Lihat Cara Buat Laksa Terengganu Kuah Putih, Makan Dengan Laksam

Kongsikan Artikel ini


laksa terengganu kuah putih

Ada tak penggemar laksa Terengganu kat sini? Apa kata hari ni korang follow resepi laksa Terengganu kuah putih kat sini.

Nak makan kuah putih tu dengan laksam pun boleh. Sedap sangat! Hujung-hujung minggu ni bolehlah buat untuk family nanti.

Laksa Terengganu ni boleh di masak dengan dua cara. Samada kuah putih ataupun kuah merah.

Baca juga: Laksa Terengganu Kuah Merah, Simple & Sangat Sedap!

Laksa Terengganu kuah putih ni juga popular kat Terengganu. Terksur kuahnya pekat dan berlemak. Memang berbeza dengan kuah laksa Penang dan Johor.

Korang yang suka makan ulam-ulam dan gemar makan laksa, wajib cuba laksa Terengganu kuah putih ni. Sesuai juga di jadikan hidangan untuk rumah terbuka atau majlis-majlis keramaian di rumah.

Macam-macam jenis laksa ada kat Malaysia ni kan. Semua ada keenakannya yang tersendiri.

Untuk laksa Terengganu kuah putih, korang boleh follow resipi yang dikongsikan oleh Zaky Mat Ali ni.

Resipi Laksa Terengganu Kuah Putih

Bahan kuah:

  • 1 kilo ikan selayang segar
  • 8 ulas bawang merah dikisar
  • 2 inci halia dikisar
  • Satu sudu biji lada hitam dikisar
  • 500 gram Santan
  • Sedikit garam / gula
  • Satu biji limau nipis

Bahan untuk ulam:

  • Kubis
  • Timun
  • Tauge
  • Kacang panjang
  • Daun kemangi

Cara penyediaannya:

1. Ikan disiang dan direbus dengan sedikit garam dan 1 keping asam keping. Kemudian, kisar ikan dengan menggunakan air rebusan.

2. Panaskan periuk. Tuang ikan yang telah dikisar serta semua bahan kisar beserta santan. Tambah air mengikut kesesuain. Kacau kuah dengan api perlahan dan perasakan dengan garam dan gula.

3. Kuah perlu sentiasa di kacau agar tidak berkeladak dan pecah minyak.

4. Bila kuah nampak agak pekat tutup api.

5. Perah limau nipis. Siap!

Wah, makan dengan perahan limau nipis tu boleh kecur liur dibuatnya! Memang sedap sangat.

Nak buat pun mudah je. Buat kuah banyak-banyak pun takpe sebab boleh simpan dalam peti. Nanti korang boleh makan pula dengan laksam.



Source link
MyResipi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *