Budaya antirasuah Malaysia masih belum berkembang sepenuhnya

Kongsikan Artikel ini


Malaysia mencatatkan jumlah penurunan enam mata dalam CPI tahunan Transparency International sejak tiga tahun lalu.  Sisipan: Nurhayati

Malaysia mencatatkan jumlah penurunan enam mata dalam CPI tahunan Transparency International sejak tiga tahun lalu. Sisipan: Nurhayati

SHAH ALAM – Budaya menolak rasuah masih belum berkembang sepenuhnya di Malaysia berikutan beberapa halangan.

Ketua Pegawai Eksekutif Yayasan Sinar untuk Malaysia (#RasuahBusters) Nurhayati Nordin berkata agar budaya menolak rasuah untuk berkembang halangan ini perlu dihapuskan.

Beliau berkata penekanan kepimpinan baharu Malaysia terhadap reformasi anti-rasuah sebagai keutamaan utama harus ditunjukkan dalam mekanisme komprehensif yang menamatkan kronisme, nepotisme dan pilih kasih.

“Ketidakstabilan politik, ketirisan, kronisme, nepotisme, kelemahan dalam undang-undang kita adalah yang menghalang Malaysia daripada meningkatkan prestasinya dalam indeks persepsi rasuah. Halangan ini harus dihapuskan segera,” katanya dalam satu kenyataan pada Selasa.

“Mattesr ini berkemungkinan akan memperlahankan pembangunan dan menjadi penghalang terbesar dalam usaha kita memerangi rasuah.

Beliau berkata unsur-unsur ini membuka ruang untuk berat sebelah, prasangka dan menimbulkan isu, sama ada suram atau remeh, serta menyukarkan untuk mengawal konflik kepentingan.

Nurhayati mengulas laporan terbaru Transparency International-Malaysia (TI-M) yang menyatakan Malaysia telah susut satu mata dalam skor Indeks Persepsi Rasuah (CPI) global daripada 48 mata pada 2021 kepada 47 mata daripada 180 negara.

Beliau berkata kepimpinan negara perlu meningkatkan permainan mereka kerana keputusan CPI terkini akan membuktikan bahawa sukar untuk melaksanakan transformasi menyeluruh.

“Indeks CPI yang akan memberi kesan langsung kepada pelaburan dan hubungan antara negara dari segi pembangunan ekonomi, yang menunjukkan agenda antirasuah dan integriti harus menjadi strategi penting dalam pembaharuan institusi dan undang-undang yang komprehensif.

“Sistem prestasi kerajaan perlu dikaji semula dan kompetensi pegawai kerajaan perlu dinilai untuk menyediakan negara ini memerangi rasuah,” jelasnya.

Beliau berkata kerajaan perlu lebih bertolak ansur dalam menerima pendapat pakar, profesional dan masyarakat yang bersedia bekerjasama dalam usaha menghentikan rasuah.

“Kita mesti faham bahawa rasuah memberi kesan kepada kemakmuran, kestabilan dan ekonomi negara. Memahami tanggungjawab kita untuk membawa negara ke arah kedudukan yang lebih baik dalam indeks adalah bergantung sepenuhnya kepada sikap kerajaan dan rakyat secara keseluruhan.

“Utamakan komitmen anti rasuah, iktiraf suara rakyat untuk memastikan Malaysia lebih selamat dan diberkati,” katanya.

Ezoiklaporkan iklan ini


Sumber dipetik:
sinardaily[dot]my

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *