Jawatankuasa Pemilihan Umno menerima aduan mengenai pelanggaran etika

Kongsikan Artikel ini


SHAH ALAM – Jawatankuasa Pemilihan Umno (JPU) 2023 menerima aduan berhubung pelanggaran etika yang dilakukan oleh bakal calon.

Pengerusinya, Tan Sri Shahrir Ab Samad berkata, aduan mengenai salah laku calon yang didakwa melanggar kod etika perlembagaan Umno diterima walaupun proses pendaftaran masih belum bermula.

“Walaupun kita sudah jelaskan sejak awal lagi bahawa etika akan menjadi aspek penting bagi setiap calon Sabtu ini, aduan mengenai salah laku telah pun diterima.

“Walaupun calon ini belum mendaftar, semua orang tahu dia mahu menjadi calon.

“Jadi, keputusan mengenai salah laku ini akan disegerakan oleh Lembaga Disiplin Umno,” katanya di portal Umno Online.

Shahrir menegaskan mereka yang ingin bertanding perlu memahami dan mematuhi etika yang telah digariskan dalam perlembagaan Umno.

Jelasnya, dalam perlembagaan ada seksyen mengenai etika ahli, dan ia berkuat kuasa sepanjang tempoh pemilihan bermula 1 Feb lepas.

“Jadi, tidak ada sebab untuk mana-mana calon sengaja melanggar kod etika ini. “Kita lawan; kita bertanding jawatan dalam parti. Jadi, sebagai calon, kita sepatutnya sudah memahami perlembagaan parti.

“Jika tidak sedar perkara ini bermakna dia tidak layak untuk memegang sebarang jawatan dalam parti,” katanya.

Tambahnya, JPU akan mengambil tindakan terhadap sebarang salah laku yang dilakukan oleh calon-calon pilihan raya kali ini.

“Tiada sebab calon melakukan apa-apa kesalahan yang dilarang terutama membabitkan wang, rasuah dan sebagainya.

“Kami akan bertindak tegas. Dalam proses siasatan, kami akan memanggil pengadu terlebih dahulu dan kemudian orang yang melakukan kesalahan itu,” katanya.


Sumber dipetik:
sinardaily[dot]my

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *