Ismail Sabri jatuh bom “Lembaga Disiplin tidak pernah menasihati Presiden untuk sebarang tindakan”

Kongsikan Artikel ini


Tangkapan skrin kiriman instagram Ismail Sabri pada hari Sabtu - GAMBAR FAIL

Tangkapan skrin kiriman instagram Ismail Sabri pada hari Sabtu – GAMBAR FAIL

SHAH ALAM – Naib Presiden Umno Datuk Seri Ismail Sabri Yaacob menyatakan rasa tidak setujunya terhadap keputusan memecat dan menggantung beberapa pemimpin parti.

Dalam catatan instagram hari ini, Ismail menyuarakan rasa terkilannya terhadap tindakan itu kerana ia tidak mengikut peraturan parti dan tidak melalui proses yang sepatutnya.

“Saya tidak bersetuju dengan keputusan pemecatan dan penggantungan kerja.

“Ia tidak dibuat mengikut proses undang-undang parti, dan bercanggah dengan prinsip keadilan semulajadi di mana seseorang itu dipanggil untuk membela diri.

“Saya dimaklumkan oleh jawatankuasa disiplin bahawa mereka tidak menasihati presiden mengenai tindakan yang diambilnya.

“Mereka hanya memaklumkan (Zahid) ada laporan terhadap mereka yang dituduh,” tulisnya dalam catatan instagram.

Ini bertentangan dengan kenyataan yang dibuat Jawatankuasa kerja Majlis Tertinggi Umno (MKT) Datuk Puad Zarkashi yang berkata keputusan itu dibuat berdasarkan saranan Lembaga Disiplin Umno.

Pada Jumaat, bekas ketua Pemuda Umno Khairy Jamaluddin dan bekas ketua Umno Selangor Noh Omar dipecat terakhir kerana salah laku, terutamanya menentang parti dan kepimpinannya semasa pilihan raya umum ke-15.

Parti itu juga menggantung tugas bekas naib presiden dan ahli parlimen Sembrong Hishammuddin Hussein, bekas ketua penerangan Shahril Hamdan, ketua Umno bahagian Tebrau Maulizan Bujang dan bekas Ahli Parlimen Jempol Salim Sharif selama enam tahun.

Terdahulu, Presiden Umno Ahmad Zahid Hamidi berkata beliau akan menjelaskan keputusan parti itu memecat dan menggantung pemimpin tidak lama lagi. Katanya, dia akan memberikan penjelasan pada satu majlis.

“Tunggu, saya akan terangkan. Saya akan buat pada satu majlis nanti,” katanya kepada pemberita ketika ditemui pada majlis di Dataran Merdeka.

Tidak ada butiran mengenai bila Zahid akan mengulas mengenai langkah itu baru-baru ini

Ezoiklaporkan iklan ini


Sumber dipetik:
sinardaily[dot]my

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *