Hoki Piala Dunia | Malaysia tewaskan Jepun untuk pastikan kedudukan akhir yang lebih baik

Kongsikan Artikel ini

ROURKELA – Malaysia sekurang-kurangnya akan menamatkan Piala Dunia Hoki Lelaki FIH dengan sedikit peningkatan daripada kedudukan ke-15 lima tahun lalu selepas menewaskan Jepun 3-2 dalam perlawanan playoff klasifikasi ke-13 hingga ke-16 mereka di Stadium Birsa Munda di sini hari ini.

Kemenangan itu bermakna perlawanan akhir Malaysia edisi Piala Dunia ini akan menentang sama ada Chile, yang mereka tewaskan 3-2 pada pusingan awal peringkat kumpulan, atau Perancis untuk menentukan tempat ke-13 dan ke-14 dalam klasifikasi akhir.

Malaysia bermula dengan positif, meletakkan di belakang kadar pukulan sudut penalti yang mengecewakan sepanjang kejohanan, dengan menukar peluang pertama hari ini menerusi Shello Silverius pada minit ketujuh.

Tetapi bencana melanda pada minit ke-19 dan ke-28, apabila pertama kali kapten Marhan Jalil dilayangkan kad kuning, memaksanya untuk diketepikan tujuh minit, yang membolehkan Jepun memanfaatkan kelebihan pemain mereka apabila Kaito Tanaka meledak gol padang pada minit ke-23.

Kemudian pada minit ke-28, Faizal Saari dilayangkan kad hijau, memaksanya diketepikan tiga minit, dan sekali lagi Jepun memanfaatkan kelebihan berangka mereka dengan Seren Tanaka menjaringkan gol padang.

Parity pulih pada awal separuh masa kedua, Malaysia melonjak ke hadapan dan Shello sekali lagi menjadi wira apabila menjaringkan gol penyamaan pada minit ke-31, sebelum Shahmi Irfan Suhaimi meraih kemenangan pada minit ke-33.

Ia merupakan penghujung yang tegang pada suku ketiga apabila Malaysia menghadapi serangan Jepun yang bertubi-tubi, tetapi pertahanan bertahan kuat untuk menangkis lima pukulan sudut penalti.

Ketegangan semakin memuncak pada suku akhir apabila Jepun mula-mula mengecewakan apabila Masaki Ohashi dilayangkan kad kuning pada minit ke-45 dan pada peringkat penutup Malaysia pertama kali menyaksikan Ramadan Rosli diketepikan tiga minit selepas dilayangkan kad hijau pada minit ke-52 , dan kemudian kad kuning Najmi Jazlan pada minit ke-58 menyaksikan Malaysia menamatkan perlawanan dengan 10 orang.

“Pemain bangkit dan bermain dengan baik, terutamanya pada suku kedua dengan pergerakan, penandaan dan kedudukan semula dan ternyata mereka mahu memenangi perlawanan ini. Selain itu, kami melepaskan banyak pukulan sudut penalti tetapi pelari dan pertahanan pertama kami melakukannya dengan baik. untuk menggagalkan Jepun,” kata jurulatih Arul Selvaraj.

“Kami berbual dari hati ke hati dengan pemain dan mereka semua sedar apa yang mereka perlu lakukan untuk memulihkan motivasi, kerana kami perlu memenangi perlawanan ini dan memastikan kami pulang ke Malaysia membawa momentum kemenangan ini untuk meneruskan persiapan kami. untuk Sukan Asia, yang merupakan tugasan seterusnya.”

Untuk menambah kemenangan, Shello berusia 23 tahun dari Sabah telah dinobatkan sebagai Man of the Match dan Arul berkata anugerah itu amat wajar.

“Saya fikir ia adalah satu anugerah yang wajar untuknya kerana Shello, walaupun usianya masih muda, telah menjadi pemain utama bagi kami. Dia juga pemain yang sangat bijak, terutamanya dengan pergerakannya tanpa bola. Selain itu, kadar kerjanya adalah sangat tinggi, terutama usahanya untuk memenangi semula bola untuk kami. Persembahannya sangat membanggakan,” kata Arul.

sinardaily[dot]my

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *