Berdiri, kenal pasti dan selesaikan masalah yang didesak oleh pakar ekonomi Kementerian Pengangkutan

Kongsikan Artikel ini


SHAH ALAM – Kementerian Pengangkutan harus berada di lapangan untuk mendapatkan gambaran yang lebih realistik tentang keadaan semasa, untuk menyemak sebab di sebalik nahas MyEG Services Bhd dan memperbaikinya, gesa pakar.

Pakar ekonomi veteran Tan Sri Ramon Navaratnam berkata MyEG berdepan kejatuhan teruk kerana sistem yang baru dilaksanakan itu tidak difahami dengan baik dalam kalangan rakyat, apatah lagi perundingan yang lemah dalam kalangan sektor awam dan swasta.

Ramon berkata, rundingan sepatutnya dilakukan dengan pihak berkepentingan sebelum membuat sebarang perubahan kepada sistem.

Beliau menggesa Menteri Pengangkutan Anthony Loke Siew Fook untuk turun padang, menyemak kelemahan dan memulihkan keyakinan orang ramai terhadap sistem itu.

“MyEG ranap kerana kurang keyakinan terhadap sistem MyJPJ yang baru dilaksanakan.

“Orang ramai sukar untuk mengikuti dan akhirnya MyEG ranap kerana kekurangan pelaburan.

“Jadi, Loke harus merujuk kepada pemimpin industri dan memperbaiki kelemahan, jika tidak MyEG akan terjejas teruk,” katanya

Ramon menambah bahawa jurang digital boleh menjadi salah satu sebab MyEG merosot dalam pasaran.

“Ramai warga emas dan rakyat Malaysia di kawasan luar bandar tidak biasa dengan pendigitalan dan perubahan dalam sistem.

“Semua ini menyebabkan kekeliruan yang mengurangkan keyakinan dan menjejaskan pasaran saham,” katanya.

Sementara itu, profesor ekonomi Universiti Utara Malaysia Dr K. Kuperan Viswanathan berkata stok MyEG semakin berkurangan disebabkan beberapa faktor iaitu persaingan yang semakin meningkat.

“Salah satunya ialah persaingan yang semakin meningkat untuk perkhidmatan yang disediakan oleh MyEG oleh portal dalam talian lain seperti pembayaran Pihak Berkuasa Tempatan (PBT) dan dompet elektronik lain.

“Juga lebih banyak perkhidmatan kerajaan kini ditawarkan kepada portal lain secara lebih kompetitif,” katanya.

Bagaimanapun, beliau menyatakan bahawa pergerakan harga saham adalah sebahagian daripada proses pasaran.

Kuperan juga berkata peniaga saham menggunakan maklumat pasaran untuk membuat keputusan mengenai masa untuk menjual dan membeli.

Sementara itu, Profesor Madya Universiti Malaya Izlin Ismail berpendapat ia adalah masa yang baik untuk membeli saham itu memandangkan ia mengalami kemerosotan.

Beliau juga berkata bahawa syarikat itu (MyEG) mungkin perlu mencari barisan perniagaan baharu jika stok terus jatuh.

“Jika MyEG hanya bergantung kepada kontrak kerajaan, maka kerugian ini akan menjejaskan perkhidmatan berterusan mereka juga,” katanya.

Semalam Loked mengumumkan bahawa rakyat Malaysia kini boleh menunjukkan Lesen Memandu (LMM) dan Lesen Kenderaan Bermotor (LKM) mereka menggunakan mod paparan digital melalui Portal Awam JPJ atau Aplikasi Mudah Alih MyJPJ.

Tidak lama selepas pengumuman dibuat, lebih kurang jam 11 pagi, stok MyEG mula merudum.


Sumber dipetik:
sinardaily[dot]my

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *