Biasiswa Yang di-Pertuan Agong dibuka untuk permohonan

Kongsikan Artikel ini


Al-Sultan Abdullah berkenan mengurniakan Biasiswa Yang di-Pertuan Agong (BYDPA) kepada 12 penuntut Institut Pengajian Tinggi (IPT), di Istana Negara di sini, pada Rabu.

Al-Sultan Abdullah berkenan mengurniakan Biasiswa Yang di-Pertuan Agong (BYDPA) kepada 12 penuntut Institut Pengajian Tinggi (IPT), di Istana Negara di sini, pada Rabu.

PUTRAJAYA – Permohonan program Biasiswa Yang di-Pertuan Agong (BYDPA) kini dibuka kepada rakyat Malaysia yang berkelayakan untuk melanjutkan pengajian peringkat Sarjana dan Kedoktoran dalam bidang Sains dan Teknologi, Ekonomi, Undang-undang dan Kewangan Islam di universiti dalam dan luar negara.

Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) berkata borang permohonan boleh didapati secara dalam talian di http://esilav2.jpa.gov.my sehingga 3 Mac.

Borang yang telah dilengkapkan bersama dokumen sokongan yang berkaitan hendaklah diserahkan dan diterima oleh JPA sebelum atau pada 10 Mac, sama ada melalui tangan atau pos, katanya dalam satu kenyataan.

“Hanya permohonan yang memenuhi syarat dan lulus saringan JPA lanjut akan disenarai pendek untuk temu duga.

Ia juga berkata pemohon BYDPA mestilah warganegara Malaysia, berumur 35 tahun ke bawah, mulai 1 Jan 2023.

Pemohon mestilah memperoleh keputusan akademik yang cemerlang, dengan Purata Nilai Gred Kumulatif (CGPA) 3.75 atau kelas pertama atau setaraf dalam peringkat Ijazah atau Sarjana mereka yang diiktiraf oleh kerajaan.

Syarat lain ialah pemohon telah mendapat tempat di universiti penyelidikan tempatan atau di universiti penyelidikan terkemuka dunia yang diluluskan oleh JPA.

Ia juga mengatakan bahawa keutamaan akan diberikan kepada calon yang aktif dalam aktiviti kokurikulum atau kemasyarakatan.

Maklumat lanjut mengenai program BYDPA juga boleh diperolehi dengan melayari http://esilav2.jpa.gov.my atau menghubungi talian 03-8885 3053/3571 pada hari bekerja dari 9 pagi hingga 5 petang atau e-mel [email protected] – BERNAMA


Sumber dipetik:
sinardaily[dot]my

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *