Indonesia sekat Yahoo, PayPal, Dota langgari isu pematuhan lesen

Kongsikan Artikel ini

Indonesia sekat Yahoo, PayPal, Dota atas isu langgari pematuhan lesen

JAKARTA: Dalam satu kenyataan rasmi dipetik 30Julai 2022, bahawa Yahoo, PayPal, dan beberapa laman web ‘gaming’ lainnya telah disekat oleh pihak berkuasa di Indonesia kerana tidak mematuhi peraturan yang ditetapkan. Ini telah menyebabkan tindak balas di media sosial di mana ramai ‘freelancer’ Indonesia yang bergantung kepada firma pembayaran PayPal akan terjejas oleh langkah ini.

Pendaftaran diperlukan seperti peraturan yang dikeluarkan pada akhir November 2020 di mana pihak berkuasa akan mempunyai banyak kuasa untuk memaksa platform untuk mendedahkan maklumat mengenai pengguna tertentu dan menurunkan kandungan yang menyalahi undang-undang atau “mengganggu ketenteraman awam” dalam masa empat jam jika ia mendesak atau 24 jam jika sebaliknya.

Applikasi media sosial, langgari siu pematuhan lesen
Antara platform terkemuka di media sosial.

Beberapa syarikat teknologi, seperti Google, Facebook, Instagram, dan WhatsApp Alphabet, dan Amazon, bergegas untuk mendaftar pada hari-hari sebelum tarikh akhir ditetapkan.

Baca juga : Fakta menarik tentang Shopee

Seorang pegawai kanan di kementerian komunikasi Indonesia, Semuel Abrijani Pangerapan, berkata dalam mesej teks bahawa Yahoo, PayPal, dan laman permainan seperti Steam, Dota2, Counter-Strike, dan EpicGames adalah antara laman web yang telah disekat.

PayPal, firma ekuiti swasta yang memiliki syarikat induk Yahoo, Apollo Global Management, dan syarikat AS Valve Corporation, yang membuat permainan seperti Steam, Dota, dan Counter-Strike, tidak pula memberi sebarang komen terhadap tindakan sekatan berkenaan. Kami cuba bercakap dengan EpicGames, tetapi gagal.

Di Twitter Indonesia, hashtag seperti “BlokirKominfo” (kementerian komunikasi blok), “Epic Games,” dan “PayPal” adalah popular, dan ramai orang menulis bahawa tindakan kerajaan itu menyukarkan industri permainan dalam talian Indonesia dan freelancer yang menggunakan PayPal.

Pangerapan tidak menjawab apabila ditanya pendapat mengenainya.

Dengan anggaran 191 juta pengguna internet dan penduduk muda yang celik media sosial, negara ini adalah pasaran penting untuk pelbagai platform teknologi.

Sumber: Free Malaysia Today

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *