Bersihkan menghalau pemuda dari Umno – Ismail Sabri

Kongsikan Artikel ini


Naib Presiden Umno Datuk Seri Ismail Sabri.  Foto: Sinar Harian/Rosli Talib

Naib Presiden Umno Datuk Seri Ismail Sabri. Foto: Sinar Harian/Rosli Talib

SHAH ALAM – Pemecatan pemimpin parti tanpa proses undang-undang yang sewajarnya adalah antara faktor yang menjejaskan sokongan Umno dalam kalangan pemuda, kata Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob.

Dalam Sembang Fireside bersama Sinar Daily, Naib Presiden Umno Ismail berkata parti itu mungkin telah menghantar isyarat yang salah kepada pengundi muda dengan ‘pembersihan’ baru-baru ini.

“Pengundi muda mempunyai idealisme yang berbeza daripada pengundi yang lebih tua. Mereka bercakap tentang kebebasan bersuara, bersuara, hak asasi manusia dan hak untuk memilih pemimpin, yang nampaknya tidak digambarkan Umno dalam pemecatan dan penggantungan baru-baru ini,” kata bekas perdana menteri itu.

“Kita dilihat sebagai parti tanpa kebebasan, tidak menghormati hak asasi manusia, justeru mereka yang kita kalah dalam Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15) tidak akan kembali dan mereka yang hangat dengan kita mungkin akhirnya tidak lagi menyokong kita,” katanya. dia menambah.

Umno mengumumkan penggantungan dan pemecatan beberapa ahlinya pada 27 Jan.

Bekas Ketua Pemuda Umno Khairy Jamaluddin dan bekas Pengerusi Badan Perhubungan Umno Selangor Tan Sri Noh Omar dipecat, manakala Ahli Parlimen Sembrong Datuk Seri Hishammudin Hussein digantung tugas.

Antara ahli lain yang telah digantung daripada parti selama enam tahun ialah bekas Timbalan Ketua Pemuda Umno Shahril Hamdan, Exco Pemuda Umno Fathul Bari Mat Jahya, bekas Ahli Parlimen Jempol Salim Mohd Sharif dan bekas Exco Kerajaan Negeri Johor Maulizan Bujang.

Keputusan itu diumumkan selepas mesyuarat majlis tertinggi Umno malam tadi susulan dakwaan Khairy sebelum ini bahawa terdapat taktik kotor untuk memastikan dua jawatan tertinggi Umno tidak dipertandingkan pada perhimpunan agung (PAU) baru-baru ini.

Tindakan tatatertib yang dikenakan terhadap pemimpin Umno itu didakwa ada kaitan dengan usaha mensabotaj parti pada pilihan raya umum.


Sumber dipetik:
sinardaily[dot]my

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *