Hoondoo Bagus ‘Beribu Tiang’, Ajai Kecewa Peserta Tak Belajar Daripada Komen Juri

Kongsikan Artikel ini


Komposer dan juri tetap Big Stage 2023, Ajai memdedahkan kualiti nyanyian daripada peserta duo Korea Selatan, Hoondoo sememangnya jauh meninggalkan pesaing-pesaing yang lain.

Lantaran itu, Ajai memaklumkan pihak juri terpaksa memberikan cabaran berbeza buat Hoondoo untuk menjadikan pertandingan ini lebih adil.

Hoondoo Bagus ‘Beribu Tiang’, Ajai Kecewa Peserta Tak Belajar Daripada Komen Juri

“Kalau nak dibanding dengan peserta-peserta lain, memang ‘beribu tiang’ tertinggal jauh dengan Hoondoo. Taraf nyanyian mereka sangat tinggi. Mereka buka mulut sahaja nyanyi dah sedap.

“Untuk jadikan pertandingan ini adil, kami kena bertindak untuk seimbangkan Hoondoo dengan peserta-peserta lain.

“Jadi, mereka kena menari pula minggu hadapan untuk berada sebaris dengan peserta-peserta yang all out dari segi kreativiti persembahan. Kita semua dah tahu kekuatan mereka.

“Mereka berdiri sahaja dan mampu menyanyi dengan baik. Penghayatan pun tepat. Sebab itu pemenang persembahan terbaik jatuh kepada Dem Lepak Boyz,” katanya kepada MH.

Sementara itu, menurut seorang lagi juri tetap yang juga merupakan penyanyi terkenal, Aina Abdul, Hoondoo sememangnya penyanyi duo yang sangat mahir sehingga sukar buat para juri untuk mencari kesilapan.

Hoondoo Bagus ‘Beribu Tiang’, Ajai Kecewa Peserta Tak Belajar Daripada Komen Juri

“Hoondoo tahu yang mereka ini boleh menyanyi. Yang bagus tentang mereka juga adalah mereka ini memang pasangan duo sejak sebelum pertandingan lagi.

“Kita pun tak tahu sudah berapa lama mereka menyanyi bersama. Itu adalah kelebihan Hoondoo. Dalam duo, keseimbangan kedua-dua penyanyi itu penting. Mereka juga penyanyi yang bijak.

“Mereka sangat faham tentang permainan nyanyian dalam duo. Secara vokal dinamik, mereka juara malam ini tapi kalau kita bagi juga mereka persembahan terbaik, ia nampak seperti tidak adil dan kami seperti menghakimi vokal sahaja,” kata Aina.

Kedua-dua juri berkenaan ditemui selepas berakhirnya konsert minggu ke-5 Big Stage 2023 yang berlangsung di Auditorum Majlis Perbandaran Shah Alam (MBSA) pada Ahad.

Dalam pada itu, Ajai turut menzahirkan rasa kecewa terhadap segelintir peserta yang masih mengulangi kesilapan lama dan tiada menunjukkan sebarang tanda perubahan.

“Ia sangat mudah. Mereka tak faham apa yang kami cakapkan. Masuk telinga kiri, keluar telinga kanan. Seperti COEX, kita pesan supaya menyanyi mengikut urutan yang sama tapi bila dah habis nyanyi, ada yang sambung lagi.

“Firdaus Rahmat pula, kita dah cakap jangan buat seperti konsert sendiri. Pertandingan ini ada protokol dan kita perlukan kesedapan nyanyian itu.

“Aufahanie pula, dia masih tiada keyakinan diri. Adakah mereka mendengar komen-komen kami sebelum ini. Apabila mengulang kesilapan yang sama, inilah jadinya. Tiada perubahan.

“Memang peserta ini berpihak kepada peminat yang mengundi tapi ini tetap pertandingan. Juri tak undi kamu,” ulas Ajai lagi.

Hoondoo Bagus ‘Beribu Tiang’, Ajai Kecewa Peserta Tak Belajar Daripada Komen Juri Hoondoo Bagus ‘Beribu Tiang’, Ajai Kecewa Peserta Tak Belajar Daripada Komen Juri

Menerusi konsert minggu ke-5, Hoondoo yang membawakan lagu This Love meraih markah sebanyak 92% daripada kedua-dua juri tetap seterusnya unggul di tangga pertama.

Cabaran besar menanti Hoondoo pada konsert minggi ke-6 selepas mereka mendapat tugasan untuk membawakan lagu Ghazal Untuk Rabiah dendangan asal Datuk Jamal Abdillah dan Datuk M Nasir.

Untuk berita terkini hiburan dalam dan luar negara. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Media Hiburan. Klik di sini.


Sumber dipetik: media hiburan
Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *