Jabatan Imigresen akan meneruskan serbuan ke atas penempatan haram

Kongsikan Artikel ini


SHAH ALAM – Jabatan Imigresen (JIM) akan terus menyerbu penempatan haram yang menempatkan pendatang asing tanpa izin (PATI).

Ketua Pengarahnya Datuk Seri Khairul Dzaimee Daud berkata pihaknya memandang serius isu itu kerana ia boleh mendatangkan pelbagai masalah dan memberi kesan negatif kepada kawasan sekitar.

“Jabatan imigresen akan melakukan operasi susulan selepas sebuah penempatan haram diserbu dalam operasi bersama di Nilai Springs Negeri Sembilan.

“Operasi menangkap PATI sentiasa dilakukan oleh jabatan imigresen termasuk memeriksa pendatang asing yang memegang kad Pesuruhjaya Tinggi Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu Bagi Pelarian (UNHCR),” katanya kepada Sinar pada Sabtu.

Khairul berkata, seramai 22,560 PATI ditahan, tahun lepas, di seluruh negara atas pelbagai kesalahan.

Beliau berkata, jumlah tertinggi PATI yang ditahan ialah dari Indonesia (9,709), diikuti Myanmar (3,627), Bangladesh (2,845), Thailand (1,494), India (1,462), Filipina (1,164), Pakistan (655), Nepal ( 437), Kemboja (367), Vietnam (342) dan selebihnya dari negara lain.

“Kami juga telah menahan seramai 343 majikan untuk siasatan kerana melindungi dan menggaji pendatang tanpa izin ini,” katanya.

Tambahnya, sepanjang tahun lepas, pihak imigresen telah menyemak 5,561 pemegang kad UNHCR.

“JIM juga akan mengambil tindakan tegas terhadap pemegang kad UHCR yang didapati bersalah melanggar mana-mana undang-undang di negara ini,” jelasnya.

Beliau menegaskan bahawa sebagai sekumpulan orang yang diberi kebenaran untuk tinggal sementara di sini, mereka harus menghormati undang-undang Malaysia dan masyarakat setempat.

“Kami akan menghantar mereka keluar jika mereka didapati bersalah oleh mahkamah,” katanya.

Pada Rabu, Sinar melaporkan operasi Jabatan Imigresen Negeri Sembilan yang menyerbu sebuah penempatan haram yang menempatkan pendatang tanpa dokumen sah.

Seramai 67 pendatang asing telah ditahan terdiri daripada 11 lelaki, 20 wanita, 20 lelaki dan 16 perempuan berumur antara dua bulan hingga 72 tahun.

Serbuan dilakukan berdasarkan hasil pengawasan dan risikan selama kira-kira sebulan, penempatan haram itu malah mempunyai sekolah sementara dengan silibus pembelajaran daripada sistem pendidikan negara jiran. Ia juga dilengkapi dengan beberapa unit penjana sebagai sumber tenaga elektrik


Sumber dipetik:
sinardaily[dot]my

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *