Coretan PRU15: Dua calon berusia 23 tahun paling muda, Tun M pada 97 tahun calon paling tua

Kongsikan Artikel ini

Dr Mahathir Mohamad bertanding kerusi Langkawi

Dr Mahathir Mohamad akan mempertahankan Parlimen Langkawi

KUALA LUMPUR – Peggy Chaw Zhi Ting dan Muhammad Syahmi Suhaimi, kedua-duanya berusia 23 tahun, merupakan calon termuda pada Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15) manakala Tun Dr Mahathir Mohamad pada usia 97 tahun, adalah calon tertua apabila penamaan calon ditutup hari ini.

Pengerusi Pejuang Dr Mahathir akan mempertahankan kerusi parlimen Langkawi manakala calon bebas Chaw bertanding kerusi Parlimen Tenom di Sabah dan Muhammad Syahmi mewakili PH akan bertanding bagi kerusi DUN Tambun Tulang di Perlis.

Chaw akan terlibat dalam pertembungan lima penjuru menentang Noorita Sual (PH), Jamawi Jaafar (BN), Ukim Buandi (Warisan) dan Riduan Rubin (bebas).

Muhammad Syahmi berdepan tiga lagi calon di Tambun Tulang iaitu Ismail Kasim (BN), Wan Zikri Afthar Ishak (PN) dan Maton Din (Pejuang).

Dr Mahathir (Pejuang) akan berdepan Datuk Amirshah Siraj (BN), Mohd Suhaimi Abdullah (PN), Zabidi Yahya (PH) dan Abd Kadir Sainudin (bebas) dalam pertarungan lima penjuru.

Seorang lagi ahli politik veteran dalam bidang itu ialah Tengku Razaleigh Hamzah, 85, daripada Umno, calon kedua tertua, yang mengemukakan pencalonannya untuk bertanding di kerusi parlimen Gua Musang.

Bekas menteri kewangan dan pengasas Petroliam Nasional Berhad (Petronas) itu akan bertanding empat penjuru menentang Mohd Azizi Abu Naim (PAS), Samsu Adabi Mamat (Pejuang) dan Asharun Uji (PH). – Bernama

TAGS: PRU15, umur, tua, muda, Mahathir Mohamad, Tengku Razaleigh Hamzah, GTA

sinardaily[dot]my

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *