Fahmi dilantik sebagai jurucakap kerajaan

Kongsikan Artikel ini


Menteri Komunikasi dan Digital Fahmi Fadzil

Menteri Komunikasi dan Digital Fahmi Fadzil

PUTRAJAYA – Menteri Komunikasi dan Digital Fahmi Fadzil dilantik sebagai jurucakap Kerajaan Perpaduan untuk mengendalikan media.

Fahmi yang mengesahkan perkara itu hari ini berkata, Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim telah mengeluarkan arahan pada mesyuarat Kabinet dua minggu lalu bahawa beliau (Fahmi) dan Kementerian Komunikasi dan Digital (KKD) akan bertindak sebagai wakil atau jurucakap bagi kerajaan, terutamanya apabila berurusan dengan media.

Fahmi berkata sidang media selepas mesyuarat Jemaah Menteri pada setiap Rabu akan dikendalikan oleh beliau sekiranya perdana menteri tidak dapat hadir.

“Mana-mana minggu, sebagai contoh, Perdana Menteri tidak dapat menjadi tuan rumah sidang media mingguan, KKD dan saya akan mengendalikannya,” katanya kepada media selepas perhimpunan bulanan KKD di sini hari ini.

Fahmi berkata, sebagai jurucakap kerajaan, media boleh merujuknya untuk pengesahan sebarang isu yang perlu disahkan.

“Ini bagi memastikan isu berkenaan dirujuk kepada kementerian atau menteri yang betul untuk maklum balas,” katanya.

Fahmi berkata KKD juga akan berbincang dengan stesen penyiaran untuk memberi maklumat terperinci dan menyeluruh berhubung aktiviti kerajaan yang dijangka disiarkan dalam slot berita minggu depan.

“Pelbagai maklumat disampaikan oleh kementerian dan agensi tetapi tiada penekanan terhadap keberkesanan penyampaiannya,” katanya.

Sementara itu, dalam ucapannya, Fahmi berkata, agensi KKD seperti Jabatan Penerangan (JaPen), Pertubuhan Berita Nasional Malaysia (Bernama) dan Radio Televisyen Malaysia (RTM) perlu membantu kerajaan menjelaskan konsep Madani (kepada orang ramai).

“Intipatinya (Madani) lebih daripada sekadar slogan tetapi hasrat kerajaan,” katanya sambil menambah bahawa adalah penting bagi KKD memainkan peranan mengkaji, mentafsir dan memperhalusi makna Madani untuk kepentingan rakyat. .

Mengenai pelantikan Nurul Izzah Anwar sebagai penasihat kanan ekonomi dan kewangan Perdana Menteri, Fahmi berkata ia bukan sahaja beliau, malah kerajaan di bawah pimpinan Anwar turut melantik beberapa individu lain sebagai penasihat, termasuk Tan Sri Mohd Hassan Marican.

“Istilah penasihat adalah jelas kerana mereka tidak akan menyentuh hal dasar, tidak mempunyai punca kuasa termasuk memanggil mesyuarat serta tidak dibayar gaji,” katanya – BERNAMA


Sumber dipetik:
sinardaily[dot]my

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *