Bukit Bintang Tempat Menarik Kuala Lumpur

Kongsikan Artikel ini


Home » Homestay » Bukit Bintang Tempat Menarik Kuala Lumpur

Bukit Bintang Tempat Menarik Kuala Lumpur – Bintang Walk ialah nama yang diberikan kepada bahagian Jalan Bukit Bintang dan beberapa jalan tepi di sekitarnya. Ia disebut-sebut sebagai salah satu daerah membeli-belah dan hiburan utama di Kuala Lumpur. Ia mempunyai perwatakan yang bercampur-campur, pintar dan elegan pada satu hujung, berantakan dan kusut di hujung yang lain. Ini semua adalah sebahagian daripada tarikannya dan kawasan itu pastinya salah satu tarikan utama KL. Tonton video ini untuk merasakan suasana.

Perkataan ‘Walk’ membayangkan laluan pejalan kaki yang lembut tetapi realitinya sangat berbeza kerana Jalan Bukit Bintang adalah jalan bandar yang dipenuhi lalu lintas yang sesak walaupun ia mempunyai turapan yang luas (laluan pejalan kaki) di kedua-dua belah bahagian. Ia adalah laluan rata yang mudah, kurang daripada 1 km dari hujung ke hujung.

Baca: Tempat menarik di Kuala Lumpur

Bukit Bintang Tempat Menarik Kuala Lumpur

Bukit Bintang Tempat Menarik Kuala Lumpur

Laluan bermula di mana Jalan Bukit Bintang bersambung dengan Jalan Raja Chulan, di samping beberapa hotel paling mewah di KL, Westin, JW Marriott dan Ritz Carlton. Hotel-hotel ini berhadapan dengan Pavilion Kuala Lumpur dan kebanyakan orang akan bersetuju ia adalah pusat membeli-belah yang paling popular di KL, walaupun terdapat banyak persaingan di bandar yang gila membeli-belah ini. Pavilion bukan sahaja tempat yang bagus untuk membeli-belah dan berseronok tetapi ia juga merupakan kawasan hiburan malam yang bergaya dengan beberapa restoran yang popular.

Di seberang jalan ialah Starhill Gallery, sebuah pusat membeli-belah mewah yang penuh dengan barangan berjenama yang menjual barangan mahal untuk golongan kaya. Ia adalah tempat yang bagus untuk window shopping dan kedai makanannya menarik dan harga berpatutan.

Annexed to Starhill ialah bangunan berbentuk kristal luar biasa yang mengandungi kedai utama peruncit produk kecantikan Sephora.

Berdekatannya ialah Fahrenheit 88, sebuah lagi pusat beli-belah popular, yang melayani lebih ramai orang muda, walaupun semua pusat membeli-belah di Malaysia menyasarkan segmen muda.

Bukit Bintang Tempat Menarik Kuala Lumpur

Bertentangan adalah hotel lain, Hotel Grand Millennium 4 bintang, yang, pada tahun 1980-an, adalah Hotel Regent KL.

Terus ke barat, Jalan Bukit Bintang bersilang dengan Jalan Sultan Ismail, salah satu jalan raya tersibuk di bandar ini. Di sudut adalah Lot 10, kompleks beli-belah hijau terang dengan penyewa utama seperti H&M dan Zara. Lebih menarik minat saya ialah medan selera di tingkat bawah yang dipanggil Lot 10 Hutong yang menggambarkan dirinya sebagai perkampungan warisan gourmet dengan 33 kebanyakan kedai makan Cina yang telah beroperasi sejak turun temurun.

Ketika Jalan Bukit Bintang melintasi Jalan Sultan Ismail dan di bawah landasan monorel, watak Bintang Walk berubah daripada bergaya dan glamor kepada sesuatu yang lebih berantakan dan lebih sesak.

Kuala Lumpur adalah destinasi popular untuk pelancong Timur Tengah, terutamanya pada bulan-bulan musim panas kerana mereka berusaha untuk melarikan diri dari suhu terik di Teluk Arab. Jalur Bukit Bintang ini adalah salah satu kawasan di mana mereka suka berkumpul, kerana mengetahui bahawa mereka boleh mendapatkan makanan halal dan mungkin mencari kakitangan kedai dan pemandu teksi berbahasa Arab. Ramai orang Arab telah menubuhkan perniagaan di sini juga.

BOSAN DGN BILIK HOTEL YANG BIASE-BIASE JE?

Isi borang di bawah, Pilih Harga Terendah!!

Bukit Bintang Tempat Menarik Kuala Lumpur

Pelawat Barat juga disediakan. Restoran Ship telah wujud selama lebih 30 tahun (saya masih ingat pergi ke restoran itu pada awal 1980-an) dan mendakwa menghidangkan stik terbaik di kedai bertema nautikanya.

Banyak rumah ‘urut kaki’ beroperasi di sepanjang Bukit Bintang ini dan menghantar pekerja wanita mereka ke jalan untuk menggoda pelancong yang lalu lalang. Walaupun tidak seperti Bangkok, ia bukanlah apa yang orang ramai mahu melihatnya di Malaysia.

Di seberang jalan dari The Ship adalah BB Plaza, sebuah pusat membeli-belah yang bersambung dengan pusat membeli-belah lain, Sungei Wang Plaza. Pusat beli-belah hujung bawah ini adalah tempat untuk mencari tawaran murah di tengah-tengah koridor warren arnab mereka. Anda mungkin menemui barangan palsu juga. Jalan di hadapan BB Plaza kini merupakan tapak kerja pembinaan utama bagi laluan dan stesen kereta api bawah tanah MRT yang baharu. Ia akan berbaloi dengan kesulitan apabila ia dibuka.

Bukit Bintang Tempat Menarik Kuala Lumpur

Di tepi jalan ialah Low Yat Plaza, sebuah pusat membeli-belah IT bertingkat, yang terbesar dan paling sibuk di Malaysia. Ia juga merupakan tapak hampir rusuhan yang tercetus awal tahun 2015). Syukurlah ada orang lebih matang  menghalang kejadian daripada menjadi tidak terkawal.

BB Park ialah sebuahl restoran terbuka yang menjadi sibuk pada waktu malam. Bersebelahannya ialah Hotel Federal, salah satu hotel antarabangsa terawal di KL yang dibina bersempena dengan Kemerdekaan pada tahun 1957. Ia mempunyai restoran berpusing pertama di negara ini. Ia telah dikemas kini beberapa kali. Saya masih ingat tinggal di sana pada tahun 1992 dan dari bilik kami menghadap Pawagam Cathay.

Jalan Bukit Bintang bertembung dengan Jalan Pudu. Di sini juga kerja-kerja pembinaan untuk MRT sedang dijalankan.

Di sebelah kanan Jalan Bukit Bintang adalah Changkat Bukit Bintang. Jalan yang meriah ini dipenuhi dengan restoran pintar tetapi kasual yang menawarkan pelbagai jenis masakan antarabangsa. Bar, muzik secara langsung dan orang muda yang bergaya menghidupkan tempat itu pada waktu malam.

Berjalan selari dengan Jalan Bukit Bintang ialah jalan yang dipanggil Jalan Alor yang berubah menjadi “food street” pada waktu malam apabila penjaja menyalakan dapur mereka dan menyajikan semua hidangan kegemaran tempatan kepada pengunjung yang kelaparan di meja sementara di tepi jalan.

Cara untuk ke Bintang Walk

Dengan Monorel: Stesen Bukit Bintang adalah yang paling mudah.

Dengan Kereta Api: Apabila MRT selesai, kehidupan akan menjadi lebih mudah kerana akan ada stesen di Bukit Bintang.

Dengan Bas: Naik Bas Go-KL City Percuma (laluan hijau dan laluan ungu). Ia berhenti di hadapan Galeri Starhill dan di luar cawangan HSBC Bukit Bintang.

Hotel murah di Kuala Lumpur

Hotel dengan kolam renang di Kuala Lumpur

Resort dengan kolam renang di Selangor

Tempat makan-makan menarik di Kuala Lumpur

419 Hotel di sekitar Bukit Bintang

Related Post to Bukit Bintang Tempat Menarik Kuala Lumpur


Lexis Hibiscus, Port Dickson

Posted at

14 Vila Terapung Terbaik Di Malaysia Yang Akan Menghilangkan Nafas Anda Pengertian vila terapung menimbulkan rasa percintaan dan kemewahan yang muktamad. Bagi mereka yang… Read More


Homestay Dengan Kolam Renang Kuala Lumpur

Posted at

Homestay Dengan Kolam Renang Kuala Lumpur Homestay Dengan Kolam Renang Kuala Lumpur 1. Dtown Bukit Setiawangsa Homestay (Tanpa Kolam Renang) Homestay Dengan Kolam Renang… Read More


Tempat Menarik Terbaik Malaysia

Posted at

Tempat Menarik Terbaik Di Malaysia – Malaysia menawarkan dua pengalaman yang sangat berbeza: Semenanjung dan Borneo (sebuah pulau yang dikongsi dengan Indonesia dan Brunei). Semenanjung… Read More


Hotel Terbaik Cameron Highlands

Posted at

Hotel Terbaik Cameron Highlands Tanah Rata. Nak bercuti di Cameron Highlands? Tahukah anda hotel dan homestay di Cameron Highlands sentiasa penuh! Jadi sebelum memulakan… Read More


Homestay Dengan Kolam Renang Di Kuala Lumpur

Posted at

Homestay Dengan Kolam Renang Di Kuala Lumpur – Kalau anda nak bercuti di Kuala Lumpur tak perlu menginap di hotel-hotel yang ada kolam renang,… Read MoreSource link

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *