Bersatu sedia menawarkan KJ jawatan MB Negeri Sembilan

Kongsikan Artikel ini


SEREMBAN – Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) Negeri Sembilan bersedia menawarkan jawatan Menteri Besar (MB) negeri itu kepada bekas anggota parlimen Rembau, Khairy Jamaluddin.

Presidennya Datuk Eddin Syazlee Shith berkata ini sekiranya Khairy terbuka untuk bertanding dalam pilihan raya negeri akan datang di bawah tiket Bersatu.

Eddin berkata soal siapa yang akan menjadi MB adalah perkara kecil dan memastikan kemenangan Bersatu dan Perikatan Nasional (PN) adalah lebih penting.

‘Jika KJ (Khairy) menyertai Bersatu dan bertanding dalam pilihan raya negeri Negeri Sembilan maka kita tidak ada isu untuk menawarkannya kerusi Menteri Besar.

“Ia adalah urusan kecil bagi saya kerana lebih penting kita memastikan kemenangan, dan sesiapa yang menganggap mereka mempunyai nilai dan sesuai untuk Presiden maka dia boleh menjadi MB. Kita serahkan kepada kepimpinan,” katanya. ketika dihubungi Sinar pada Jumaat.

Beliau juga mengakui bekas ketua pemuda Umno itu boleh menambah nilai Bersatu jika menyertai parti itu kerana semua orang sedia maklum akan kekuatan Khairy sebagai pemimpin.

“Sehingga hari ini, kita masih tidak tahu status sebenar beliau (selepas dipecat daripada Umno),” katanya.

Eddin yang juga Pengerusi Perikatan Nasional Negeri Sembilan berkata, PN atau Bersatu tidak mengadakan sebarang pertemuan rasmi dengan Khairy sehingga hari ini.

Tambahnya, beliau akan menyerahkan kepada pimpinan parti untuk berbincang dengan KJ.

“Dikhuatiri banyak perkara yang tidak sepadan jika ramai yang menghadiri mesyuarat itu.

“Jadi kita serahkan kepada pucuk pimpinan dan kita akan ikut apa-apa arahan,” katanya.

Sebelum ini Sinar melaporkan Khairy telah menyatakan minatnya untuk bertanding pada pilihan raya negeri Selangor dan mendakwa menerima beberapa tawaran termasuk jawatan MB jika menang.

Tetapi beliau tidak mendedahkan parti politik yang membuat tawaran sedemikian.

Bagaimanapun, Timbalan Pengerusi Bersatu Selangor Datuk Zulkafperi Hanapi berkata Bersatu Selangor tidak mempelawa Khairy menjadi calon atau menawarkan jawatan itu kepadanya.

“Saya tidak tahu sama ada pucuk pimpinan parti ada menawarkan (kepada Khairy), tetapi di peringkat Selangor (Bersatu), tidak ada tawaran sedemikian,” katanya.

Ezoiklaporkan iklan ini


Sumber dipetik:
sinardaily[dot]my

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *