ICPKL: Belia Palestin mengalami masalah mental akibat konflik

Kongsikan Artikel ini


Timbalan ketua Jabatan Penyelidikan Saintifik di Kolej Universiti Sains Gunaan, Gaza Abeer Z. Barakah, foto kredit @icpkualalumpur

Timbalan ketua Jabatan Penyelidikan Saintifik di Kolej Universiti Sains Gunaan, Gaza Abeer Z. Barakah, foto kredit @icpkualalumpur

SEREMBAN – Belia Palestin mengalami masalah kesihatan mental akibat konflik yang berlaku di sekeliling mereka.

“Mereka malu untuk berkongsi masalah mereka, mereka hidup dalam penafian.

“Selain itu, kadar perceraian yang tinggi di Gaza juga boleh menjadi faktor penyumbang mengapa belia Palestin perlu menangani masalah ini,” kata timbalan ketua Jabatan Penyelidikan Saintifik Kolej Universiti Sains Gunaan di Gaza, Abeer Z. Barakah kepada Sinar Daily.

Selanjutnya, Abeer berkata faktor lain yang menyumbang kepada penyakit mental mereka kerana kebanyakan mereka adalah anak yatim kerana merasakan mereka tidak mempunyai sistem sokongan.

“Bagi saya, sebagai pensyarah, saya selalu bertanya kepada pelajar saya sama ada mereka okey atau perlukan seseorang untuk berbincang. Itulah cara saya membantu,” tambahnya.

Abeer juga menegaskan tentang kekurangan ahli psikologi di Gaza; “Walaupun memberi dana, adalah baik jika masyarakat antarabangsa memberikan sokongan mereka untuk mengatasi masalah kesihatan mental, seperti dengan menghantar lebih ramai aktivis psikologi.”

Abeer merupakan salah seorang penceramah jemputan di Persidangan Antarabangsa Palestin Kuala Lumpur (ICPKL) 2023.

Kira-kira 500 delegasi antarabangsa dan tempatan menghadiri persidangan hari pertama di Hotel Royal Chulan di Seremban yang akan berlangsung sehingga Ahad (12 Feb)

Dalam persidangan ini juga, penganjur akan mengumpul dana untuk menyara 20 keluarga tahanan Palestin selama setahun.

Ezoiklaporkan iklan ini


Sumber dipetik:
sinardaily[dot]my

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *