Gambar Anwar makan besar berita lama, kata ahli parlimen Pasir Gudang

Kongsikan Artikel ini


Gambar di mana Perdana Menteri dilihat sedang menikmati hidangan Nasi Arab dalam dulang besar adalah dari 2019. Foto: Hassan Karim Facebook

Gambar di mana Perdana Menteri dilihat sedang menikmati hidangan Nasi Arab dalam dulang besar adalah dari 2019. Foto: Hassan Karim Facebook

SHAH ALAM – Foto Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim sedang menjamu selera adalah berita lama, kata ahli parlimen PKR Pasir Gudang Hassan Karim yang duduk di meja yang sama pergi majlis itu berlangsung.

Dalam catatan Facebook, beliau berkata gambar yang memaparkan perdana menteri sedang menikmati hidangan Nasi Arab yang enak di dalam dulang besar adalah dari 2019.

Beliau berkata Anwar ketika itu Anwar pergi ke Doha, Qatar atas jemputan Perdana Menteri Qatar dan persidangan antarabangsa memperingati tokoh kebangkitan Islam terkenal Malek ben Malek di Universiti terkenal di Doha.

Tambahnya, Anwar dan rombongannya melawat ulama terkenal Syeikh Dr Yusof Al-Qardawi di mana saudara terdekat Syeikh menjemput mereka singgah ke rumahnya sebelum pulang ke Malaysia.

“Saya merasakan perlunya mempertahankan nama baik Anwar daripada fitnah ini kerana saya tahu kebenaran di sebalik gambar itu sejak saya juga berada di dalamnya,” tulis Hassan dalam catatan itu.

Dalam gambar tersebut, Hassan kelihatan duduk di sebelah kiri Anwar.

Beliau juga menegaskan Anwar masih lagi ketua pembangkang ketika itu dan baru memenangi Port Dickson ketika itu.

“Kami melawan fitnah dengan fakta dan penjelasan yang rasional. Itu lebih sivil,” katanya.

Semalam, pemegang akaun Facebook Sam MY memuat naik gambar Anwar sedang makan bersama beberapa individu. Pemegang akaun itu seterusnya mendakwa bahawa semasa rakyat disuruh makan Menu Rahmah bajet, perdana menteri menikmati hidangan nasi yang mewah di dalam dulang besar.

Susulan itu, Menteri Komunikasi dan Digital Fahmi Fadzil dilaporkan meminta Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia dan polis menyiasat posting yang disifatkannya berniat jahat dan sengaja menimbulkan prejudis terhadap perdana menteri dengan menyiarkan gambar lama.


Sumber dipetik:
sinardaily[dot]my

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *