Dasar tender terbuka boleh tingkatkan pendapatan negara – Ahmad Maslan

Kongsikan Artikel ini


Dasar tender terbuka boleh tingkatkan pendapatan negara - Ahmad Maslan

Dasar tender terbuka boleh tingkatkan pendapatan negara – Ahmad Maslan

SHAH ALAM – Pelaksanaan dasar tender terbuka akan membawa kepada pengurangan kos kepada kerajaan di samping meningkatkan pendapatan negara, kata Timbalan Menteri Kewangan Datuk Seri Ahmad Maslan.

Beliau berkata, dasar itu merupakan salah satu pendekatan utama Kerajaan Perpaduan untuk memperkukuh pendapatan negara seperti yang diumumkan Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim sebelum ini.

“Sebagai contoh, rundingan terus (tender) mungkin bernilai RM50 juta, tetapi dalam dasar tender terbuka, ia mungkin berharga RM45 juta.

“Daripada ini, kerajaan mampu mencatatkan RM5 juta sebagai pendapatan kepada kerajaan, dan ini adalah contoh apa yang sedang dilaksanakan.

“Secara tidak langsung, ini meningkatkan pendapatan negara kita. Jika rundingan terus dipilih, biasanya ada peratusan tertentu yang lebih tinggi daripada pendekatan tender terbuka,” katanya kepada pemberita selepas Dialog Bajet 2023 di sini hari ini.

Ahmad berkata, pendekatan lain termasuk memperkukuh penguatkuasaan bagi mengurangkan ketirisan dari segi arak dan rokok seludup, serta membantu syarikat membayar cukai, bukannya mengejar mereka.

Sementara itu, beliau berkata baru-baru ini, Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN) mendedahkan hanya tiga juta daripada 32 juta rakyat Malaysia membayar cukai mereka, manakala hanya 400,000 syarikat dan perniagaan daripada satu juta perusahaan mikro, kecil dan sederhana di negara ini aktif dalam membayar cukai dalam tempoh yang sama.

Dalam perkembangan lain, beliau berkata bagi memastikan proses penyediaan Bajet 2023 telus dan inklusif, kementeriannya mengalu-alukan penglibatan semua lapisan masyarakat.

Orang ramai boleh terus memberikan cadangan dan pandangan di laman web bajet khas sehingga 10 Feb di www.mof.gov.my. – BERNAMASumber dipetik:
sinardaily[dot]my

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *