Bersatu masih belum menjemput KJ secara rasmi untuk menyertainya

Kongsikan Artikel ini


Khairy Jamaluddin, Ahmad Faizal

Khairy Jamaluddin, Ahmad Faizal

SHAH ALAM – Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) masih belum menjemput secara rasmi bekas ahli parlimen Rembau, Khairy Jamaluddin menyertai parti itu.

Timbalan Presiden Bersatu Datuk Seri Ahmad Faizal Azumu berkata Khairy lebih baik dalam Perikatan Nasional (PN) kerana beliau seorang ahli politik berbakat dan mempunyai masa depan cerah untuk memimpin negara suatu hari nanti.

“Kami sudah bercakap, tetapi tidak ada perbincangan yang serius. Media juga diketahui bahawa Khairy mengambil masa untuk membuat keputusan.

“Beliau mempunyai banyak pilihan untuk difikirkan dan diputuskan. Saya yakin dia akan membuat keputusan terbaik apabila tiba masanya,” katanya kepada Sinar Harian pada Rabu.

Minggu lalu, Khairy dipecat daripada Umno; seorang lagi veteran Umno yang dipecat ialah bekas ketua Umno Selangor Tan Sri Noh Omar.

Keputusan pemberhentian itu berdasarkan dakwaan mereka terlibat mensabotaj parti ketika kempen Pilihan Raya Umum Ke-15 (PRU15).

Ahmad Faizal turut mendakwa ramai penyokong Umno telah keluar parti dan memohon menjadi ahli Bersatu.

Beliau bersimpati dengan pemberhentian dan penggantungan ahli Umno yang tidak wajar dan berkata demokrasi tidak wujud dalam Umno.

“Saya benci melibatkan diri dalam urusan orang lain, tetapi demokrasi dalam Umno tidak lagi wujud, dan Umno sudah menjadi parti peribadi di mana presiden dan pemimpin akar umbi boleh melakukan sesuka hati.

“Dengan isu dalaman yang berlaku dalam Umno, Perikatan Nasional adalah pilihan yang lebih baik dan lebih popular di kalangan ahli yang dipecat dan penyokong mereka,” tambahnya.

Ahmad Faizal mengalu-alukan sesiapa yang ingin berjuang bersama Bersatu untuk rakyat.


Sumber dipetik:
sinardaily[dot]my

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *