Benarkan visa semasa ketibaan untuk semua negara kekal berdaya saing – Menteri Pelancongan

Kongsikan Artikel ini


Tiong (tengah).  PIKS FAIL BERNAMA

Tiong (tengah). PIKS FAIL BERNAMA

KUALA LUMPUR – Menteri Pelancongan, Kesenian dan Kebudayaan Datuk Seri Tiong King Sing hari ini menyarankan Malaysia mempertimbangkan untuk menyediakan visa semasa ketibaan untuk semua negara untuk terus berdaya saing dalam industri pelancongan global.

Negara harus peka terhadap trend pasaran dan membenarkan inisiatif pembukaan semula itu memandangkan industri pelancongan tempatan masih pulih daripada kesan pandemik COVID-19, tambahnya.

Beliau yakin pihak berkuasa Malaysia mampu menangani lonjakan penumpang dan mengekalkan ketenteraman di pintu masuk di seluruh negara, sambil menambah bahawa keselamatan tidak boleh digunakan sebagai alasan untuk menghalang ketibaan pelancong.

“Ia menampakkan imej yang salah untuk negara kita….dengan tidak membuat persiapan dan mengalu-alukan kepulangan kedatangan pelancong yang besar ke Malaysia.

“Saya menggesa Kementerian Dalam Negeri untuk segera melihat ke arah memperluaskan visa semasa ketibaan untuk semua negara, terutamanya China dan India, untuk mengelakkan kita daripada kehilangan daya saing di rantau ini,” katanya dalam satu kenyataan yang mengandungi isi penting ucapan dasarnya di Forum Pelancongan ASEAN 2023 di Yogyakarta, Indonesia yang berakhir hari ini.

Tiong juga berkata perubahan kepada dasar dan mekanisme imigresen semasa perlu dilakukan bersama-sama dengan penyesuaian produk dan perkhidmatan pelancongan tempatan bagi membolehkan industri pelancongan menarik pelancong dengan lebih baik.

Promosi bersama pelancongan pelbagai destinasi pada harga pakej pelancongan tunggal, yang beliau percaya boleh meningkatkan daya tarikan industri pelancongan rantau ini secara keseluruhan, sedang dibincangkan dalam mesyuarat dua hala dengan Menteri Pelancongan Indonesia dan Menteri Negara Singapura. .

“Pada masa yang sama, kami juga sedang giat membincangkan kerjasama prosedur pusat pemeriksaan bagi membolehkan lebih ramai ketibaan pelancong dan bersama-sama mengembangkan kerjasama ekonomi dalam pelancongan, seni dan budaya untuk memberikan dividen pelancongan selanjutnya di ASEAN,” tambahnya. – BERNAMA


Sumber dipetik:
sinardaily[dot]my

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *