Hak SPRM untuk menyiasat akaun mana-mana pihak yang dikaitkan dengan rasuah, kata Ismail Sabri

Kongsikan Artikel ini


Ismail Sabri.  - Foto Sinar Harian/Rosli Talib

Ismail Sabri. – Foto Sinar Harian/Rosli Talib

KUALA LUMPUR – Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) berhak menyiasat mana-mana akaun parti politik, individu, syarikat swasta dan agensi kerajaan yang dikaitkan dengan rasuah, salah guna kuasa dan penyelewengan dana.

Bekas perdana menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata SPRM biasanya akan menyiasat laporan sedemikian berdasarkan laporan rasmi yang dibuat daripada mana-mana pihak.

Ahli Parlimen Bera itu menjelaskan SPRM mempunyai prosedur operasi standard (SOP) mereka.

“Pada masa ini, mereka telah menerima maklumat yang ditujukan kepada Bersatu sebab itu mereka membekukan akaun mereka untuk membantu siasatan penyelewengan dana Covid-19 semasa pentadbiran Perikatan Nasional (PN).

“SPRM mempunyai SOP mereka sendiri mengenai bagaimana dan siapa yang perlu disiasat, tetapi saya tidak tahu apa bukti siasatan ke atas akaun Bersatu berdasarkan,” katanya.

Ismail Sabri berkata demikian ketika diminta mengulas sama ada wajar SPRM turut menyiasat sumbangan dana parti.

Ketua Pesuruhjaya SPRM Tan Sri Azam Baki pada Rabu mengesahkan terdapat beberapa akaun parti yang diketuai Tan Sri Muhyiddin Yassin dibekukan bagi membantu siasatan dana yang dilaporkan diterima secara haram.

Azam berkata akaun Bersatu dibekukan untuk membantu siasatan berikutan Akta SPRM 2009 dan Akta Pencegahan Pengubahan Wang Haram, Pencegahan Pembiayaan Keganasan dan Hasil Daripada Aktiviti Haram.

Ahli Majlis Tertinggi Bersatu Dr Muhammad Faiz Na’aman mengesahkan akaun tersebut dibekukan.

Faiz dilaporkan berkata pembekuan itu mungkin dikaitkan dengan RM92.5 bilion dana kerajaan yang didakwa diseleweng oleh kerajaan PN semasa pelaksanaan pelbagai pakej rangsangan berikutan pandemik Covid-19.

SPRM menerima butiran pada Disember daripada Kementerian Kewangan mengenai dana pakej rangsangan ekonomi yang dibelanjakan oleh kerajaan pada 2020 dan 2021 untuk pengurusan Covid-19.

Ezoiklaporkan iklan ini


Sumber dipetik:
sinardaily[dot]my

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *