Idea, CBI bergema pandangan Dr Mahathir bahawa kenaikan kos sara hidup adalah disebabkan oleh rasuah

Kongsikan Artikel ini


Baru-baru ini, bekas perdana menteri Tun Dr Mahathir Mohamad berkata peningkatan kos sara hidup di Malaysia berpunca daripada gejala rasuah yang berleluasa.

Baru-baru ini, bekas perdana menteri Tun Dr Mahathir Mohamad berkata peningkatan kos sara hidup di Malaysia berpunca daripada gejala rasuah yang berleluasa.

SHAH ALAM – Institut Demokrasi dan Hal Ehwal Ekonomi (Ideas) menyamai pandangan bekas perdana menteri Tun Dr Mahathir Mohamad bahawa rasuah dalam rantaian bekalan dan perkhidmatan makanan di Malaysia adalah antara faktor penyumbang peningkatan kos sara hidup.

Ketua Pegawai Eksekutif (CEO)nya Dr Tricia Yeoh berkata ini telah dibuktikan melalui kertas kerja Gabungan untuk Integriti Perniagaan (CBI) yang mengenal pasti unsur rasuah dalam proses bekalan dan perkhidmatan yang menyebabkan peningkatan kos.

Beliau berkata berikutan peningkatan kos dalam pengurusan perniagaan, rakyat sebagai pengguna akhir terpaksa menderita.

Beliau berkata penemuan kertas itu mendedahkan bagaimana rasuah secara langsung menjejaskan kos sara hidup pengguna melalui tekanan yang diwujudkan terhadap harga barangan dan perkhidmatan.

“Penyelidikan secara kolaboratif mendapati bagaimana rasuah sistemik bukan sahaja menjejaskan masyarakat di peringkat atasan, malah ia turut menjejaskan kehidupan harian individu secara negatif melalui inflasi buatan yang menyebabkan kenaikan kos sara hidup.

“Dengan memberi tumpuan kepada pembangunan, pendidikan dan sektor penjagaan kesihatan, penyelidikan oleh Ideas dan CBI mendapati rasuah adalah amalan biasa dalam sektor awam dan swasta.

“Terdapat bentuk rasuah lain termasuk peras ugut, penyelewengan, penipuan dan pilih kasih,” katanya kepada Sinar Harian.

Ketua Pegawai Eksekutif CBI Mark Chay berkongsi sentimen yang sama menyatakan bahawa beberapa masalah yang dihadapi rakyat Malaysia adalah disebabkan oleh kekurangan integriti yang berleluasa di seluruh pengurusan sumber negara.

Beliau berkata amalan rasuah dan salah guna kuasa telah menjejaskan persaingan sihat, menyekat pembangunan sektor swasta, mewujudkan halangan kepada pelabur asing dan ketidakcekapan dalam perbelanjaan kerajaan.

“Salah satu punca kos sara hidup meningkat adalah disebabkan rasuah yang berkait rapat dengan kos perniagaan,” katanya.

Baru-baru ini, Dr Mahathir berkata peningkatan kos sara hidup di Malaysia adalah disebabkan oleh rasuah yang berleluasa.

Beliau berkata apabila wujud unsur rasuah pada setiap peringkat pengurusan, ia akan menyebabkan harga barangan meningkat dan menjadi lebih mahal.

Ezoiklaporkan iklan ini


Sumber dipetik:
sinardaily[dot]my

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *