Low memberi banyak arahan kepada Yu berhubung urus niaga dan penyata bank Najib.

Peguam itu kemudian menyoal saksi mengenai tawaran pekerjaan Jho Low di salah sebuah syarikatnya dengan gaji lebih tinggi pada 2013.

Muhammad Shafee: Adakah Jho Low cuba menawarkan pekerjaan kepada anda?

Yu: Ya, dia buat. Saya berkata saya mempunyai banyak perkara untuk difikirkan. Saya mempunyai keluarga dan saya tidak mahu bekerja mengikut gaya hidupnya.

Muhammad Shafee: Adakah perkara itu muncul lagi?

Yu: Dia terus bertanya dan saya dengan sopan berkata tidak. Saya hanya berkata saya perlu memikirkannya.

Najib, 70, menghadapi empat pertuduhan menggunakan kedudukannya untuk mendapatkan rasuah berjumlah RM2.3 bilion daripada dana 1MDB dan 21 pertuduhan pengubahan wang haram.

Perbicaraan di hadapan Hakim Datuk Collin Lawrence Sequerah bersambung esok. – BERNAMA

Ezoiklaporkan iklan ini


Sumber dipetik:
sinardaily[dot]my

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *