Bermula sekolah pada pukul 8 pagi bukan keutamaan KPM buat masa ini, kata Fadhlina

Kongsikan Artikel ini


Menteri Pendidikan Fadhlina Sidek.

Menteri Pendidikan Fadhlina Sidek.

KUALA LUMPUR – Isu memulakan sesi persekolahan di Semenanjung pada pukul 8 pagi bukanlah keutamaan kementerian buat masa ini, kata Menteri Pendidikan Fadhlina Sidek.

Beliau berkata KPM mengambil maklum pandangan pelbagai pihak tetapi perlu mengambil kira maklum balas ibu bapa dan semua pihak berkepentingan dalam sektor pendidikan berhubung cadangan itu.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas merasmikan seminar Kesatuan Perkhidmatan Perguruan Kebangsaan 2023 (NUTP) di sini hari ini.

Pada 31 Jan lepas, seorang pensyarah kanan menggesa kerajaan memulakan sesi persekolahan di Semenanjung pada pukul 8 pagi dan bukannya 7.30 pagi bagi memastikan guru, ibu bapa dan pelajar mempunyai masa yang mencukupi untuk mengatur masa perjalanan mereka.

Terdahulu, Fadhlina dalam ucapannya menggesa NUTP untuk terus menjadi rakan strategik KPM dengan melaksanakan proses semak dan imbang ke atas setiap dasar dan penambahbaikan dalam sektor pendidikan, sambil menambah bahawa hubungan KPM-NUTP yang pernah mengalami banyak pasang surut akan bertambah baik di bawah pentadbiran baharu.

“Saya yakin dengan peranan yang dimainkan NUTP terutama dalam menjaga kebajikan guru, dan atas sebab itu, saya tidak kisah untuk melantik presiden NUTP sebagai ahli majlis penasihat pendidikan kebangsaan,” katanya lagi – BERNAMA


Sumber dipetik:
sinardaily[dot]my

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *