ICPKL untuk merapatkan masyarakat dengan penderitaan yang dihadapi oleh tahanan Palestin

Kongsikan Artikel ini


Persidangan Antarabangsa Palestin Kuala Lumpur (ICPKL)

Persidangan Antarabangsa Palestin Kuala Lumpur (ICPKL)

SHAH ALAM – Persidangan Antarabangsa Mengenai Palestin Kuala Lumpur (ICPKL) adalah persidangan antarabangsa untuk membantu merapatkan masyarakat antarabangsa dengan tahanan Palestin.

Presiden Pertubuhan Kebudayaan Palestin Malaysia (PCOM) Muslim Imran berkata ICPKL adalah persidangan yang sangat penting dalam mewujudkan kesedaran dan menyampaikan maklumat tentang rakyat Palestin kepada masyarakat yang lebih besar di Asia.

“Bukan sahaja rakyat Malaysia sangat menyokong malah kerajaan juga sentiasa memahami perjuangan Palestin,” katanya kepada Sinar Daily.

Muslim, yang juga Pusat Penyelidikan dan Dialog Asia Timur Tengah (AMEC) Universiti Malaya percaya persidangan ini akan membina peluang besar untuk mendekati masyarakat antarabangsa khususnya di Asia Tenggara.

“Ia akan mempunyai dua peranan, pertama, untuk menjadi penyokong kuat perjuangan rakyat Palestin di kalangan orang ramai, pertubuhan bukan untung (NGO), kumpulan politik, dan kerajaan, yang sentiasa menyumbang melalui usaha kemanusiaan dan advokasi.

Sementara itu, peranan kedua ialah menjadi platform serantau yang akan menjangkau khalayak yang lebih besar yang dipanggil “kepelbagaian.”

Muslim juga berharap persidangan ini akan meningkatkan rangkaian di kalangan NGO dan pertubuhan perkhidmatan dalam Malaysia dan seluruh Asia.

ICPKL adalah persidangan yang bertujuan untuk mewujudkan kesedaran tentang ketidakadilan yang dihadapi oleh rakyat Palestin di penjara Israel.

Dijangka 500 delegasi antarabangsa dan tempatan menghadiri persidangan di Hotel Royal Chulan di Seremban dari 10 Feb hingga 12 Feb.

Semasa persidangan ini, penganjur akan mengumpul dana untuk menyara 20 keluarga tahanan Palestin selama setahun.

Ezoiklaporkan iklan ini


Sumber dipetik:
sinardaily[dot]my

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *